Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
I myślisz, że przeciętny Kowalski będzie sobie ładowarkę do Moleksa przypinał? ;-)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Jestem więcej niż pewny, że nie. :evilsmile:

Jerry13  Dołączył: 14 Lip 2014
Witam wszystkich,
mam pytanie trochę z innej beczki - czy zakup takiego urządzenia ma w ogóle sens ? Za sam Powerbank zapłaciłbym podobnie. Miałoby to głównie służyć do ładowania telefonu i playera mp3 (niekoniecznie razem):
http://allegro.pl/ladowar...4385870174.html

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
Jerry13, liczyłbym na połowę tej pojemności, tylko awaryjnie :)

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Wg mnie solary na powerbankach, przy ich powierzchni i naszej szerokości geograficznej, mogą co najwyżej uzupełniać straty samorozładowania :-P

greentrek, nie jest aż tak źle ;)
ten solar, z górskich szlaków, naładowany przez usb, naładuje mi 2.5 raza smartfona (2000mh) słoneczko ładuje go bardzo długo, nie mam cierpliwości , może przez 3 dni naładuje go w pełni ;D
dla jednych to będzie mało, innym wystarczy ... awaryjnie wysłać smsa, wykonać rozmowę, to ważne dla mnie :)

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
pszczołowaty, zapomnij, że naładujesz tym smartfona nawet 2 razy. To pojemność ogniwa (raczej mało realna), teraz przemnóż to przez sprawność przetwornicy w powerbanku i przez sprawność układu ładowania w smartfonie.

MCsubi, pisałem o tym z fasttechu, musiałem sprawdzić i kupiłem
http://pentax.org.pl/view...r=asc&start=560

ten z allegro nie wiem czy raz naładuje :), tak jak wyżej , tylko do podładowania telefonu

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Co do tego ile razy da się telefon naładować..
Posiadam taki power bank.

Sprawność ogólna (wliczając układ ładowania w telefonie) wychodzi na 50% gdyż dołączony akku 2.6Ah jest w stanie raz naładować mój telefon z 1.3Ah od 0% do 100% (jeśli telefon nie jest w tym czasie używany).

urtext  Dołączył: 05 Lip 2010
Witam wszystkich!

W zeszłe wakacje przez 3 tygodnie używałem panelu z fotoogniwami kupionego w Decathlonie - marki Geonaute, miał wg producenta 3W i wbudowany akumulator około 1200mAh. Biwakowałem na polu namiotowym znanego wam skądinąd Bosmana w Żelazie ;-) Panel żywił dwa smartfony Sony P i ArcS, a także lampkę turystyczną i kindla. W zasadzie wystarczył do tych celów. Teraz też się tam wybieram i mam jeszcze kupiony dodatkowo panel 7W z firmy Portapow i jakiś powerbank wg producenta 11200mAh, starcza na dwa naładowania Huaweia Ascend Mate (bateria 4000mAh). Oczywiście cały sprzęt jest tylko na usb. Ważne za to że ma regulatory ładowania - oba panele dają mniej więcej równo 5V na wyjściu pod obciążeniem i ładuję bez ryzyka uwalenia elektroniki w telefonach. Mam też z Portapow ładowarkę usb na 4 akumulatorki AA/AAA, słońcem ładują sie w kilka godzin - dokładnie nie mierzyłem, ale zostawiłem rano puste Eneloopy, wieczorem były pełne.
U siebie koło domu mam szopę, gdzie nawet nie chciało mi się ciągnąć prądu do oświetlenia, bo za 300 zł złożyłem sobie zestaw ok 20W paneli, kabel głośnikowy 2,5 mm żyła, regulator ładowania z Chin, akumulator 12Ah AGM i taśmy LEDowe pobierające ok 25W, Przy pełnym naładowaniu (kilka dni późną jesienią) - świeciły całą noc.

Pozdrawiam

Urtext

Skocz do: