bako  Dołączył: 07 Mar 2007
50mm f1.4
WItam...
Ostatnio stałem się szczęsliwym posiadaczem obiektywu 50mm f1.4..Obiektyw ten był bardzo polecany i ceniony przez każda osobe z którą rozmawiałem...
Niestety wydaje mi się że coś z nim nie tak...Nie zrobiłem jeszcze nim ani jednego ostrego zdjęcia, a w zasadzie tak ostrego jak wydaje mi się że powinno byc po opiniach na temat tego sprzetu poniżej są linki do dwóch zdjęc proszę o komentarz czy to cos z nim nie tak czy moze za duzo od niego wymagam dzięki..
http://www.digart.pl/praca/1068961/Szymon.html
http://plfoto.com/1327110/zdjecie.html ----f1.8 1/4000
dzięki za pomoc

Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
Witam,
Rzeczywiście coś z tymi zdjęciami "nie teges"....
Zanim ktoś ze znawców będzie mógł się wypowiedzieć (nie mam 1.4 więc się nie wypowiem, ale ostrzejsze robię na 3.5) proponowałbym link do zdjęcia z EXIFem (choć wątpię, żeby czas był za długi...)
oraz informacje czy :
ostrzysz "na oko", czy wspomagając się potwierdzaniem ostrości,
czy masz matówkę zwykłą, czy tuningowaną
na razie nie mam koncepcji...

ostrze "na oko" nie mam nic tunongowanego...zwykły ist dl2 praktycznie kazda fota w roznych warunkach daje mi "mydło" nie wiem w jaki sposób moge sprawdzic jeszcze obiektyw...NO i co z nim moze być

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
z tego co wiem 50 przy 1.4 jest lekko mleczny - jak to kiedys powiedzial JAREK jest jak z bajki. Poszukaj dobrze na forum a znajdzesz Jarka test.[/b]

dpodlejski  Dołączył: 23 Kwi 2006
Przy 1:1.8 masz 1.5cm głębi ostrości z odległości 75cm (z takiej jest robiony ten portret?)
Pewnie po prostu nie trafiasz z ostrością ;-)

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
ale ktora 50 1.4? domyslam sie ze chodzi o smc-m 50/1.4 ale ile sie nie myle to bylo ich chyba z 4 smc-M smc-A, F i FA.

czy kazdy portret musi byc ostry ? mi sie fotki podobaja, choc tam jednemu glowke "uciales" hehe i dlatego tak patrzy na fotografa :evilsmile:

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
Ganz, bako'wi chodzi o FA 50/1.4 wiec ma AF i matowka nie ma znaczenia.

Na 1.4 nie jest demonem ostrosci, ale nalezy tez zwocic uwage na bardzo mala glebie ostrosci (szczegolnie przy malej odleglosci od fotografowanego obiektu). Z tych zdjec to trudno jest mi cos powiedziec.

bako napisał/a:
http://plfoto.com/1327110/zdjecie.html ----f1.8 1/4000

na tym zdjeciu patrzac na wlosy widac dokladnie mala GO, i tam gdzie jest ostro jest chyba wystarczajaco ostro jak na 1.8. Ostrosc chyba zeszla na koncowki brwi i skronie, wg mnie.

igorkrupa  Dołączył: 17 Maj 2007
Posiadam K 50 f/1,4 i ostre jest juz od 1,4 nie wieże, że wersja FA była by gorsza, może masz coś z wiertarka nie tak...

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
bako, Może to nie ma znaczenia, ale możwesz zrobić test FF/BF. Dopóki nie miałem tego super ostrego szkielka, nie wiedzialem co to BF (teraz wiem). A wszystkie nieostre zdjęcia zwalałem na jakość Sigm. :cry:

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
FA 50/1.4

a tutaj w pełnej rozdzielczości do ściągnięcia

Zdjęcie

dyptam, co to za test?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
bako, zobacz tą stronkę

Focus Chart

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
bako,

http://focustestchart.com/focus21.pdf

ale mozesz rownie dobrze wziac dowolna kartke z wydrukowanym tekstem i pamietac w co celujesz, musi lezec plasko

dzieki!!

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Mam pytanko co do testów AF ;-)

Jak już je robicie to używacie wszystkich pół AF po kolei, czy tylko centralnego :?:
Bo ja się przyznam, że jak robiłem to tylko na centralnym/środkowym polu AF

siwyyy77 napisał/a:
Jak już je robicie to używacie wszystkich pół AF po kolei, czy tylko centralnego :?:
Prawie zawsze centralnego. Ale co kto lubi :-)

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
proponuje do fotek testowych i pogladowych nie kasowac exifa

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
siwyyy77, Centralnego, bo jak on jest do d....y to po co drażnić się dalej. :-( .

Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
zy napisał/a:
Ganz, bako'wi chodzi o FA 50/1.4 wiec ma AF i matowka nie ma znaczenia.

szukam i szukam i chyba ślepy jestem bo nie dojrzałem, że o to szkło chodziło, ale z tego co widzę to wszystko zostało już powiedziane.
Z drugiej jednak strony będę musiał poszperać głębiej przed zakupem tego szkiełka bo widziałem gdzieś na forum zdjęcia jakiegoś innego na 1.4 i były wręcz wzorcowe. Ja najostrzejsze foty robię obiektywem za 5PLN, dlatego oczekuję kolosalnej różnicy pomiędzy moim 3.5 a jakimkolwiek 1.4.

Ganz napisał/a:
dlatego oczekuję kolosalnej różnicy pomiędzy moim 3.5 a jakimkolwiek 1.4.
Ale na 3,5 masz inne GO i przeważnie lepszą ostrość. Poza ostrością w dobrym szkle jest także bokeh, oddanie kolorów, plastyka itd.

Skocz do: