opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Eldred napisał/a:
zy jest potrzebna do zdalnego wyzwalania lampy kiedy lampa nie jest podpięta bezpośrednio do aparatu?

jak wyzwalasz zdalnie to działa pTTL w Pentaxie, w Metzu chyba też, ale to niech wypowie się ktoś kto ma Metza

teoretycznie przy obiektywach ze stykami automatyka własna ci nie potrzebna, bo możesz pTTLem strzelać, ale

automat działa w inny sposób od pTTLa i daje czasami inne wyniki (nie mówię że lepsze czy gorsze, bo to zależy od danej sytuacji i wizji fotografa, ale po porostu mogą czasami naświetlić inaczej)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Czyli zakładając że nie używam obiektywów bez styków, (rozumiem, że falcon 85/1.4 ma te styki o które chodzi) wystarczy mi Metz?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Eldred, tak, przy założeniu że nie będziesz narzekał na pTTLa ;-)

zresztą HSS i tak w automatyce własnej nie działa, więc w razie czego, możesz po prostu kupić za parę groszy jakąś starą lampę która ma automat jeżeli zaopatrzysz się w bezstykowe szkło

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Eldred napisał/a:
Dodam że chciałbym używać lampy do doświetlania z 30/1.4 i 85/1.4 na pełnych dziurach (zarówno w pomieszczeniach jak i na dworze)
Czyli pewnie czasy krótsze niż 1/180? To tylko pTTL-HSS, czyli Metz, bo ma bardziej obracany palnik.

[ Dodano: 2009-07-12, 13:20 ]
opiszon napisał/a:
jak wyzwalasz zdalnie to działa pTTL w Pentaxie, w Metzu chyba też, ale to niech wypowie się ktoś kto ma Metza
Działa. Jedynie w trybie "Slave2" w Pentaxie działa automatyka własna (albo manual, ale to by musiał się wypowiedzieć ktoś, kto ma 360kę. ;-) )

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Eldred napisał/a:
czemu służy ta automatyka

Przydaje się gdy używa się szkieł bez pozycji A i do korpusów analogowych bez TTL.

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Gwiazdor napisał/a:
opiszon napisał/a:
Działa. Jedynie w trybie "Slave2" w Pentaxie działa automatyka własna (albo manual, ale to by musiał się wypowiedzieć ktoś, kto ma 360kę. ;-) )

W 360 bezprzewodowo oczywiście działa PTTL.
eldred jak nie planujesz używać obiektywów bez styków, to bierz Metza.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
No to wygląda na to że za dwa tygodnie kupię metza, dzięki za odpowiedzi ;-)

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Automatyka własna przydaje się też na blinkerów - np. mnie nie da się zrobić zdjęcia z otwartymi oczami w P-TTL-u. Tylko automatyka własna lub manual.

meehaw  Dołączył: 21 Paź 2007
l_uka napisał/a:
meehaw napisał/a:
jak zmusić 540 do rozjaśnienia cieni na twarzy "modelki"?

ustawiasz w body "slow sync", na lampie HSS i jedziesz.

Powoli bo się zgubiłem...z tego co mi się wydaje tryb "slow sync" pozwala na ustawienie czasów <180....z z kolei HSS jest aktywowane przy czasach >180.....

meehaw napisał/a:
Powoli bo się zgubiłem...z tego co mi się wydaje tryb "slow sync" pozwala na ustawienie czasów <180....z z kolei HSS jest aktywowane przy czasach >180.....
Dokładnie, a w przy czasach dłuższych od 1/180s HSS i tak oczywiście jest wyłączony, więc nie rozumiem tej rady... Jeśli chcesz tylko doświetlić cienie w P-TTL, to po prostu ustalasz ekspozycję zastanego na "0" i strzelasz lampą - jeśli doświetlenie jest zbyt mocne, to dajesz kompensację lampy w dół i tyle... Oczywiście w trybie M na aparacie.

jaad75 napisał/a:
meehaw napisał/a:
Dokładnie, a w przy czasach dłuższych od 1/180s HSS i tak oczywiście jest wyłączony, więc nie rozumiem tej rady...

No właśnie ja też nie rozumiem tej rady i dlatego pytam o co w niej tak naprawdę chodzi :)

jaad75 napisał/a:
Jeśli chcesz tylko doświetlić cienie w P-TTL, to po prostu ustalasz ekspozycję zastanego na "0" i strzelasz lampą - jeśli doświetlenie jest zbyt mocne, to dajesz kompensację lampy w dół i tyle... Oczywiście w trybie M na aparacie.

Generalnie już się pobawiłem i metodą autopsji przetestowałem. HSS i bardzo krótkie czasy (bo oczywiście zdjęcia na pełnej dziurze), po kilku fotkach już ładnie działa.

A czy da się osiągnąć taki efekt używając jakiegoś auto? Do czego auto potrzebne... np. biegnące dzieci w stronę fotografa, albo inne poruszające się obiekty. Oczywiście w celu usunięcia cieni z twarzy :)

Generalnie, lampy z automatyką w body się nie używa. Podstawowy tryb pracy z nią to M, bo tylko on daje Ci kontrolę nad proporcją między błyskiem, a zastanym, ale jeśli się upierasz, to można oczywiście użyć Av i ujemnej kompensacji na lampie, tyle tylko, że lampa jest wtedy liczona do ekspozycji... BTW, światło zastane nie zmienia się aż tak szybko, by trzeba było je mierzyć za każdym razem, gdy robisz zdjęcie, a do ustalenia prawidłowej siły błysku wystarczy automatyka lampy (nawet lepiej jeśli to jest A niż P-TTL, bo nie ma straty czasu na przedbłysk, który na krótkich dystansach i tak będzie dawał niewłaściwy pomiar przy szybko poruszającym się w stronę fotografa obiekcie, a do tego opóźni nieco wyzwolenie migawki).

jaad75 napisał/a:
ale jeśli się upierasz, to można ...

Nie upieram się, tylko teoretyzuję :)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
andrusz napisał/a:
A w trybie "Slave2" co działa? Bo że w Wireless-PTTL czyli "Slave1" działa TTL to oczywiste. ;-)

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Gwiazdor napisał/a:
andrusz napisał/a:
A w trybie "Slave2" co działa? Bo że w Wireless-PTTL czyli "Slave1" działa TTL to oczywiste. ;-)

Gwiazdor nie pamiętam, który Slave (jestem w pracy), ale to ten, który zgodnie z instrukcją, powinien być ustawiony dla "nowszych" Pentaksów (czyli tych z PTTL).

[ Dodano: 2009-07-13, 23:30 ]
Sprawdziłem, tryb PTTL działa w Slave 1. Slave 2 jest dla korpusów bez PTTL (albo z obiektywami bez styków) - wtedy lampa błyska wg automatyki własnej.

Zombie  Dołączył: 03 Maj 2008
Cześć, troszkę archeologii ale nie chcę na pusto zakładać nowego wątku.
Dzisiaj po podpięciu lampy pod K5IIs niestety niezabłyskało a wcześniej działało bez problemów. Zerknąłem na wyświetlacz lampki i okazuje się, że zginął tryb pTTL - wyświetlało tylko TTL. Wnioskuję, że coś się pokiełbasiło z rozpoznaniem body przez lampę. Co może być przyczyną i czy zostaje mi tylko serwis czy też jest jakaś chałupnicza metoda na naprawę?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jaki obiektyw masz przypięty do body?

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Cytat
Co może być przyczyną i czy zostaje mi tylko serwis czy też jest jakaś chałupnicza metoda na naprawę?

Przyczyną może być brak styku body z lampą. Spróbuj wsunąć lampę w sanki jeszcze raz a jeśli to nie pomoże to przeczyść styki.

Zombie  Dołączył: 03 Maj 2008
Obiektyw to Pentax DA16-45f4. Styki nie mają śladów korozji, iskrzenia, uszkodzeń, przecierałem paluchem i potem jeszcze jakimś cudem kiedyś kupionym w MediaMarkt do optyki i nic nie dało. W trybach pracy zgłasza się tylko TTL, A i M. Podpiąłem również do starszego K10 i tam identycznie.
Jak wygląda komunikacja pomiędzy lampą a body, tzn. jak rozpoznaje, że na Pentaksie siedzi?

Chyba znalazłem przyczynę - odkręciłem ten plastik ze stopką i jeden kabelek jest nadłamany. Muszę teraz znaleźć jakąś małą lutownicę i pewnie będzie działać.

Skocz do: