Bartek303 napisał/a:
Nie chodzi mi oczywiście o różnice między fot. cyfrową a analogowa, bo to jest jasne.
Chodzi raczej czy będąc przyzwyczajony do średniej klasy lustrzanki analogowej, będę rozczarowany biorąc do ręki Pentaxa K100D??? (technika robienia zdjęć, jak lezy w ręku itd.)
Następne pytanie: Czy Pentax K110D różni się od K100D rzeczywiście tylko brakiem stabilizatora obrazu? Bo mi na nim kompletnie nie zależy, a różnica w kasie jednak jakaś jest...
Pozdro,
Bartek303
Drogi mej nie wytyczy
Ni głos werbla, ni cytry,
Póki starczy mi siły,
Idę po pół litry . . . . Kuszelas
Rzepnica←≈→Bytów
Bartek303 napisał/a:Fotografia cyfrowa może oczywiście prowokować to drugie (z oczywistych względów), jednak wcale nie musi wykluczać tego pierwszego...
Takie jest moje zdanie
vertiico napisał/a:matb robisz zestawienie kosztu "slajdu" z analoga z kosztem wydruku z cyfry ?
Matewka napisał/a:...a o istocie różnic między cyfrą, a analogiem.
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką
to jest mój wiekopomny lament i największa tęsknota do zenita 12xpYalin napisał/a:Napewno zobaczysz różnicę w rozpiętości tonalnej.
bardzo dobra fotka nie ważne czy wykonana cyfrą czy analogiem będzie żyć wiecznie.matb napisał/a:No to do tej istoty jeszcze wracając: tak sobie knuję, że sedno swoistej rewolucji, jaką wywołuje fotografia cyfrowa dotyczy kwestii "temporalności". Istotą fotografii tradycyjnej było "uwiecznienie" jakiejś chwili, powstrzymanie jej nieuchronnej temporalności, jej zmaterializowanie. A cyfra doprowadziła do swoistej dewaluacji tego zjawiska.
KaSetka + 18-55 + jupiter37a + af360fgz
Pentax K5 +DA 18-55WR; A50/1,7;
*ist DS +DA 18-55mm; Minolta X-370s i 2 obiektywy