eros86  Dołączył: 26 Sie 2014
SIGMA EF-610 ST DG czy używany METZ 52 AF-1
Witam ponownie napisałem w innym temacie ale go nie podbiło więc piszę nowy:)

Nie kupiłem sugerowanych przez Was lamp bo cały czas myślałem nad tym, żeby mieć P-TTL.

Mam możliwość kupić dwie lampy (już mam na nie kasę) tylko nie wiem co wybrać, mocniejszą i nową SIGMĘ EF-610 ST DG za 530zł z wysyłką, czy używanego METZA 52 AF-1 za 550zł.

Czytam i czytam i wnioskuję z polsko i angielskojęzycznych forów, że SIGMY są gorsze jakościowo.

Tak jak wspominałem na początku moich pytań potrzebuje tego do amatorskiego (może na razie) focenia ślubów u znajomych i rodziny - cztery kolejne w przyszłym roku przede mną i będę tym razem opłaconym, drugim fotografem aby się obyć ze sprzętem i nauczyć czegoś.

Poradźcie coś:) Bóg zapłać:)

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Sigma nad Metzem góruje jedynie mocą. Jeśli ta nie jest priorytetem to Metz 52-AF-1 jest lampą kompletną (nie posiada jedynie automatyki własnej). O ile ten Metz nie jest zajechany (warto sprawdzić przebieg) to cena jest bardzo atrakcyjna.

Motyl  Dołączył: 05 Paź 2010
Bierz Metza, bez dwóch zdań.

Dzięki Panowie za opinie, do sigmy przekonywała mnie jedynie większa moc błysku... jak dobrze, że jest internet i takie sprawy można przedyskutować a nie zostać z badziewnym sprzętem:)

[ Dodano: 2014-11-07, 10:37 ]
P.S.
jak sprawdzić przebieg lampy metz?

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
eros86 napisał/a:
jak sprawdzić przebieg lampy metz?

W 48 i 50-tce działało: "należy przytrzymać kilka sekund przycisk SELECT (przyciski + i - wciśnięte jednocześnie). Z lewej strony pojawi się ikonka błyskawicy a z prawej liczba błysków." Jak jest w 52-ce nie wiem ale może właściciel będzie wiedział.

Maxi 7  Dołączył: 07 Mar 2007
Mam 48AF-1 i przebieg sprawdza się dokładnie tak jak napisał Enzo

Witam Panowie,

Lampka będzie u mnie jutro to postaram się sprawdzić jej przebieg, właściciel stwierdził, że nie potrafi. Ja info na ten temat znaleźć nie mogłem.

Zdecydowałem się na Metza dokładnie zapłaciłem za niego 529zł :)

Prakticant  Dołączył: 12 Gru 2014
  Re: SIGMA EF-610 ST DG czy używany METZ 52 AF-1
Jeśli Sigmę, to model ze słowem Super w nazwie (z ekranem LCD), ma więcej trybów pracy, m.in. synchronizację na drugą lamelkę i HSS:
SIGMA ELECTRONIC FLASH EF-610 DG SUPER PA-PTTL

-----
eros86 napisał/a:
Mam możliwość kupić dwie lampy tylko nie wiem co wybrać, mocniejszą i nową SIGMĘ EF-610 ST DG za 530zł z wysyłką, czy używanego METZA 52 AF-1 za 550zł.

Skocz do: