errorbypixel  Dołączył: 07 Kwi 2014
[K-5] Lustro i matryca
Witam.
Od dłuższego czasu męczy mnie pewna zagadka.
Głównie mam podłączony 50/1.8, ale to też jest niezależne bo przy innych denkach tak samo się dzieje lecz z mniejszą częstotliwością.
O co chodzi.
Włączam puchę, robię pstryk i nie ważne co następnie nacisnę/przekręcę lustro klapie.
Naciśnięcie przycisku np. Menu - klapnięcie lustra, zmiana f - klapnięcie lustra itd.
Problem ustaje gdy wyłączę puchę i na nowo włączę, choć nie zawsze.

Poza tym, zauważyłem, że zdjęcia wychodzą krzywo nawet na statywie. Mam włączone obie poziomice i wg. nich ustawiałem.
Po zdjęciu denka i podniesieniu lustra zauważyłem krzywo osadzoną matrycę, bądź przyblokowaną.
Nie wiem, może drobinka kurzu, piasku bądź czegokolwiek przyblokowało stabilizację.

Tu i Tu - trochę nieudolnie ale...

Kompletnie nie wiem jak mam to ugryźć.
Rafi napisał/a:
Bo errorów ten nie popełnia, kto pikseli nie obrabia

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
errorbypixel napisał/a:
Poza tym, zauważyłem, że zdjęcia wychodzą krzywo nawet na statywie. Mam włączone obie poziomice i wg. nich ustawiałem.
Po zdjęciu denka i podniesieniu lustra zauważyłem krzywo osadzoną matrycę, bądź przyblokowaną.
Zrób zdjęcie lustrzanki w lustrze. Jeśli wyjdzie krzywo to niestety serwis.
Oczywiście musisz wyłączyć stabilizację i automatyczną korektę horyzontu.

Kot72  Dołączył: 15 Paź 2014
Pozostaje pytanie czy wcześniej aparat przy użyciu poziomnicy też robił krzywe zdjęcia ? Masz go od nowości ? Moja pierwsza K-5 tka miała źle ustawioną poziomnicę już fabrycznie . Serwis naprawia tę wadę programowo . Ja wymieniłem na inny . Bez tej wady .
Co do ,, kłapania ,, to miałem tak kiedyś w Kaerce . Dowolny przycisk powodował kłapanie . Naprawa gwarancyjana . Wymiana migawki . Serwis Francja .
1.5 miesiąca bez aparatu .

Kot72,
Kupowałem go nowego - przynajmniej sklep tak twierdził.
Wiesz, tak na poważnie do tego zacząłem podchodzić niedawno.
Odkąd pamiętam każde zdjęcie musiałem prostować.
Niedawno zaczęło to przeszkadzać, bo ileż można.

On ma niecałe 1,5 roku więc wątpię, że to czas na wymianę na lepszy model... chociaż... :mrgreen:

ZbyszekB,
Próbowałem wszystkiego. Tak jak napisałeś: wył. stabilizację, wył. korekty horyzontu.
Nawet powrót do fabrycznych. Efekt ten sam.
Rafi napisał/a:

errorbypixel ,

Sprawdź najpierw prawidłowość działania poziomnicy . Połóż aparat na równym podłożu . Może być regał , prosty stół . Coś co wydaje się równe i wypoziomowane .
Następnie sprawdź jakie wskazanie daje poziomnica w aparacie . Możesz też w sanki od lampy włożyć taką kostkę z poziomnicą . Jeśli jest nieprawidłowo to tylko serwis. Korzystaj póki jest gwarancja .

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Kot72 napisał/a:
errorbypixel ,

Sprawdź najpierw prawidłowość działania poziomnicy . Połóż aparat na równym podłożu . Może być regał , prosty stół . Coś co wydaje się równe i wypoziomowane .
Następnie sprawdź jakie wskazanie daje poziomnica w aparacie . Możesz też w sanki od lampy włożyć taką kostkę z poziomnicą . Jeśli jest nieprawidłowo to tylko serwis. Korzystaj póki jest gwarancja .

Połóż obok dobrą, dość długą, sprawdzoną zewnętrzną poziomicę murarską i porównaj.

To zdjęcie było robione z miejsca wypoziomowanego a mierzone przy pomocy kija z wodą: Zdjecie

A to wg. poziomicy aparatu (pasek się przydał - idealny poziom i pion wyszedł...niby...): Zdjecie
Rafi napisał/a:

Czyli ewidentnie nieprawidłowo ustawiona poziomica aparatu . Temat już kiedyś był wałkowany przy k-5 . Serwis Ci to wyreguluje .

[quote="Kot72"]Czyli ewidentnie nieprawidłowo ustawiona poziomica aparatu . Temat już kiedyś był wałkowany przy k-5 . Serwis Ci to wyreguluje .[/quote
Albo po prostu nie używaj tej poziomicy.
Chyba, że bardzo ją lubisz :-)

Piszę tak, bo mnie by to nie przeszkadzało. Znaczy, że nie używam.

Matryca też mnie martwi bo ona jest przekrzywiona i to perfidnie widać.

fotonyf,
Nie o to chodzi. Sytuacja wygląda tak że przy LV + siatka wychodzi krzywo i przez wizjer tez wychodzi krzywo.
Tak czy siak muszę prostować zdjęcia.
Rafi napisał/a:

No to tylko serwis....
Chyba na inne rozwiązania nie ma co liczyć....

Podsumowując: niewyregulowana poziomica aparatu, krzywa matryca i klapiące lustro.
Już nie chcę myśleć ile serwisowi to zajmie.

Dzięki Panowie za pomoc :-B
Rafi napisał/a:

qarabasz  Dołączył: 08 Gru 2011
errorbypixel napisał/a:
Włączam puchę, robię pstryk i nie ważne co następnie nacisnę/przekręcę lustro klapie.
Naciśnięcie przycisku np. Menu - klapnięcie lustra, zmiana f - klapnięcie lustra itd.
Problem ustaje gdy wyłączę puchę i na nowo włączę, choć nie zawsze.

a może to dźwigienka przysłony...? tu taki pan z Ameryki o tym mówi.

Skocz do: