maser  Dołączył: 15 Lut 2009
Arti, widzę z wypowiedzi że "kumasz bazę". Nie zakładałbym się.
Pierwsze "primo "z powodu różnych różności o których nie śniło się filozofom.
Nie wiemy co tam siedziało obok. Sam byłem świadkiem jak telefon GSM za nic nie chciał sie połączyć się (wczesny etap wprowadzania GSM-u) z bazówką, choć teoretycznie wszystko było ok, ba wleżliśmy odpowiednio wysoko i na bank urządzenia się widziały (nocą się to działo - nie jest to bez znaczenia dla histori). Rozwiązanie przyszło następnego dnia - za dnia zobaczyliśmy że w odległości około 500 m. ulokowano wieżę radiolinii której praca skutecznie blokowała nam GSM...
Pentagram, Wierz mi, nawet te dwa aparaty elektroniczne (takie same, tego samego producenta) mogą zupełnie inaczej reagować w polu elektromagnetycznym wielkiej częstotliwości. To wynika z bardzo niewielkich różnic w produkcji i w warunkach jakie panuja doookoła aparatu i samego "producenta" pola elektomagnetycznego. Wystarczy że pada deszcz a już antena nadawcza może nieco inaczej pracować generując mniej lub więcej zakłóceń, Oczywiście zę są normy ale norma to rama że coś w danej ramie normy nie powinno sprawiać problemów, ale... tu zgoda też z tym co pisze Apas,
Z technikami łączności i urządzeniami do zabaw "radiowych" jest troche jak z fotografią, niby wszystko matematycznie ok ale zostaje margines dlaczego coś działą albo się dzieje a nie powinno...

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
maser, ja kilka stacji bazowych w życiu widziałem. Gdzieś na dysku mam chyba jeszcze zdjęcie zrobione aparatem z zakłóceniami od pola. I znam przypadki gdzie odkurzacz potrafił położyć transmisję i nadal czuję w tym wątku lekkie voodoo... lekki zapach siarki się roznosi.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Arti napisał/a:
nadal czuję w tym wątku lekkie voodoo... lekki zapach siarki się roznosi.

Wydzielany przez w/w toruńską radiostację ? :evilsmile: ;-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
maser napisał/a:
Pentagram, Wierz mi
Wierzę, ale inne działały! :evilsmile:

maser  Dołączył: 15 Lut 2009
Arti, Moja styczność z telefonią komórkową to ograniczyła się do tego że komórkę posiadam ,ale jeśli chodzi o ustrojstwa radiowe - kończyło się swego czasu przyzakładówkę Radmoru (hmm taka pewna firma zajmujaca się łącznością) a dziś ma się te uprawnienia do ładowania fal radiowych w ludzi (fizjoterapeuta może użyć np. diatermii krótkofalowej - moc w niektórych zabiegach przekracza 500 W. ). Chorobę maniaków fal radiowych mam jak widzę jakąś nietypową antene to od razu sie cieszę i kombinuję co to za cudo :) Jak mi coś odwali to i ja sie pobawię od czasu do czasu w łącznościowca, a to antenę zamontuję, a to jakiś (prosty) nadajnik zmajstruję albo inne ustrojstwo elektroniczne...
Pozdrawiam. :mrgreen:

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
Arti napisał/a:
ZbyszekB napisał/a:
Moc pola elektromagnetycznego maleje proporcjonalnie do kwadratu odległości.

Nie tamtego nadajnika... :evilsmile: tamtego rośnie proporcjonalnie do wpływu emerytur...
A tak nieco poważniej, to jestem skłonny zaryzykować zakład, że żadna stacja bazowa telefonii komórczakowej w tym kraju nie wyłączy aparatu nawet przed samą anteną. Chociaż za stare NMT nie ręczę.
Ja się zakładał nie będę. :-P Dodam jeszcze tylko że na różnego rodzaju masztach oprócz BTSów zakładane są też różne inne nadajniki do różnych zastosowań na różne częstotliwości o rożnych mocach. Więc jakby to powiedzieć może być różnie .... :mrgreen:

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Re: Po wejściu na wieżę K-x nie działa
Felek napisał/a:
Jak w temacie;wszedłem na wieże wysoką na 50 m i Pentax przestał działać. Nic , zero reakcji.Inne aparaty działały bez zastrzeżeń. Po zejściu z wieży działał bez zastrzeżeń. Akumulatory Enelop dobrze naładowane. Ki czort?

To jest poważny post czy jaja sobie robisz?
Byłem na wieży Eiffla i to nawet z Pentaxem i o dziwo działał choć fakt - AF był niecelny choć dużo nie wymagałem ot zwykła focia widokowa na nieskończoność przy F8 ...
ale to samo miał na dole więc wieży o to nie winiłem.

Skocz do: