Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
"Zdalny" flesz
Witam!

Czy ktoś się może orientuje czy możliwe jest niejako "zdalne" (naturalnie przewodowe) odpalenie lampy AF280T z K10D?

Chciałbym ustawić lampę na tripodzie i zsynchronizowć błysk z fleszem wbudowanym. Kłopot tylko z realizacją. Nie bardzo wiem od czego zacząć... Przypuszczam, że potrzebuję zapewne jakiegoś kabelka i pewnie jakiś "konektor"...

Jakby ktoś miał jakieś doświadczenie z tego typu konstrukcjami i podpowiedziałby mi co trzeba kupić (i jakiego rzędu jest to koszt) to byłbym wdzięczny.

Zastanawiam się czy nie będzie problemu ze zgodnością pomiaru światła. Wbudowany flesz mierzy ilość światła poprzez P-TTL a lampa główna tylko przez wbudowany czujnik (tyrysor). Ma to jakieś znaczenie?

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
Zainwestuj w fotocelę. Nie wiem, czy da się ją prawidłowo wyzwolić lampą wbudowaną, ale o tym wypowiedzą się bardziej doświadczeni koledzy..

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Arczibandit, tak jak napisał malyglod, fotocela + lampa wbudowana i działa(AF 280T we własnej automatyce).Możesz miec tylko problem z proporcjami światła; wbudowana lampa może go czasem emitowac za dużo,wtedy na wbudowana najprościej nałożyc warstwe kalki technicznej.Można tez zafundowac sobie wyzwalacz w podczerwieni(niestety chyba drozszy od AF 280T).Błysk czegos takiego zupełnie jest nie widoczny(czesto sa to przerobione lampy o małej mocy z nałozonym filtrem czerwonym).

[ Dodano: 2007-08-26, 23:11 ]
Zapomniałem: jeśli wbudowana lampa przed wyzwoleniem migawki "wymiata' kadr przedbłyskami pomiarowymi,to fotocela zainicjuje błysk juz na przedbłyskach.wtedy trzeba szukac fotoceli niewrażliwej na przedbłyski-znowu koszty wyzsze niz w analogu.

Dzięki chłopaki za sugestie...

Kurcze, wygląda na to że aby wyniki były zadowalające, niewiele droższym rozwiązaniem okazać się może zakup AF360FGZ i odpalanie bezprzewodowe.... I całość powinna wtedy błyskać bezkonfliktowo w P-TTLu...

Będzie śmigać taki zestaw?

Chciałem sobie zrobić takie "polowe mini-studio" w wolnym pokoju, co by od czasu do czasu eksperymentalnie popstrykać w zacisznym miejscu domu ;-)
Planowałem wbudowany flash dopalać AF280T w różnych nieskrępowanych kombinacjach przestrzennych :->

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Jeszcze jedna mozliwość:firmowy kabel 3m(albo 1,5m)+adapter goracego styku(kostka z jednej strony zakonczona stopką jak w lampie,z drugiej wtykiem do kabla)+druga kostka z jednej strony sanki,w które należy wsunąć lampę,z boku gniazdo na wtyk kabla,a na dole stopka ja na lampie(ta kostka może służyc jako rozgałeziacz do dwu lam po zamocowaniu w sankach aparutu).Komplet wszystkich styków z AF włacznie.Tylko cena :!: ;za ten zestaw dałem prawie 600zł.Sam przewód kosztował 320.ale to było w 2002r-nie wiem,czy teraz jest to osiągalne.Lampy z serii G oferuja bezprzewodowy TTL,wiec te 'sznurki" sa juz nie potrzebne.
I ostatnia możliwośc: dwie kostki jak do lamp bez hot shoe(z gniazdem na przewód z wtyczka PC),przwód z wtykami PC na obydwu końcach.Kostki sa na allegro,przewód 3 m tez sie niedawno plątał.Najlepsze rozwiazanie to jednak fotocela-przewody nie placza sie po otoczeniu,nie przewracaja sie statywy z lampami i .. fotograf ;-) ,gdy sie w nie zaplącze.

