tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
ad. 1.

Atimis napisał/a:
według mnie jak na 2659 fotografii to chyba jury słabo tego street'a znalazło...

SlicaR napisał/a:
mocno słabo

ach więc tam było trzecie dno, że jednak to był dobry wybór...
:roll:

ad. 2.
odsyłam do matematyki i warunku koniecznego oraz warunku wystarczającego.
Według Ciebie "podstawową podstawą" oceny jest to, czy się zdjęcie podoba lub nie. Czyli przy ocenianiu jest to warunek konieczny. Jeśli zdjęcie się nie podoba, znaczy ocena nie może być dobra. Założę się (a ten przykład potwierdza moją tezę: http://theonlinephotograp...n-internet.html ), że większość internetu "znielubi" dowolnie wybraną połowę uznanej fotografii. I wierz mi, mówimy o niej uznana nie dlatego, że większość taka lub inna o tym zadecydowała.
Jak już wspominałem, merytoryczna dyskusja nie ma żadnego związku z demokracją.

ad. 3.
Zaiste, zapomniałem dodać, że czarno-białe. I rzeczywiście, jeśli tylko "lampą po ryju" zostało Ci w głowie po przeczytaniu moich wypowiedzi, nie ma szans na wspólną płaszczyznę porozumienia.

AJ  Dołączył: 03 Paź 2013
Oczywiście własny gust nie powinien mieć wpływu na ocenę sztuki a stwierdzenie "podoba / nie podoba mi się" znaczy zupełnie co innego niż "dobre / słabe" (to najtrudniej zrozumieć). Tak jest też z muzyką, (choćby rockową dla przykładu): znam wiele zespołów, które mi się nie podobają ale nigdy nie nazwał bym ich słabymi, niektóre uważam wręcz za wybitne. Znam też trochę takich, które lubię choć zdaję sobie sprawę z ich niskiej wartości, nazywam je "guilty pleasures" ;-) . A gust można kształtować, tych guilty pleasures mam jednak trochę mniej niż kiedyś :-P .

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
SlicaR napisał/a:
2. O dowolnie wybranej połowie historii decyduje większość a nie "znaleziony ktoś komu się nie podoba" (znowu próbuję Ci zasugerować, że zdania mogą być podzielone)

Nie no, chyba nie przemyślałeś tego co napisałeś...

Czy tak na poważnie uważasz, że ocena sztuki (pod jakąkolwiek postacią) jest dyktowana przez "większość"?

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
tatsuo_ki, szkoda czasu, zdaje się...
Ciekawe zdjęcia wybrało jury, fajnie że komuś chciało się je zrobić, a potem wysłać pod ocenę. Dzięki temu mogę je zobaczyć.

M.W  Dołączył: 20 Sie 2008
Z ciekawości zerknąłem na skład jury :
Cytat
Prace fotografów oceniło jury w składzie: Joanna Kinowska, kuratorka, Monika Chmielarz, fotoedytorka magazynu BLOW, Krzysztof Candrowicz, dyrektor Fotofestiwalu w Łodzi, Maciej Dakowicz, fotograf, Tomasz Kulbowski, fotograf, Maciek Nabrdalik, fotograf, agencja VII, Erik Vroons, redaktor naczelny GUP Magazine (NL), Wojtek Wieteska, fotograf.

Jury z najwyższej półki.

wojtekk  Dołączył: 17 Lip 2006
To ironia? :)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie z tej strony.

M.W  Dołączył: 20 Sie 2008
Cytat
To ironia? :)

Ale tu nie chodzi o światowe tylko nasze podwórkowe (możliwości). Jeżeli nie z najwyższej to przynajmniej dobre.

Jest jeszcze : Adam Mazur, Zbigniew Tomaszczuk, Lech Lechowicz, Karolina Ziębińska-Lewandowska, Tomasz Gutkowski, Krzysztof Pijarski, Tomasz Ferenc, Tomasz Tomaszewski, Marian Schmidt, Bownik, Rafał Milach, Basia Sokołowska, Paweł Rubkiewicz (współtwórca księgarni artystycznej Bookoff) itp.

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
Cytat
Fotografia uliczna przestała się karmić wirtuozerskimi kompozycjami, które tak bawiły oko, a idzie w znacznie ciekawszym kierunku: niedopowiedzenia, emocji, nieoczywistości. Fotografujący rzucają znacznie większe wyzwanie widzowi.

(pogrubienie moje)
źródło: http://www.fotopolis.pl/n...yniki-konkursu/

No!

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Wracając do pierwotnego zarzutu, że mało streeta w streecie. Czyż właśnie to nie jest lepsza droga, niż kiszenie się w klasycznej formie, która doprowadziła ten gatunek na skraj ingraszki z aparatem, to skrajnego formalizmu w stylu In-Public? Więcej fotografii w ulicznej fotografii!

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
jorge.martinez napisał/a:
Więcej fotografii w ulicznej fotografii!

To dobre hasło na t-shirta. Do tego reprodukcja jakiegoś typowego obrazka w stylu Matta Stuarta. Np. tego z niebieskim kontenerem na śmieci / pawiem.

Więcej empatii w fotografii. Fotografii w fotografii to mamy aż za dużo. Rezultaty najczęściej gówniane. :)

Skocz do: