wanakamura  Dołączył: 03 Lip 2009
SMC 50 1.2 naprawa tylnego dubletu bo się rozkleja
Witam Was serdecznie,
Szukałem wstępnie po forum ale z fiaskiem.
Czy ktoś zna w Polsce serwis który zajmuje się naprawą /sklejaniem soczewek?
w moim egzemplarzu powoli następuje rozwarstwienie tylego zestawu klejonych soczewek.
Na razie na APSC mi to nie przeszkadza, ale... szkoda obiektywu
Pozdrawiam

[ Dodano: 2014-08-21, 09:41 ]
Up! może jednak ktoś zna jakiś serwis?
Pozdrawiam

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
Jak chcesz podbijać wątek to musisz zaznaczyć żeby nie łączyło postów. ;-)

wanakamura  Dołączył: 03 Lip 2009
Bump :) Dalej szukam pomocy. Chodź stan się nie pogarsza od jakiegoś czasu więc nie wymaga natychmiastowej pomocy

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Sklejenia nikt się raczej nie podejmie.
Klejenie wymagało specjalnej formy w które klejone soczewki sa wkładane i ściskane a potem wędrują do pieca.

Jesteś pewny, że to rozklejenie? To nie zawsze łatwo określić, podobnie wygląda i zaolejenie i grzybek. Jeśli faktycznie rozpada się klejenie (najczęściej to takie pojedyńcze gwiazdki) to trzeba rozkleić to szybko, bo z czasem zostaną ślady na samych soczewkach już nie do usunięcia.
Nie pamiętam już czy na 100% te soczewki sa klejone czy tylko ścisle spasowane, czy były składane na film (już dawno rozbierałem ostatniego K 50 F1,2 :) ale jeśli to faktycznie klejenie to można soczewki rozkleić i złożyć właśnie na film olejowy, różnicy nie będzie żadnej.
Z Pentaxowych szkieł na film są np składane dwie soczewki z przedniej grupy w zomie z serii F 70-210mm F4-5,6 - często już po 20 latach z krawędzi ten film się zaczyna mglić.

maxis  Dołączył: 22 Paź 2008
Spróbuj u p. Marka Mazura (Retrokamera). Kiedyś miałem podobny problem w starym Zeisie. Tylko on podjął się naprawy rozklejających się soczewek.

Skocz do: