Michu napisał/a:Nuiert, wciąż czekam na Twoje uzasadnienie plastikowości plików z Lx100.
Tutaj z zaprzyjaźnionego forum porównanie użytkownika LX100 i D610:
Lepiej wyjść na spacer, niż wyjść na debila.
Jeden aparat 2017
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
nie każdemu może przypaść do gustu obiektyw stałoogniskowy, wiele osób nie wyobraża sobie życia bez zooma, więc nawet lepsza jakość powyższych wobec druku odbitek ca. A6-A4 może być niewystarczająca do przekonania, IMHO to chyba inny jak to się teraz ładnie mówi "target" czyli grupa docelowanuiert napisał/a:a tak wracając do tego co najważniejsze, nie zawracajcie sobie głowy tym szmelcem m4/3,
kupcie sobie Ricoha GR albo Fuji X100 (lub następce), będziecie zadowoleni
Michu, a Panas nie ma przypadkiem 12,8Mpx a GX7 16Mpx ? więc to chyba nie jest identyczna matryca mimo wszystko...Michu napisał/a:Obrazek w RAW będzie wyglądał tak, jak z GX7
dusza Pentaksa, a sprzęt Canona
P30n, 5D Mk I, objektorów kilka i same pełne klatki RF
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Michu napisał/a:To jest ta sama matryca.
Jeden aparat 2017
nuiert napisał/a:dokładnie o 4 ostrzeżenia za dużo, dlaczego tym razem dwa ?
Admin znowu się nie wytłumaczył, coś mi mówi że to Jorge,
większy dysrespekt dla niego niż dla mnie, osiąganie celów w ten sposób nie będzie tolerowane.
nuiert napisał/a:szkoda czasu i liter
K-1 |K-5 | MeSuper | F28/2.8 | M40/2.8 | F50/1.7 | FA100/2.8 macro | DA12-24 | DA16-45 | DA18-55WR | DA55-300 | Vivitar 28/2.8 | m42 | slik340dx | flickr
Nic na to nie wskazuje.kojut napisał/a:Ciekawe czy w RAW będą dostępne dane z całej matrycy (16Mpix).
nuiert napisał/a:wracając do wspomnianego przeze mnie Ricoha GR, z unikalnych funkcji
-możliwość zapisu RAW w trzech proporcjach 4:3, 1:1, 3:2, tak zapisane pliki są wyświetlane na ekranie
nuiert napisał/a:-mode 35 mm gdzie aparat wyświetla obrazek na monitorze tak jak byśmy fotografowali obiektywem 35mm,
nuiert napisał/a:aparat ma obiektyw 28mm i możliwość konwersji modułem tegoż do 21mm (to już po przeliczeniu na aps-c),
nuiert napisał/a:do tego ma nakładany wizjer na sanki w dwóch wersjach mini i pełnym (ten mini jak nazwa wskazuje jest dość mały)
nuiert napisał/a:-cała obudowa jest wykonana z metalu
nuiert napisał/a:-wbudowany filtr ND, przy największej "dziurze" f2.8 i nie tylko może się przydać
nuiert napisał/a:-aparat umożliwia łatwe przestawienie trybu filmowania do pracy w świetle świetlówek,
nuiert napisał/a:można ustawić względem hz w jakim pracuje świetlówka.
nuiert napisał/a:W teście dxomark wszystkie parametry ma mniejsze od k-5 tylko 0.8 / 0.5 pkt, takie jak dr,
nuiert napisał/a:Oczywiście k-5 jako lustrzanka ma ogromną przewagę, chocby optyczny wizjer bez błędu paralaksy..
nuiert napisał/a:Obrazek w mojej subiektywnej opinii jest bardzo dobry wprost za aparatu, kolory są odwzorowane dobrze i nieprzejaskrawione jak to się zdarza w kompaktach,
nuiert napisał/a:kolejna ogromna zaleta to rozmiar, jest bardzo kompaktowy, obiektyw jest chowany i zasłaniany osłoną wbudowaną w aparat, trudno o bardziej praktyczne rozwiązanie w kieszonkowym aparacie.
nuiert napisał/a:Bezlusterka itp. są tak naprawdę bardzo nieporęczne, wystające obiektywy, dość grube obudowy uniemożliwiają schowanie np. do kieszeni.
Jeden aparat 2017
kojut napisał/a:Pooglądaj sobie zdjęcia espresso tu na forum i zobacz co on wyczynia fuji x30.
verc napisał/a:Każdemu według potrzeb skoro mi w większości przypadków wystarcza fuji X20 a K-5 odpoczywa w torbie.
nuiert napisał/a:coś tam widziałem i napiszę tak delikatnie jak się da - nic specjalnego
nuiert napisał/a:kojut, nic o mnie nie wiesz, to jest kolejna "osobista wycieczka" z twojej strony
nuiert napisał/a:podobne pojęcie masz o fotografii, dlatego twoje opinie mnie nie interesują
nuiert napisał/a:35 mode w Ricoh to nie zoom cyfrowy on po prostu robi mniejszy obrazek, ale pokazuje Ci to ucięcie w aparacie, z 28 do 35 z 16 mpx nie jest to duża strata
nuiert napisał/a:zoom w małym zakresie to nie jest problem
nuiert napisał/a:ale przy kompaktowych rozmiarach lepsza będzie i jest stałka
nuiert napisał/a:obiektyw jest bardzo dobry, można ściągnąć rawy z photographyblog.com i zobaczyć na własne oczy
nuiert napisał/a:Dodam jeszcze że Ricoh GR nie ma filtra dolnoprzepustowego, co w połączeniu z dobrym obiektywem daje bardzo bogate w szczegóły zdjęcia
Jeden aparat 2017
Pentax K-5|ME-Super
Sigma 10-20 f/4-5.6, FA 35, Limited 70, A 50 f/1.7, Metz 48 AF-1
Artooro napisał/a:
Kolorami też mu daleko do Fuji. .
Artooro napisał/a:
Ciekawe jak wypadnie obiektyw bo podobnież w LX7 nie jest tak wystrzałowy jak zapewniał producent. Niestety nic nie jest idealne .
.
espresso napisał/a:Kfan napisał/a:
Pansa cenie za 100% bezawaryjność to nie Fuji które po tygodniu jedzie do serwisu.
Fujifilm XT-1, XF 10-24 F/4 R OIS, XF 18-135 F/3.5-5.6 R LM OIS WR, XF 60 F/2.4, XC 50-230mm F/4.5-6.7 OIS, Panasonic LX-100
Moje fotki : http://500px.com/6sycamor
DeTe napisał/a:Kfan, a ile miałeś tych Fuji, że wygłaszasz takie herezje?