argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
gator napisał/a:
moze zrobimy ankiete co dalej pojdzie do odstrzalu na O ?
Przecież jest fotka porównująca wielkość szkiełek Pentaxa. Pewnie właśnie takie pójdą do odstrzału. Czyli 16-45, DA 70 i coś jeszcze.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Mogę Ci powiedzieć: 16-45/4, 70/2.4, 50/2.8 Macro, 16-50/2.8, 50-135/2.8... Ma być w sumie 7 szkieł Pentaxa.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
jaad75 napisał/a:
16-50/2.8, 50-135/2.8
Poważnie ? To będzie ciekawe :evilsmile:

Poważnie - Arek się wygadał na forum... ;-)

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
jaad a na ktorym forum sie wygadal ?

A jak myślisz?... ;-)
Na forum optyczne.pl oczywiście...

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
to milo kiedyś bardzo zachęcałem i do testów szieł P fajnie że teraz je robią. Czekam na test 35/2 :mrgreen:

Przy dostępności tego szkła w PL - nie sądzę... Myślę, że będą testowali to, co mają w ofercie Fotozakupy.pl...
http://www.fotozakupy.pl/...e/full/offset/0

A poza tym z ankiety wyszło, że jest bardzo duże zapotrzebowanie na testy L-ek, więc sądzę, że zadziała zasada vox populi...
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1327

Jak narazie nikt nie zostawił nawet jednego komentarza pod testem 50-tki, co niezbyt dobrze świadczy o zainteresowaniu testami szkieł Pentaxa wogóle...

jaad75 sugerujesz że mamy napędzić koniunkturę?

Wiesz, gdybym robił takie testy, to byłoby fajnie wiedzieć, że kogoś to wogóle interesuje...

imho to zamknięte koło. Najwięcej testowali szkieł do C więc największą grupę czytelników stanowią osoby posiadające sprzęt C, jak będa dalej głównie testować szkła C to zawsze najwięcej będzie oczekujących na testy szkieł C :evilsmile:

W komentarzach do zalinkowanej ankiety nawet napisałem im coś w tym stylu...

vector  Dołączył: 02 Maj 2006
"nierotujące mocowanie filtrów o średnicy 49 mm (najmniejsze w tej klasie, bo konkurencja ma od 52 do 58 mm)" panowie obiektywnie nie zauważyli, że cała seria szkieł pentaxa ma 49mm, a takie same średnice mają też 135tki, setki i inne szkiełka. Więc to raczej zaleta, nie wada poza tym te filtry są tańsze ;-)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Vector!
Nie wiem o co chodzi, ale DA40 też jest Limited'em :-D

[ Dodano: 2007-08-30, 00:15 ]
Optyczne.pl napisał/a:
Korpus jest metalowy obity w niektórych miejscach plastikiem lub gumą. Pentax, obcinając koszty, wyposażył ten instrument tylko w dekielki, z tym że ten na gwint jest z kiepskiej jakości plastiku i naciskany, a nie wkręcany.
Ja się nie chcę czepiać słownictwa, ale :shock: o co chodzi?

vector  Dołączył: 02 Maj 2006
Cytat
Nie wiem o co chodzi, ale DA40 też jest Limited'em
może chodziło o 43mm limited ;-)

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
vector, a gdzie jest napisane, że mocowanie filtrów 49 mm to wada? :)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Optyczne/pl napisał/a:
Przy maksymalnym otworze względnym wady osiowe mają niezłe używanie, co widać po kształcie diody zarówno w centrum jak i na brzegu kadru. Po przymknięciu przysłony o jedną działkę, sytuacja w centrum drastycznie się poprawia, lecz na brzegu koma wciąż wyraźnie deformuje kołowy obraz diody.

Znaczy, że wady osiowe są dobre, bo są "używalne" czy też może autor miał na myśli, że wady te "używają sobie" nieźle w sensie poczynają?
Drastycznie to można coś pogorszyć, ale poprawić :roll:

Może się czepiam, ale jak ktoś pisze coś, co mają czytać ludzie, to trzeba nad językiem popracować. Może czas korektora lub polonistę zatrudnić?

Cytat
wady osiowe mają niezłe używanie

Myślę, że chodzi tu o klasyczną personifikację... :mrgreen:

A z tym dekielkiem, to naprawdę wydaje mi się, że chodzi o ten od strony bagnetu - jest wybitnie kiepski i właśnie wciskany, a nie nakręcany...

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
jaad75 napisał/a:
A z tym dekielkiem, to naprawdę wydaje mi się, że chodzi o ten od strony bagnetu - jest wybitnie kiepski i właśnie wciskany, a nie nakręcany...

Osobiście, to był najlepszy dekielek jaki używałem. Przy szybkiej zmianie szkieł - niezastąpiony...

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
dla mnie nasuwany tylni dekiel to bardzo duza zaleta. Mam porównanie do profesjonalnych sigm, gdzie sa nakrecane dekle i trzeba kropka idealnie przypasować , zeby zakrecic. Jak sie chce wszystko szybko zrobić to jest to niemozliwe bo mocujemy sie z tym deklem długo, a tak nasuwany go szybko i pewnie i po kłopocie

Skocz do: