walandder  Dołączył: 02 Kwi 2014
A jakie biodrówki możecie jeszcze zaproponować ? w sumie ta opcja do mnie przemówiła :)

akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
wejdzie tam pentax k5 z sigmą 50-500 plus luneta pentax pf 80-ed plus mniejsze gadżety ?

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
zunlicht666 napisał/a:
NA CHWILE OBECNA BYM ŁYKNĄŁ TEN

http://8a.pl/plecaki-tury...pectro-ac-32-sl

Może się zastanów - u Deutera linia SL jest przeznaczona dla kobiet, różnią się wyprofilowaniem i ustawieniem pasów nośnych i zwłaszcza biodrowego.
Ja używam Futury 32 ale trochę mi się znudził, jak na tą pojemność 1.7kg to przesada. Dlatego we wrocławskim Wisporcie zamówiłem sobie indywidualną modyfikację Scrolla 30 [grubsza Cordura, kieszeń na camelbaga, dodatkowy system troczący itp.] i wreszcie mam czego chciałem... przynajmniej na razie 8-)

Sid Gotama  Dołączył: 10 Paź 2013
Może Kogoś zainteresuje, dziś na ibood.com jest do kupienia Plecak fotograficzny Case Logic na lustrzankę cyfrową (DSLR) i iPAD za 129,95 zł + (29,95)

http://pl-pl.forum.ibood....wa_dslr_i_ipad/

Nie wiem czy ten plecak jest dobry czy zły, nie wiem również jak długo oferty na ibood są ważne.

Cyfrankę jak widać mieści, ale jako plecak od strony technicznej to bida, panie, bida okrutna :roll:

Wiem.
Link wrzuciłem niejako przy okazji bo taka oferta była na 4.V w ibood.
Plecak jest raczej miejski lub na rower, z resztą na wycieczkę w góry typu z punktu A do punktu B w 5 godzin też wystarczy.
Futura 32 który zaproponowałeś (bardzo fajny zresztą) to inna bajka.
Ja chodzę z NGW7070 (na wycieczki nie wyprawy) wygląda na mały i faktycznie duży nie jest ale przy dobrym rozmieszczeniu rzeczy (kieszonki) dość pojemny. Ale też raczej na wycieczki.
https://www.youtube.com/watch?v=ZPIBtmyfl04
Podstawowa wada to brak bocznego otwierania, które czasami się przydaje gdy trzeba szybko wyjąć aparat.
Wyjściem jest kabura na pasku, przy okazji szukam jakiejś dobrej, małej. Takiej w której zmieszczę na styk k5II z kitem.

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
To ja się trochę pomądrzę. Sprzęt naneu pro niestety mimo fajnego wyglądu sypie się z czasem... Ja na dalekie wyjazdy, często dosyć ekstremalne używam zwykłego plecaka ze stelażem 50 litrów kupionego 7 lat temu za 98 zł. Jakaś prosta wersja bez bajerów, linek, pasków itd. dzięki temu lekki mimo niskiej ceny. Jak dotąd mimo intensywnego użytkowania jedno szycie. Do tego sprzęt po prostu wrzucam do kabury. Na dłuższe wyjazdy minimalizm więc tylko 1 dodatkowy obiektyw w starym, enerdowskim, pancernym kuferku po jakimś pentaconie. Na deszcz peleryna, którą zarzucam i na siebie i na plecak, rzadziej pokrowiec [wożę ale zwykle po prostu i tak zarzucam pelerynę a pokrowiec pożyczam komuś] ;)
Z wiekiem zaczyna się doceniać minimalistyczne podejście - szczególnie jak kolana siadają. Moje akurat nie siadają ale widzę co jest u większości znajomych..

Znalazłem dość ciekawy plecak a raczej koncepcję bo nie wiem jak to wszystko wygląda w użyciu.
http://www.ebay.com/itm/L...=item3a87c04c5c

Chodzi mi o torbę na foto która jest częścią plecaka ale może być używana osobno.
tzn. Zaczynamy wędrówkę z plecakiem na plecach i torbą na ramieniu a po przeniesieniu części ładunku do żołądka :-P robimy miejsce na ową torbę.

Ale bardziej na poważnie zastanawiam się nad Futurą 28 lub 32 szukam jakiegoś tańszego sklepu nie koniecznie w PL. Planuję jakąś 2 dniową wycieczkę ale nie wiem czy warto kupować kolejny plecak, co prawda na papierze jest pojemniejszy od tego co obecnie posiadam ale...

MohawkCore  Dołączył: 26 Cze 2008
A dziś natomiast na ibood plecak foto Julia Shooter. Wymiary (wewnętrzne): 24 x 40 x 18cm. Waga: 1500g. Po opisie wynika, ze jest to rozmiar L (na amazon.de jest też wersja w rozmiarze M). Cena 124,95 + 29,95 wydaje się ciekawa.

http://www.ibood.com/extr..._Julia_Shooter/

Jako że i tak oprócz plecaka używam również kabury postanowiłem i ja zacząć chodzić w góry z plecakiem górskim a w mieście z miejskim.
NGW 5070 zostawię sobie jako miejski a w góry postanowiłem poszukać czegoś smuklejszego.

Bardzo często przez forum przewija się Deuter Futura 32 więc on jest moim faworytem ale postanowiłem Was zapytać może doradzicie coś lepszego.
Moje typy:

Deuter Futura 32..............ok.400zł (68x32x21)
Deuter Pace 30.................ok.355zł (61x29x23)
Deuter Cruise 30..............ok.400zł (66x32x22)
Wisport - Scroll 30...........ok.250zł (50x30x22)
Wisport - Quark 30...........ok.320zł (55x30x21)

Czy któryś z tych plecaków możecie z czystym sumieniem polecić i dlaczego?
Albo odradzić... i dlaczego?

A może jakiś inny, o podobnych właściwościach?

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Sid Gotama napisał/a:
Wisport - Scroll 30...........ok.250zł (50x30x22)
Wisport - Quark 30...........ok.320zł (55x30x21)

O Deuterach trudno mi coś powiedzieć, natomiast plecaków Wisportu używam od lat i jestem z nich zadowolony. Mam w sumie cztery:
- dwa plecaki Pear do codziennego użytku (jeden typowy seryjny i drugi zrobiony z grubszej Cordury, z której robią wojskowe plecaki)
- zmodyfikowany na zamówienie Scroll 30 (z klapą od plecaka Quark z dodatkowym kołnierzem, dodatkowym trokiem pod klapą, wewnętrzną kieszonką na dokumenty
- Quark 40 (stara wersja trochę różniąca się od obecnie produkowanej).
Z tych które typowałeś osobiście polecałbym Ci Quarka 30. Scroll i Quark są zbliżone rozmiarami i mają taki sam system nośny, ale jak dla mnie klapa w Scrollu jest za mała i ma troki w formie gumek zamiast pasków i oryginalnie nie ma tego dodatkowego troka pod klapą (a przydaje się).

@djack

Moi faworyci to Futura 32 i właśnie Quark 30 ale po wymiarach wydaje mi się że Futura była by trochę za duża. Quarka natomiast mogę wydłużyć "komin" jak zajdzie taka potrzeba.

Mam pytanie dotyczące Quarka a i innych plecaków tego typu/rozmiaru.
Chodzi mi o przestrzeń pomiędzy plecami a plecakiem. Teoretycznie ona jest ale jak to wygląda w praktyce, czy po załadowaniu plecaka ta przestrzeń wciąż istnieje.

PS
Inne typy niż te które podałem też będą mile widziane.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Niekoniecznie foto, ale w góry to mogę polecić Salewę MIAGE II 35L. Małżonka ostatnio zabrała mój na ferraty w Dolomity, gdzie całe dnie się z nim wspinała. I po powrocie orzekła, że też chce taki.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Hahahaha, tydzień temu taki kupiłem :-) Lekki i wygodny.

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Sid Gotama napisał/a:
Chodzi mi o przestrzeń pomiędzy plecami a plecakiem. Teoretycznie ona jest ale jak to wygląda w praktyce, czy po załadowaniu plecaka ta przestrzeń wciąż istnieje.

Praktycznie też jest. Na przykładzie mojego Scrolla (tak jak pisałem ma ten sam system nośny co Quark), przy pełnym załadowaniu plecaka nadal jest przestrzeń między tyłem plecaka a siatką opierającą się o plecy.

