awakqwq napisał/a:jakieś sugestie lub specjalne propozycje co do testu?
awakqwq napisał/a:właśnie pozyczyłem od kolegi Pentaxa 55-200
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
k100d Super + SMC 18-55 + SMC-M 50/1.7 + Sigma 70-300 APO DG Macro
K10D, DA* 16-50/2.8 AL ED [IF] SDM, DA 18-55 (w pudełku), DA 50-200, A 50/f1.7, FA 50/f1.4, FA 28-105, FA 80-320 (na chorobowym), Cosina 100/f3.5, Sigma EF-500 DG Super, Metz 40 MZ-3i
OM-1, OM-2N
piotr_luk napisał/a:koniec pytań: co wybrać?
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
awakqwq napisał/a:piotr_lukZeby zdobyć te dwa musiałem kumpla (prawie zdecydowanego na d80) namówić na k10d
eee nie przesadzajmy wystarczy, że kolega jest z zakupu zadowolony.muodzian napisał/a:Powinien Cię za to po rękach całować. (:
CytatJeden z nich gdy napomknąłem o słabej dostępności szkieł spojrzał na mnie dziwnie i powiedział " a ile ty tych szkieł potrzebujesz?"
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
No w Sigmie/Tamronie tego zakresu nie ma.awakqwq napisał/a:3. zakres 50-70 (...) - nie bardzo rozumiem?? Jaśniej poproszę.
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
awakqwq napisał/a:1. sigma i tamron ostrzą przez wysuwanie tubusa tak samo DA 50-200 ten obiektyw nie ma wewnętrznego ogniskowania na 100% bo właśnie mam go w rękach.
awakqwq napisał/a:3. zakres 50-70 i jakość optyczna równa w całym zakresie. - nie bardzo rozumiem?? Jaśniej poproszę.
awakqwq napisał/a:4. wielkość i waga to raczej oczywiste wystarczy spojrzeć na opis obiektywów ale tutaj jest to względna zaleta, wynikająca głównie z zastosowanych materiałów.
albo bzdutra albo tak zwane semantyczne nadużycie. Opisze to w teście ale tak na szybko. Przy normalnym dziennym świetle AF dla 300mm jest ok. W dużym pokoju (jakieś 20m2 - pokój duży jak na blok ) oświetlonym jedną 75W żarówką (ciemno) AF dla 300mm długo szuka i często się gubi, ale tak po prawdzie kto używa takich szkieł w słabym świetle (f5.6)?wkt napisał/a:Ale czytałem gdzieś że w sigmie przy 300mm nie działa AF. to prawda?
K10D z DA 18-55 i 50-200, filtry, itp.
Database backup in progress please wait few seconds.
Canon 1Ds Mark II | 35/1.4L | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2.0L | 580EX II
www.abjphotography.com