Ice  Dołączył: 25 Sie 2007
  Statyw - Lampa, Lampa - Statyw - właściwa kolejność ?
Witam Wszystkich zgromadzonych tudzież rozproszonych.
Uciuławszy trochę grosza postanowiłem dokupić jakieś niezbędne akcesorium do nabytego niedawno Kadychade. I tu stanąłem przed niemałym dylematem w co się zaopatrzyć najpierw: lampa czy statyw (kolejny zakup będzie możliwy dopiero za kilka miesięcy w miarę przypływu gotówki). Oba wydatki sensownej jakości oscylują wokół 700-800PLN.
Będę wdzięczny za radę, co będzie lepszym wyborem i co jest bardziej niezbędne do codziennego focenia.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
Ice, Ja bym kupił lampę i taki statyw, miałbyś to i to 8-)

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Podzielam opinie tomeckiego.Za dobry statyw z głowicą-nie koniecznie manfrotto-dasz 300-400zł.Lampa zwykle potrzebna jest "zawsze",choćby do dopalania cieni.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Ice, to zależy.

Jeśli bardziej Cię kręci fotografia w plenerze, fotografowanie zachodów słońca, wodospadów, przyrody - na pewno przyda Ci się statyw. Jeśli lubisz fotografować małe obiekty, martwe natury eksperymentując z oświetleniem (lampkami, latarkami...), też będzie to statyw.

Zalety lampy docenisz raczej przy fotografii we wnętrzach (imprezy rodzinne), przy niesfornych dzieciakach, lub gdy fotografujesz ludzi po ciemku i będziesz chciał ich doświetlać...

Ja uważam, że lepiej zacząć od statywu, to od niego zaczyna się bardziej twórcza fotografia, w której masz możliwość pełnego i świadomego korzystania choćby ze wszystkich czasów naświetlania. Możesz też starannie komponować i opracowywać fotografie.

Jeśli zaś cenisz sobie szybkość, poprawność naświetlenia, chcesz rejestrować sytuacje rodzinne, pewnie bardziej docenisz lampę.

Sam nigdy jeszcze nie zainwestowałem w lampę, obawiam się że mogłaby mnie rozleniwić, a tak zawsze jakoś dam sobie radę, by wykombinować, jak poprawnie i ciekawie naświetlić fotkę. Boję się również, że jedna lampa będzie dawać nieprzyjemne, ostre i spłaszczające światło i pociągnie ze sobą konieczność naprawdę porządnego zainwestowania w system fleszy i oświetlania sztucznego.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Mam jedno i drugie i nie używam żadnego.
Wszystko zalezy od Twych preferencji.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Ja zdecydowanie częściej używam lampy. Ch...ra, może dlatego, że nie mam statywu.

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Ja w zasadzie w Twoim budżecie zakupiełm to i to...
Statyw welbon sherpa 200R dałem 220zł
Lampa sigma 500ST 650zł

Oba zakupy uważam za b.dobre w kategori cena/jakość, są lepsze ale już znacznie droższe ;-)

Kurcze chyba jednak będzie mi lżej wydać 700-800 PLN na profesjonalnie wyglądające, naszpikowane elektroniką błyskające cuś, niż na kilka metalowych rurek z pokrętłem :-) (tak, tak wiem nie musi to być Manfrotto, ale jakoś mi przypadło do gustu po obejrzeniu)

Misztu  Dołączył: 19 Mar 2007
Ja bym jednak skłaniał ku opcji lampa-statyw. Ja przeszedłem taką drogę głównie dlatego, że częściej robię zdjęcia na jakichś imprezach, itp. Na plenery mam trochę mniej czasu ;/
Chociaż, tak jak zauważył Samp, zależy co chcesz focić.

Jeśli chodzi o statyw, mam Velbon Sherpa 450r. 299 zł na Allegro + pokrowiec gratis.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Ice napisał/a:
tak wiem nie musi to być Manfrotto, ale jakoś mi przypadło do gustu po obejrzeniu)

ICE,jeśli ci nie zależy na "metce",to duzo tańsze sa GoldPhoto np. YH 314.są też inne modele.Goldy sa 'manfrotto-kształtne" i tak samo funkcjonalne.

Ufff - Zakupiłem :-P
Moim łupem padł Velbon Sherpa 600R oraz FGZ-360.
Serdecznie wszystkim dziękuję za porady.
To chyba jedno z nielicznych forum, gdzie ludzie faktycznie sobie pomagają, szczególnie Ci doświadczeni tym mniej obytym.
Teraz w pełni wyposażony (no przydałby się jeszcze jakiś słoik z prawdziwego zdarzenia ale trzeba na niego zapracować) mogę tę piękną pasję jaką jest fotografia, kaleczyć swoimi niezdarnymi ujęciami :mrgreen:

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
Ice napisał/a:
mogę tę piękną pasję jaką jest fotografia, kaleczyć swoimi niezdarnymi ujęciami :mrgreen:

Ice, to jest nas dwóch :mrgreen: :-B

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Ice napisał/a:
To chyba jedno z nielicznych forum, gdzie ludzie faktycznie sobie pomagają, szczególnie Ci doświadczeni tym mniej obytym.
nie daj się zwieść pozorom

Skocz do: