Sprzętu kupa a i tak du...a
Rafi napisał/a:Bo errorów ten nie popełnia, kto pikseli nie obrabia
Zrób zdjęcie lustrzanki w lustrze. Jeśli wyjdzie krzywo to niestety serwis.errorbypixel napisał/a:Poza tym, zauważyłem, że zdjęcia wychodzą krzywo nawet na statywie. Mam włączone obie poziomice i wg. nich ustawiałem.
Po zdjęciu denka i podniesieniu lustra zauważyłem krzywo osadzoną matrycę, bądź przyblokowaną.
Kot72 napisał/a:errorbypixel ,
Sprawdź najpierw prawidłowość działania poziomnicy . Połóż aparat na równym podłożu . Może być regał , prosty stół . Coś co wydaje się równe i wypoziomowane .
Następnie sprawdź jakie wskazanie daje poziomnica w aparacie . Możesz też w sanki od lampy włożyć taką kostkę z poziomnicą . Jeśli jest nieprawidłowo to tylko serwis. Korzystaj póki jest gwarancja .
fotonyf
zestawy K classic & digi & M42; MF: Mamiya RZ67; szkła i jakieś dodatki do tego wszystkiego i jeszcze L-758D
fotonyf
zestawy K classic & digi & M42; MF: Mamiya RZ67; szkła i jakieś dodatki do tego wszystkiego i jeszcze L-758D
fotonyf
errorbypixel napisał/a:Włączam puchę, robię pstryk i nie ważne co następnie nacisnę/przekręcę lustro klapie.
Naciśnięcie przycisku np. Menu - klapnięcie lustra, zmiana f - klapnięcie lustra itd.
Problem ustaje gdy wyłączę puchę i na nowo włączę, choć nie zawsze.
K-1ii, MX, mz50, mz5, 10-17, 25-30, 20, 24, 28, 31, 43, 50, 55, 77, 80-320.