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
Sid Gotama napisał/a:

mam quarka 50 od wielu lat, jak zapakujesz plecak z wentylacją pleców jest kiepsko, musiałbyś poprawiać ciągle napięcie siatki albo wymyślić jakis patent aby to nie rozluźniało się, przestrzeni praktycznie nie ma

A może ma ktoś futurę 32 i quarka i byłby tak miły i zrobił zdjęcie tych plecaków razem, obok siebie.
Na razie waham się pomiędzy tymi dwoma a niestety nie mam jak sprawdzić/pomacać jak to wygląda w realu. Znalazłem jedynie damską futurę 34 czy 35 i nie jest jakaś ogromna.

Wymiarom producenta nie do końca wierzę a po nich wychodzi że futura jest wiele większa od quarka.

Awaryjnie napisałem do @greentrek z podobną prośbą ale On ma Scotta.

misiakuu  Dołączył: 02 Sty 2012
Plecak photo pro Jacka Wolfskina...

Nie jest tani, ale za jakość najczęściej się płaci. Mam ten plecak od kilku miesięcy - wspaniale się z nim chodzi po górach. Jest wystarczająco duży, żeby schować body, 3-4 obiektywy i oddzielne kieszenie i kieszonki na różne akcesoria + wewnętrzna kieszeń na laptopa 17 cali od biedy, odpinana jeśli nie jest potrzebna. Zintegrowany pokrowiec przeciwdeszczowy i bardzo wygodny system nośny z przestrzenią na cyrkulacje powietrza między plecami a plecakiem. Miejsce na przytroczenie statywu i kijków teleskopowych. Zoom Sigma 100-300 wchodzi bez problemu, całą cześć fotograficzną można dowolnie modyfikować. Oprócz tego plecak ma max dozwolone wymiary na bagaż podręczny - sam go używam jako podręczny bagaż w samolotach.

Mam torbę na laptopa 20 l Jacka od 9 lat, mam plecak 40 l, w którym nosiłem przez wiele tygodni do 35 kilogramów bagażu. Poza pękniętą klamrą i startym materiałem w kilku miejscach są jak nowe i posłużą jeszcze wiele lat. Były drogie, ale jeśli szukasz sprawdzonego plecaka na wiele lat - polecam...

http://www.jack-wolfskin....o-pack-pro.aspx

M.

pszczołowaty napisał/a:
mam quarka 50 od wielu lat, jak zapakujesz plecak z wentylacją pleców jest kiepsko, musiałbyś poprawiać ciągle napięcie siatki albo wymyślić jakis patent aby to nie rozluźniało się, przestrzeni praktycznie nie ma

I się wcale nie dziwię, bo ten wisportowy AirBack jest słabo dopracowany, zwłaszcza mocowanie pasa biodrowego [do siatki :roll: ]. Jak dla mnie wentylowane systemy z siatkami dystansowymi sprawdzają się pewnie tak do 40l, przy większych obciążeniach system musi być stabilny ergo sztywny. A więc w Scrollu 30 jeszcze tak, ale w Quarku 50 już raczej nie.
Jack Wolfskin to świetna marka, ale żądająca za swoje logo zbyt dużo, nawet w porównaniu do innych świetnych marek :-?

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Od dwóch lat używam Pecaka Deuter Trans Alpine 26. Nie jest to stricte plecak fotogrwficzny, ale projektanci zrobili dobrą robotę - przemyślany, dobrze uszyty, super wygodny produkt z bardzo użytecznymi kieszeniami! Długo szukałem czegoś takiego, a kilka już dobrych pajaków i campusów przerobiłem. Oczywiście ten model może być za mały dla Ciebie, ale Deutera jako markę mogę polecić w ciemno, ceny w miarę normalne, a jakość naprawdę fajna.

Dlaczego warto chronić aparat w górach:
Cytat
[...]Dopisało nam przy tym szczęście, bo ranek wstał bardzo mglisty i spowijająca wszystko gęsta wata jakby odwołała wschód słońca. Nie grzało przy tym tak mocno i odbyło się bez zbytniego bombardowania. Zbytniego, bo Sławek, uchylajác się przed kamienną lawinką, uratował wprawdzie głowę, ale spadający głaz dosłownie obciął obiektyw wiszącego mu na szyi Nikona. [...]
Wejście na Nanga Parbat 1985 r. - J.K.

Skocz do: