Pozdrawiam
6x6  -  24x36  -  FF  -  APS-C - malutki dron
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Mechanik napisał/a:posiadaczem Epsona 4490
Pozdrawiam
Mechanik napisał/a:Skoro "na oko" skan o rozdzielczości 7200dpi i rozmiarach 2,5 na 3,5cm wygląda tak samo, jak 300dpi o rozmiarach 30 na 50cm, to gdzie jest pies pogrzebany
Królestwo za jedno zdjęcie! @czarnobialestudio
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
Mechanik napisał/a:czemu przy skanowaniu nie ustawić od razu rozdzielczości 300dpi i rozmiaru 86 x 56 cm
Pozdrawiam
CytatInnymi słowy, czy software skanera zrobi to tak samo dobrze, jak FotoShop?
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel

Michu napisał/a:Rozdzielczość 7200DPI nic nie mówi o wielkości obrazka.
Lepiej wyjść na spacer, niż wyjść na debila.
Jeden aparat 2017
Mógłbyś sprecyzować?kojut napisał/a:Daje to ~8,5 milionów "prawdziwych" pikseli- jest to odpowiednikiem ~34Mpix z matrycy Bayera.
Jaki skaner? Nie sądzę, byś na plaskaczu, a nawet dedykowanym ze średniego segmentu, osiągnął rzeczywistą taką rozdzielczość.kojut napisał/a:I tak przy 7200dpi z każdego cala
Pozdrawiam
Michu napisał/a:Mógłbyś sprecyzować?kojut napisał/a:Daje to ~8,5 milionów "prawdziwych" pikseli- jest to odpowiednikiem ~34Mpix z matrycy Bayera.
Michu napisał/a:Jaki skaner? Nie sądzę, byś na plaskaczu, a nawet dedykowanym ze średniego segmentu, osiągnął rzeczywistą taką rozdzielczość.kojut napisał/a:I tak przy 7200dpi z każdego cala
 7200 użyłem jedynie jako przykład. Jak plwk zauważył, płaszczaki mają rzeczywistą rozdzielczość na poziomie 1500-2000dpi, więc nie ma sensu skanować z większą rozdzielczością. Dostaje się tylko większe pliki bez realnego wzrostu rozdzielczości.
  7200 użyłem jedynie jako przykład. Jak plwk zauważył, płaszczaki mają rzeczywistą rozdzielczość na poziomie 1500-2000dpi, więc nie ma sensu skanować z większą rozdzielczością. Dostaje się tylko większe pliki bez realnego wzrostu rozdzielczości.

Jeden aparat 2017
Ale jakie to ma znaczenie dla jakości zdjęcia? Porównaj skan z małoobrazkowej kliszy i chociażby z 16Mpxl matrycy K-5 (APS-C). Więcej szczegółów otrzymasz z cyfry. Tak więc twierdzenia o 34Mpxl skanach z 35mm to po jakieś nieporozumienie. Mnie, jako fotografa nie interesują rozważania teoretyków - liczy się tylko i wyłącznie efekt końcowy.CytatSkaner ma trzy rzędy czujników (RGB) na każdą linię, podczas gdy w siatce Bayera fizycznie matryca widzi kolor tylko z jednego piksela na cztery (RGGB). Pozostałe trzy są dorabiane programowo (interpolacja).
Michu napisał/a:
Miałem różne skanery - od Epsona 2450, poprzez Nikona L-30, Minoltę DSIII, po Epsona 750PRO. Czyli takie standardy. Żaden z nich nie oferował jakości porównywalnej z K-5 pod względem ostrości, ilości detalu.
Michu napisał/a:Ale jakie to ma znaczenie dla jakości zdjęcia?
Michu napisał/a:Porównaj skan z małoobrazkowej kliszy i chociażby z 16Mpxl matrycy K-5 (APS-C). Więcej szczegółów otrzymasz z cyfry.
 Została mi jeszcze jedna klatka na Acrosie. Ustawię jakąś scenkę i zrobię zdjęcie k-30 i mz-em z da35. Może jeszcze dzisiaj wywołam to jutro wrzucę porównanie. Tak z ciekawości...
  Została mi jeszcze jedna klatka na Acrosie. Ustawię jakąś scenkę i zrobię zdjęcie k-30 i mz-em z da35. Może jeszcze dzisiaj wywołam to jutro wrzucę porównanie. Tak z ciekawości...  

Michu napisał/a:Tak więc twierdzenia o 34Mpxl skanach z 35mm to po jakieś nieporozumienie. Mnie, jako fotografa nie interesują rozważania teoretyków - liczy się tylko i wyłącznie efekt końcowy.
Jeden aparat 2017
Pozdrawiam