ysiulec  Dołączył: 13 Gru 2008
  [K-r] FF po... 2,5 roku użytkowania?
Drodzy Koledzy i Koleżanki,

K-r posiadam od kwietnia 2012 roku. Przez ten czas nie zauważyłem aż takich problemów, jakie dziś miałem okazję doświadczyć. :-(

Problem ma miejsce na obiektywie kitowym 18-55. Zauważyłem FF na całym zakresie, z czego im bliżej wąskiego kąta - tym większy FF. Zdjęcia testowe robiłem w świetle naturalnym, WB na "światło dzienne", na największym otworze, punkt AF centralny, bez stabilizacji (PhotoME różnie pokazuje), na statywie. Dokładne wartości ogniskowych pobrałem z PhotoME.

Odległość od znaczka wskazującego położenie płaszczyzny matrycy (--O--) do ostrzonego obiektu wynosi 28cm.

Bardzo niewiele pomaga mikro-regulacja na -10, brakuje skali.
Ostrzy poprawnie w trybie LV z detekcją kontrastu. Detekcja fazy i przez wizjer i w LV działa tak samo - ostrzy przed obiektem.

Wszystkie przypadki dodałem do jednego folderu.
https://www.dropbox.com/s...Es1WFif7ca?dl=0

Cytat
2014-09-18 17:56 6164510kb 18mm_BezKorekty.JPG
2014-09-18 17:56 5314466kb 32.5mm_BezKorekty.JPG
2014-09-18 17:58 6335682kb 32.5mm_Mikroreg.-10.JPG
2014-09-18 17:59 6074465kb 32.5mm_LV_DetekcjaKontrastu.JPG

Jedyne co do tej pory zauważałem to problem z ustawieniem ostrości na 18mm, wymagało to przeogniskowania do 55mm i tam wyostrzenia i zablokowania AF, by wrócić na 18mm i zrobić ostre zdjęcie. Być może rekompensowałem to sobie większymi wartościami przysłony...
Podobnie z celnością w detekcji fazy było z Heliosem 58/2 na przejściówce dokręcanej do obiektywu. Na oko FF wynosił 3-4cm, myślałem że to tylko bolączka tego przypadku i po prostu ostrzyłem w LV korzystając z powiększenia.

Nie bardzo wiem jak stworzyć odpowiedni "tester celności", to też próby były robione ostrząc na coś płaskiego i kontrastowego, gdzie pod obiektem byłoby widać czy wyostrzył przed, po. Jeśli istnieje takowy szablon do wydruku, biję się w pierś - taki test tylko przyszedł mi do głowy.

Czy mam również powtórzyć testy dla światła wyłącznie żarowego?
Z góry dziękuję za zainteresowanie i pomoc :)

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Może na czujniku AF coś się przyplątało ?

ysiulec  Dołączył: 13 Gru 2008
@gezeb - na czujniku nie zauważyłem, natomiast bardzo delikatnie podniosłem lustro, by zobaczyć te drugie, odpowiedzialne za przekazanie obrazu do czujnika AF.
No i faktycznie, są swego rodzaju "kropki", przypomina to ziarenka soli... i coś co wygląda jak gdyby miał kontakt z wodą... czasem lustra "same z siebie" zmieniają swoją strukturę. Nie wiem co o tym myśleć.
Dmuchnąłem lekko gruszką, próbowałem zassać... niestety nic.
Czy bezpiecznie jest spróbować bardzo delikatnie wyczyścić te lustro z zabrudzeń przy pomocy patyczka higienicznego, nasączonego alkoholem izopropylowym?
http://i.imgur.com/hxz2c0F.jpg

[ Dodano: 2014-09-19, 20:09 ]
Bardzo dokładnie, delikatnie, w mocnym świetle i przy użyciu lupy oczyściłem "wewnętrzne" lustro (brak kropek i zacieków). Czujnik AF również sprawdziłem, nie zauważyłem żadnych obiektów niepożądanych ;) mimo to użyłem mini-szczotki z bardzo miękkim włosiem. Czujnik AF, soczewka są czyste.

No i niestety problem nadal występuje. Teraz miałem okazję testować AF w świetle żarowym. Efekty są identyczne - brakuje skali w mikroregulacji. Mimo ustawienia -10 jeszcze ten FF jest. Zakładam, że około -15 do -20 może by pomogło...

Czy można "mocniej" skorygować AF poprzez jakąś aplikację? I tak aparat jest po gwarancji.

Skocz do: