PIOX  Dołączył: 08 Gru 2013
co jako monitor zewnętrzny do K3
Witam
Od pewnego czasu próbuje używać mojego aparatu jako kamery
Używam lupy powiększającej do wizjera
Zastanawiam się jednak nad monitorem
Są dedykowane do dslr 7" podłączane przez hdmi
Zastanawiam się jednak czy nie dałoby się podłączyć tabletu przez USB
Wiem, że w przypadku canona 5dmII istnieje taka możliwošć
Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie
Proszę o informację

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
Mogę się mylic, ale wydaje mi się, że zdecydowana wiekszość tabletów wyposażonych w to złącze (o ile nie wszystkie) mają jedynie WYJŚCIE HDMI, mozna zatem 'duplikować' obraz z tabletu na TV na przykład, ale niekoniecznie da się wyświetlić sygnał podany ze źródła zewnętrznego (aparat) na tablecie.
Oprogramowanie dla Canonów, które umozliwia podgląd i kontrole kamery podczas filmowania działa za pośrednictwem hosta USB w tablecie, a nie poprzez HDMI.
Wiem, że były jakieś próby pisania softu, który umozliwia kontrolę aparatów Pentax poprzez USB z poziomu komputera z Windows (nie wiem, czy także w roli kamery video), prawdopodobnie takie próby na Androida także były czynione, ale ze względu na małą popularność naszego systemu nie tylo generalnie, ale także jako narzędzia dla filmowców-amatorów, raczej były to działania nie do końca kompletne. Pamietam, że swego czasu ściagnałem taki kawalek softu, ale wywalil mi się epicko w czwartej sekundzie dzialania (na PC z Win 8.1), więc dałem sobie spokój.
Powtarzam - nie jestem pewien, czy moje informacje są 'na bieżąco' z aktualnym stanem rzeczy, bo od jakiegoś czasu zamiast Pentaxem wolę filmować sprzętem do filmowania zaprojektowanym :-)

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
A Pentaksowa FLUCARD nie była by pomocna? Można przez tą kartę łączyć się z tabletem ale nie wiem jak się to sprawdzi do filmowania.

PIOX  Dołączył: 08 Gru 2013
Niestety flucard działa jedynie w trybie LV ,nie działa w trybie filmowania
Dziekuje Apasowi za informację odnośnie połączenia aparatu przez USB -widzę z tego,że w naszym systemie w połączeniu to nie zadziałała
Jeśli chodzi o wejście hdmi to faktycznie żaden ze znanych mi tabletów go nie posiada
Ješli chodzi o sprzęt zaprojektowany do filmowania ,to niestey taki, który miałby matrycę zbliżoną do analogowego formatu taśmy 35 mm (18x24) to majątek
Większość cyfrowych kamer profesjonalnych (reporterskich) posiada bardzo małe przetworniki więc nie zapewnia płytkiej głębi ostrości
Format APSC jest najbardziej zbliżony do oryginalnego filmowego z czasów analoga

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
PIOX napisał/a:

Ješli chodzi o sprzęt zaprojektowany do filmowania ,to niestey taki, który miałby matrycę zbliżoną do analogowego formatu taśmy 35 mm (18x24) to majątek
Większość cyfrowych kamer profesjonalnych (reporterskich) posiada bardzo małe przetworniki więc nie zapewnia płytkiej głębi ostrości
Format APSC jest najbardziej zbliżony do oryginalnego filmowego z czasów analoga

Nasuwa się pytanie - czy naprawdę potrzebujesz formatu 35mm? Taki sprzet ZAWSZE był drogi, także zaczasów analoga - z tego powodu powstały systemy 16mm i 8mm.
Nie wiem ja jest z tym w Polsce, ale tu gdzie mieszkam pracuje się kamerami video dostępnymi na rynku (więkzość z nich, z czego nie zdajemy sobie sprawy, oferuje jakośc i mozliwości, o których nasi starsi koledzyw filmie, pracujący na 16mm światłoczułej liszy mogli tylo pośnić), a jeśli dochodzi do produkcji, w tórą są 'zamieszane' większe pieniądze i wymagana jest 'kinowa' jakość - zwyczajnie pożycza się REDa albo inne BlackMagic. Weekend kosztuje kilkaset euro, więc jeśli mam na projekcie zarobić kilka tysięcy, to warto te pieniądze wydać. Tym bardziej, że otrzymuję videoRAW 4K a to dużo ważniejsze dla jakości, niż format klatki, w wielu wypadkach.
Jeśli filmowanie jest dla ciebie tak ważne, ważniejsze od fotografii i zależy ci na efekcie 'cinematic', pomysl o zmianie systemu. Canon jest oczywistym wyborem, Panasonik ze swoim 4K tym bardziej. Jesli jednak 'bawisz' się w film, uczysz reżyserii, języka filmowego - to naprawdę polecam kamerę fullHD za 400 - 600 euro plus sound recorder za 200. Widziałem świetne projekty zrobione takim sprzetem...

Skocz do: