Kris_69 napisał/a:Podczas oczekiwania na rejestrację troszkę grzebałem na forum i wyszło że ten puncik to na 90% jest brud na matrycy, na zdjęciu doszukałem się jeszcze paru innych bladszych.Nie wiem czy to trafna diagnoza,więc prosże Was o potwierdzenie.
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
To nawet na 100 %, a nie 90 paproch na matrycy.Kris_69 napisał/a:okazało się że ten punkcik zaczyna być widoczny w momencie przymknięcia przysłony do około 9 i potem im bardzie przymykam tym jest wyraźniejszy.
Czekasz, aż stabilizacja się potwierdzi ? (łapka zaświeci w wizjerze na zielono)Cytata sama ekspozycja prawie taki sam kadr i 3 z 6 zdjęć miód malina pozostałe 3 lekkie mydło.Niestety większość zdjęć mydli aż nagle 1 lub 2 idealna ostrość. O co tu chodzi.
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
Kris_69 napisał/a:Tak mam taką świadomość choć nie wiem ile tak naprawdę są większe.
Kris_69 napisał/a:Niestety większość zdjęć mydli aż nagle 1 lub 2 idealna ostrość.
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Dada napisał/a:. Weź poprawkę jeszcze na fakt, że z kompakta, czy tam megazooma zdjęcia zawsze wyglądają na ostrzejsze (mocno ostrzone w oprogramowaniu aparatu).
Dada napisał/a:Czekasz, aż stabilizacja się potwierdzi ? (łapka zaświeci w wizjerze na zielono)
bakulik napisał/a:Być może jest to kwestia poruszenia, jak piszą koledzy wyżej, może też problemy z AF, które niestety się zdarzają. Pokaż kilka zdjęć ostrych i nieostrych wraz z danymi EXIF, może będzie łatwiej pomóc.
A przy okazji – kontaktowałeś się z poprzednim właścicielem i przedstawiłeś mu problem?
plwk napisał/a:Przedmuchaj czujniki AF, może jest tam jakiś paproch.
Kris_69 napisał/a:nie mogę się dogadać z picasa web nijak nie wyskakuje mi z boku to okienko z linkami do zdjęć
Pozdrawiam
Sony a6000
Kris_69 napisał/a:No to tak testowo wrzuciłem na szybko kilka fotek.
Kris_69 napisał/a:1.To jest ostrość jaka mi się marzy
Tutaj to samo jak dla mnie lepiej nie trzeba
Kris_69 napisał/a:Niby ostre ale do wcześniejszego nie bardzo
Kris_69 napisał/a:Tutaj też niby jest ale daleko do ideału
Kris_69 napisał/a:Tutaj podobnie
Kris_69 napisał/a:Tak samo tutaj
Statyw
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
bakulik napisał/a:Szkoda, że bez EXIF, nie wiadomo czym i przy jakich ustawieniach zrobione.
zlaskovik napisał/a:Pamiętaj też że wysokie iso powoduje degradacje szczegółów co rownież moze potęgować odbiór zdjęcia jako nieostrego.
Nie, po prostu nie kasować exifów, albo poszukać hosta, który tego nie robi.Kris_69 napisał/a:czy dobrze rozumiem że mam podlinkować RAWY.
AF-540 FGZ
Pozdrawiam
Kombinujesz jak koń pod górę.M.K napisał/a:Praca z dzieckiem i pentaxem - ostrzysz jednym punktem af, wybranym przez siebie przewidując jak chcesz skomponować kadr, ustawiasz wstępnie ostrość - w okolicach oczu modela jeśli to ma być portret z ostrą twarzyczką, po wstępnym ustawieniu puszczasz całkowicie spust. Jeśli jesteś zdecydowany na wykonanie fotografii wciskasz spust ponownie, to wciśnięcie musi być zdecydowane, jednym palcem, nie całą dłonią, tak, aby nie szarpać całym aparatem bo poruszysz fotkę...czyli aparat poprawia ostrość i wyzwala migawkę.
AF-540 FGZ
jaad75 napisał/a:Kombinujesz jak koń pod górę.
Rozpinasz AF spod spustu migawki, ustawiasz AF-C i używasz tylnego przycisku AF pod kciukiem. Oczywiście wybierasz punkt najbliższy temu, co chcesz mieć ostre w kadrze. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo przyspieszać przeostrzenie AF-C w każdej chwili poprzez przyciskanie i zwalnianie przycisku. Puszczenie przycisku działa jak AF-L (czyli np. trzymanie wciśniętego spustu do połowy w tradycyjnym ustawieniu) i możesz również przekadrowywać nie wychodząc z trybu AF-C. Robisz zdjęcie wtedy, gdy moment jest odpowiedni, a nie wtedy gdy autofokus Ci na to pozwoli, bo spust działa całkowicie niezależnie of niego.
...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam...