Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"
GX8, GM1, P7-14, P12-32, P35-100, P100-300, K50/1.1
komisarz_ryba napisał/a:Jarek Dabrowski napisał/a:Żeby nie było to tamto, najpierw podpiąłem 43/1.9 Ltd. Wychodzi coś na kształt manualnej portretówki. Póki co, sportretowałem ulicę, za dnia i w nocy. Za dnia: pełna dziura, ISO 200, w nocy: f4, 1/3s!, ISO 3200. Wołane w Lr4.4, odszumianie kolorowe domyślne (+25), wyłączone wyostrzanie i odszumianie luminancji. Trochę wygaszone światła i przysmolone cienie. Po kilku pełny rozmiar.
Jakosc obrazu w zdjeciu za dnia jest bardzo slaba. Wyglada jak skan ze starej amatorskiej kliszy, a po powiekszeniu nie da sie ogladac. Pozostaje miec nadzieje ze to wyszla kiszkowatosc limiteda a nie E_m10.
Jarek Dabrowski napisał/a:
Wczoraj po raz pierwszy zalęgła się u mnie myśl o pozbyciu się DSLR...
Kfan napisał/a:
Limited z założenia był projektowany na matrycę FF i tam pokazuje swoje zalety (wskazane Sony A7) a tu jest 2x mniejsza matryca wymagająca obiektywu o znacznie lepszej rozdzielczości optycznej.
Cytat
Ten aspekt podnosi koszty wytworzenia takiej optyki dlatego systemy MFT tańsze od DX nie będą.
komisarz_ryba napisał/a:Wyglada jak skan ze starej amatorskiej kliszy
Jarek Dabrowski napisał/a:
Wpisujcie miasta, które urzekła moja historia.
tomek_j napisał/a:
Cyców
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
X-T1
Pentaks niestety ewidentnie przespał właściwy moment, żeby wykroić swój kawałek tortu. Zamiast uciec do przodu, postawić na bezlustra i olać lustrzanki, postawił na coś, co czeka - w mniej lub bardziej wyobrażalnej przyszłości - odstawka do lamusa. K-3 fajny sprzęt, ale dla mnie to już pierwsza nuta łabędziego śpiewu. Dzisiaj już nie ma szans, żeby wystartował z bezlusterkowcami APS-C, bo to oznaczałoby czwarty bagnet... Dobra, kończę już z tymi funeralnymi wątkami, bo robi się przewidywalnie i nudno.janek_wu napisał/a:Pentax mógł zbudować własny system bezlustrowy, nie żaden K-01 ani Q, tylko porządny, perfekcyjnie wykonany, o klasycznych cechach aparat z matrycą APS-C, z niewielką odległością rejestrową, pozwalającą zbudować korpus o małych gabartytach. Może kiedyś taki stworzy, niedługo po wdrożeniu lustrzanki małoobrazkowej.
SaN
W okolicach 0-1EV jeszcze widać mniej więcaj tak samo, jak okiem. Powyżej tego generalnie jest jaśniej (wygodniej), ale poniżej bardzo szybko odcina wszystko i jest po prostu czarno.Michu napisał/a:kilka słów - jeśli można prosić - na temat wizjera. Zwłaszcza w trudniejszych warunkach oświetleniowych
Oceń sam.Michu napisał/a:na ile wkurzające jest zaciemnienie po zrobieniu pstryk
Benek napisał/a:Pentaks niestety ewidentnie przespał właściwy moment, żeby wykroić swój kawałek tortu. Zamiast uciec do przodu, postawić na bezlustra i olać lustrzanki, postawił na coś, co czeka - w mniej lub bardziej wyobrażalnej przyszłości - odstawka do lamusa. K-3 fajny sprzęt, ale dla mnie to już pierwsza nuta łabędziego śpiewu. Dzisiaj już nie ma szans, żeby wystartował z bezlusterkowcami APS-C, bo to oznaczałoby czwarty bagnet....
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
To się trochę zdziwiłem. Może w EM-5 jest inaczej, ale JPEG-i wypluwane przez tego starszego brata EM-10 są moim zdaniem tak dobre, że zaczynam się zastanawiać nad sensownością wywoływania każdego zdjęcia z RAW-a.Jarek Dabrowski napisał/a:słaby silnik JPG w aparacie
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron