@gezeb - na czujniku nie zauważyłem, natomiast bardzo delikatnie podniosłem lustro, by zobaczyć te drugie, odpowiedzialne za przekazanie obrazu do czujnika AF.
No i faktycznie, są swego rodzaju "kropki", przypomina to ziarenka soli... i coś co wygląda jak gdyby miał kontakt z wodą... czasem lustra "same z siebie" zmieniają swoją strukturę. Nie wiem co o tym myśleć.
Dmuchnąłem lekko gruszką, próbowałem zassać... niestety nic.
Czy bezpiecznie jest spróbować bardzo delikatnie wyczyścić te lustro z zabrudzeń przy pomocy patyczka higienicznego, nasączonego alkoholem izopropylowym?
http://i.imgur.com/hxz2c0F.jpg
[ Dodano: 2014-09-19, 20:09 ]
Bardzo dokładnie, delikatnie, w mocnym świetle i przy użyciu lupy oczyściłem "wewnętrzne" lustro (brak kropek i zacieków). Czujnik AF również sprawdziłem, nie zauważyłem żadnych obiektów niepożądanych ;) mimo to użyłem mini-szczotki z bardzo miękkim włosiem. Czujnik AF, soczewka są czyste.
No i niestety problem nadal występuje. Teraz miałem okazję testować AF w świetle żarowym. Efekty są identyczne - brakuje skali w mikroregulacji. Mimo ustawienia -10 jeszcze ten FF jest. Zakładam, że około -15 do -20 może by pomogło...
Czy można "mocniej" skorygować AF poprzez jakąś aplikację? I tak aparat jest po gwarancji.