[ Dodano: 2007-08-27, 00:02 ]
Arczibandit napisał/a:
Chciałem sobie zrobić takie "polowe mini-studio" w wolnym pokoju, co by od czasu do czasu eksperymentalnie popstrykać w zacisznym miejscu domu

Arczibandit, sam używam w takich warunkach(ale tez w plenerze)dwu lamp,z których jedna jest na "sznurku",a druga na statywie z fotocelą.Na reflektory nakładam 1-2 warstwy nowej kalki technicznej(taki prymitywny "softbox" z recepturką).Do pomiaru swiatła uzywam(bo juz mam) światłomierza Gossen sixtomat flash.Wcześniej kombinowałem z tyrystorem i ..szacowną na "oko" wartością przysłony.Wtedy róznie mi wychodziło-efekty mogłem ocenić po wywołaniu filmu,bo nadal jestem "analogiem".Rozwiązanie,które chcesz stosować powinno sie sprawdzać.Efekty możesz od razu korygować,bo masz K 10.To fajna zabawa.Jedynie-jak wcześniej pisałem-przedbłyski pomiarowe moga troche przeszkadzać.Zamiast kabla mozna stosować lampe wbudowana albo druga zew. w sankach.Dobrze jest mieć mozliwośc redukcji blysku w manualu.
Wszystko to,to proteza oświetlenia studyjnego,ale czy od razu trzeba takowe kupować?

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
Arczibandit napisał/a:
powinien śmigać, tylko nie pamiętam czy aby w p-ttlu

GrzegorzQ  Dołączył: 20 Lut 2007
Arczibandit napisał/a:
Dzięki chłopaki za sugestie...

Kurcze, wygląda na to że aby wyniki były zadowalające, niewiele droższym rozwiązaniem okazać się może zakup AF360FGZ i odpalanie bezprzewodowe.... I całość powinna wtedy błyskać bezkonfliktowo w P-TTLu...

Musisz doczytać w instrukcji K10, z tego co wiem to lampa wbudowana K10 ma tryb wyzwalania bezprzewodowego, więc powinno smigać w P-TTLu i to nawet z HSS (tak mi śmigał zestaw MZ-6 + 360)

PS: a jeżeli chodzi o to czy przedbłyski wbudowanej P-TTLowej lampy nie wyzwolą za wcześnie zdalnej lampy. - "zapomniałem" że K100tkowa lampa wbudowana jest własnie P-TTLowa i nie ma trybu wyzwalania zdalnego, a na pilnie potrzebowałem "dokumentacyjnego makro w nocy", więc 360tka w manuala wireless, K100 tka w manuala (pierścienie) - parę prób i jakoś się udało

http://images23.fotosik.p...0fd6e4c0med.jpg
jakość bez komentarza ale co miało być widoczne to widać , zwłaszcza że to coś to pęknięcie stalowego elementu w czarnym zagłębieniu

wniosek: - da się 360 tkę wyzwalać zdalnie K100tką - w manualu
- zapewne podobnie można by obejść fotocelę reagującą na przedbłyski - wydaje mi się że w trybie manualnym lampa wbudowana nie błyska PTTLowo a po prostu raz na maxa

dd  Dołączył: 04 Lut 2007
Musisz doczytać w instrukcji K10, z tego co wiem to lampa wbudowana K10 ma tryb wyzwalania bezprzewodowego, więc powinno smigać w P-TTLu i to nawet z HSS (tak mi śmigał zestaw MZ-6 + 360)

W instukcji stoi, że wbudowana lampa z kadyszki nie wyzwala bezprzewodowo :(
Proszę o sprostowanie jeśli się mylę

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
dd napisał/a:
W instukcji stoi, że wbudowana lampa z kadyszki nie wyzwala bezprzewodowo :(
Proszę o sprostowanie jeśli się mylę

Po zmianie softu na 1.10 lub wyższy wyzwalanie bezprzewodowe działa.

Zdano napisał/a:
Po zmianie softu na 1.10 lub wyższy wyzwalanie bezprzewodowe działa.

Tak się jeszcze tylko zastanawiam czy bezprzewodowe wyzwolenie lampy AF360FGZ jest możliwe za pomocą lampy wbudowanej czy trzeba mieć drugą lampę zewnętrzną typu AF360/540FGZ ?

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
Arczibandit można wbudowaną jeśli masz soft od 1.10 w górę. Sam tak odpalałem czasami. Muszę jednak jeszcze pomęczyć tą lampkę bo nie zawsze odpala :/ ona działa na fotocelę, wi-fi, podczerwień ??

negocjatorek napisał/a:
ona działa na fotocelę, wi-fi, podczerwień ??

Fotocelę - możesz ją też wyzwolić dowolnym błyskiem dowolnej lampy (ale nie będzie działała wtedy w PTTLu)

GrzegorzQ a to że mogę ją wyzwolić każdą inną lampą to nieprawda, sprawdzałem to na samym początku - nie działa !!! Obojętnie w jakim jest trybie (p-ttl, ttl, A, M).

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
negocjatorek napisał/a:
to że mogę ją wyzwolić każdą inną lampą to nieprawda

Czyżby 360 aż tak bardzo różniła się od 540?
540 można zmusić do działania z każdą jedną lampą błyskową.

Zdano, mimo szczerych chęci próbowałem wyzwolić zewnętrzną fomei ds cośtam i nie szło. Lampa pentax ustawiona na wireless slave wszystkie tryby po kolei. Tak się zastanawiam jaka byłaby celowośc ustawiania kanału gdyby odpalało ją wszystko.

EDIT: Wykonałem testy. narazie interesowało mnie czy lampa musi sie widzieć z lampą wbudowaną aby odpalić. A szczególnie mnie to ciekawiło ponieważ ostatnio podczas nocnego spacerowania po mieście chciałem dopalić jedno drzewko zewnętrzną lampą, ale mimo iż była ona dokładnie naprzeciwko to dystans między lampami był zbyt duży, przez co zewnetrzna lampa nie błyskała. Więc tak. jeśli ktoś byłby zainteresowany to mogę zamieścic fotki tego samego przedmiotu bez lampy; z wbudowaną; z zewnętrzną, z zewnętrzną obok aparatu odpalaną przez wbudowaną; zewnętrzną z boku odpalaną jak wcześniej. Gdy tylko obróciłem lampę w drugą stronę (czytaj tyłem do aparatu) już nie reagowała na błyski wbudowanej i nie była odpalona.

Wnioski: Lampa zewnętrzna Pentax Af-360fgz musi widzieć błysk wbudowanej lampy

Wnioski pośrednie: działa ona na fotocelę, tylko po jaką cholerę wybiera się kanał i dlaczego nie odpala jej inna zewnętrzna lampa? To ostatnie sprawdzę jak naładuję jeszcze jeden komplet baterii

Pozdrawiam

negocjatorek napisał/a:
Zdano, mimo szczerych chęci próbowałem wyzwolić zewnętrzną fomei ds cośtam i nie szło. Lampa pentax ustawiona na wireless slave wszystkie tryby po kolei. Tak się zastanawiam jaka byłaby celowośc ustawiania kanału gdyby odpalało ją wszystko.

... a tymczasem przestaw 360tkę na SLAVE2 ;-)

suwaczek po prawej do góry
wciskasz "Light" na dwie sekundy
i przycisk w obrotowym kółku

albo str 49 i 50 instrukcji obsługi

To ja też w ramach edycji:

no właśnie w P-TTLu ustawia się kanał bo MOŻNA zabezpieczyć przed niecelowym odpaleniem (SLAVE1 mode)
a w trybie manualnym gdy 360tka nie pracuje w PTTLu i wyzwalana jest inną lampą pracującą w manualu - nie ma żadnych wstępnych przedbłysków,sygnalizacji,inteligencji itp i nie MOŻNA zabezpieczyć się kanałami przed niepożądanym odpaleniem

ok. Poczekam az mi się baterie naładują i sprawdzę jak to działa.. póki co dzięki. Muszę się przyznać, że chyba do tej 50 strony w instrukcji do lampy nie doszedłem, a napewno nie czytałem aż tak dokładnie żeby to zauważyć. Moja wina...

Próbowałem jeszcze wyzwolić moją drugą lampę Fomei która działa na fotocelę ale jest to niemożliwe bo k10d wysyła dwa przed błyski pomiarowe, a w lampie mogę ustawić tylko na drugi błysk :( zostaje mi kostka...

negocjatorek napisał/a:
.. jest to niemożliwe bo k10d wysyła dwa przed błyski pomiarowe,...

w PTTLu tak - musiałbyś zmusić lampkę K10tki by nie pracowała w PTTLu
- jak działa wbudowana lampka K10tki a w trybie manualnym ???

a działa wogóle ?? musiałbym znów zaczerpnąć wiedzy z instrukcji ale wydaje mi się to niemożliwe... przynajmniej jeszcze sie nie spotkałem z taką funkcją wbudowanego flasha

Kurde a może miałem ustawioną redukcję czerwonych oczu? ile razy błyska przed błyskiem własciwym w trybie z redukcją ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wbudowany flesz działa w trybie manualnym z obiektywami bez styków.

Skocz do: