tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Jaki słoik? Dylemat zdezorientowanego
Mam nadzieję, że nie było, ale w razie dubletu zakładam wątek w dziale ze swobodnymi, tfu, szybkimi pytaniami. Potrzebuję pomocy w kwestii wyboru szkła.

• Przede wszystkim nie wiem jaka wielkość. Lepszy jest mniejszy czy większy?

• Na obudowie są różne liczby, a ja nie wiwm co one oznaczają. Jest jakiś poradnik, żeby to rozszyfrować?

• Nurtuje mnie pojęcie jasności i jego wpływ na użytkowanie. Lepszy jest jasny czy ciemny? Ciemne się nie nagrzewają za bardzo od słońca?

• Czy kształt ma jakiekolwiek znaczenie?

• Gwint mocujący. Zupełnie nie mam pojęcia, czy jest jakiś standard? Chciałbym korzystać z posiadanego już asortymentu, ale boję się, że nie będzie pasował.

• I nawiązując do powyższego - czy średnica przednich zaślepek (dekielków?) jest standaryzowana?

• Możecie polecić jakkieś miejsce, gdzie można obejrzeć różne słoiki? wuzet poleca swój warzywniak, ale dla mnie za daleko.

• Czy rzeczywiście jest taka różnica w cenie w różnych miejscach świata i czy rozważyć ściągnięcie szkła z warzywniaka?

• Jak wygląda sprawa gwarancji przy zakupie poza krajem? Zapewne działa na terenie całej UE? Czy dotyczy uszkodzeń mechanicznych? Martwię się głównie o to, co będzie jak mi się zbije albo za mocno na gwincie dokręcę...

• Jak dbać, jak czyścić, żeby czegoś nie uszkodzić?

• Uszczelnienie - to podstawa. Są jakieś różne do wyboru, czy muszę się zdać na to, jaką gumkę dał producent?

• Ostatnia wątpliwość - czy wszystkie modele mają uniwersalne zastosowanie? Chcę kupić jeden, może dwa i mieć do wszystkiego.

Pomóżcie, bo nie wiem w czym zrobić przetwory.

Nie chcę się narobić i wyrzucić dżemiku lub inszej marmoladki tylko dlatego, że źle dobrałem szkło.

.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
tref napisał/a:
Przede wszystkim nie wiem jaka wielkość. Lepszy jest mniejszy czy większy?
grubszy ... im większa grubość, tym większe zadowolenie z efektów

tref napisał/a:
Na obudowie są różne liczby, a ja nie wiwm co one oznaczają. Jest jakiś poradnik, żeby to rozszyfrować?
polecam jedne z najlepszych słowników - http://www.miejski.pl/ i http://www.urbandictionary.com/

tref napisał/a:
Nurtuje mnie pojęcie jasności i jego wpływ na użytkowanie. Lepszy jest jasny czy ciemny? Ciemne się nie nagrzewają za bardzo od słońca?
pamiętam że kiedyś wycofali z użytku białe i zostawili tylko brązowe i zielone szkła - wychodzi na to, że lepsze są te ciemniejsze

tref napisał/a:
Czy kształt ma jakiekolwiek znaczenie?
tak - musi być zgodny z regulacją 2257/94 http://en.wikipedia.org/w...(EC)_No_2257/94

tref napisał/a:
Gwint mocujący. Zupełnie nie mam pojęcia, czy jest jakiś standard? Chciałbym korzystać z posiadanego już asortymentu, ale boję się, że nie będzie pasował.

I nawiązując do powyższego - czy średnica przednich zaślepek (dekielków?) jest standaryzowana?

gwint taki jaki lubisz, możesz nawet korzystać z niego bezpośrednio
ważne żeby do konkretnego gwintu pasował konkretny dekielek

tref napisał/a:
Możecie polecić jakkieś miejsce, gdzie można obejrzeć różne słoiki? wuzet poleca swój warzywniak, ale dla mnie za daleko.
może masz w pobliżu Krecika/Jeżyka/Żabkę/Biedronkę/inne zwierzątko - fauna polno-leśna na pewno jest w stanie pomóc w zdobyciu słoików od gospodarza

tref napisał/a:
Czy rzeczywiście jest taka różnica w cenie w różnych miejscach świata i czy rozważyć ściągnięcie szkła z warzywniaka?
to zależy od tego jak mocno rozbudowana jest sieć serwisowa w okolicy - istnieje prosty wzór na tą zależność

tref napisał/a:
Jak wygląda sprawa gwarancji przy zakupie poza krajem? Zapewne działa na terenie całej UE? Czy dotyczy uszkodzeń mechanicznych? Martwię się głównie o to, co będzie jak mi się zbije albo za mocno na gwincie dokręcę...
wtedy to kaplica - na skupie ci już nie przyjmą, a do serwisantów, z powodów przytoczonych powyżej, bałbym się oddawać, no bo na co ci wymienią, skoro warzywa zamienne już sprzedali ?

tref napisał/a:
Jak dbać, jak czyścić, żeby czegoś nie uszkodzić?
najlepiej wyciorem, wycior szeroki i puchaty ale nie za długi (żeby denka nie żgać czubkiem)

tref napisał/a:
Uszczelnienie - to podstawa. Są jakieś różne do wyboru, czy muszę się zdać na to, jaką gumkę dał producent?
jeżeli nie masz uczulenia na uszczelki do weków, to podejdzie dowolna, w przeciwnym wypadku producenci oferują specjalne, hypoalergiczne

tref napisał/a:
Ostatnia wątpliwość - czy wszystkie modele mają uniwersalne zastosowanie? Chcę kupić jeden, może dwa i mieć do wszystkiego.
nie wiem czy to nie za mało, bo powinieneś mieć modele
- do meczu
- do kolacji
- na randke
- na wyprawę w góry
- na ostrą zimę
- na kaca
...
sam widzisz że potrzeba kilka różnych

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Aby był uniwersalny po włożeniu ręki i schwytaniu zawartości, ręka musi dać się wyjąć bez rozbijania słoika.

radek_m  Dołączył: 21 Lis 2007
zależy do czego. Na dżemik i powidła to małe. Mam ekologiczne z odzysku z kupnych produktów. Tylko czasem zakrętki dokupuję.

Wiedziałem, że na pewno ktoś się wypowie. Tylko po co mi szkło do moczu (używam takich plastikowych aptecznych opakowanek) i dla kuca (duży, a na dodatek ma kopyta i wsadzając może stuc ostatnią wypukłą soczewkę).

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
tref napisał/a:
wsadzając może stuc

Stucerem?

lub stucnięciem, röžnie bywa :-P

Skocz do: