adrian  Dołączył: 06 Mar 2007
Sigma czy Pentax??
Mam zamiar dokupić w końcu lampę pracującą w P-TTL do kadyszki.

Załóżmy że mam do wyboru:
1. Sigma Flash EF-500 DG ST /Pentax
2. Pentax AF 540 FGZ

Oczywiście Pentax przy Sigmie jest zdecydowanie droższy. I to jeden z argumentów na korzyść Sigmy. Dylemat mój polega na tym:

Lampa Pentax'a ma takie rzeczy (opis z fotozakupy.pl):
- Automatyczny zoom od24mm do 85mm (tu Sigma lepiej)
- 20mm z dyfuzorem (tu Sigma lepiej)
- Poziome i pionowe ruchy głowicy (tu Sigma tak samo)
- sterowanie bezprzewodowe przez kompatybilne aparaty
- synchronizacja z krótkimi czasami migawki
- funkcja "Contrast control"
- funkcja światła modelującego i błysk testowy, (10 błysków/Sec.)
- Synchronizacja na drugą kurtynę
- kompatybilna z starszymi modelami

Czy te rzeczy daje też Sigma? (Przede wszystkim wyróżnione powyżej)
Czy są różnice w możliwościach (funkcjonalności)? Jeśli tak to jakie. Czy warto dla nich dołożyć ten 1000 zł i kupić Pentax'a?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Jak porównujesz 540-tkę, to z Sigmą DG Super, a nie ST.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Powyższe zapewni ci Sigma EF-500 DG Super i ta też jest tańsza od oryginalnej (trochę droższa od wersji ST), ale z drugiej strony, jak cię stać na oryginał ...

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
adrian napisał/a:
- Automatyczny zoom od24mm do 85mm (tu Sigma lepiej)

od 16 mm do 58 mm (cyfrówki)
adrian napisał/a:
- 20mm z dyfuzorem (tu Sigma lepiej)

13 mm z dyfuzorem (cyfrówki)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Wejdź sobie na stronkę Sigmy z lampami, wybierz DG ST i wciśnij link "compatibility with AF cameras, click here" W oknie wybierz Pentax PTTL i zobaczysz co ma ta Sigma. Ale HSS nie ma, błysku na druga kurtyne także. Pozostałych wytłuszczonych też nie.
Sigma DG Super ma HSS i błysk na druga kurtynę.

Sigma EF-530 DG ST

domwar  Dołączył: 13 Wrz 2006
witaj

ostatnio gryzłem się z tym samym problemem.
Wybrałem pentaxa ale tylko dlatego, że mam kontakt w USA i kolega ma ją tam zamówić i mi dostarczyć - jakby nie patrzeć ok. 60% ceny w Polsce.
Jużnie mogę sięd oczekać i mam nadzieję, że wszystko pójdzie gładko.

Gdyby nie ta możliwośc napewno wybrałbym sigmę.
Aha a poza tym to z dedykacją do Pentaxa obecnie są prawie nieosiągalne w większości sklepów.
Dzwoniłem do przedstawiciela Sigmy na Polskę (K-Conult) i nowe modele sigmy 530 super cośtam mają się pojawić we wrześniu i podobno (podkreślam, kobieta z K-Consult również rzekła, że podobno) mają być w cenie poprzednich modeli (czyli EF500) więc siłą rzeczy modele 500 zjadą o jakieś 100-200 zł na pewno.

Więc jeśli się zdecydujesz na Sigmę to poczekaj trochę, aż ukażą się nowe modele.

Pozdrowienia
domwar

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
domwar napisał/a:
mają być w cenie poprzednich modeli (czyli EF500) więc siłą rzeczy modele 500 zjadą o jakieś 100-200 zł na pewno.
Nie sądzę, ze będą ją jeszcze produkować. Po co. Jeżeli teraz starszych Sigm nie ma w sklepach( DG 500 xx), to raczej już ich nie będzie.

adrian  Dołączył: 06 Mar 2007
Podsumowując, jeśli sigma to model super. :-)

Biorąc pod uwagę, że jest prawie połowę tańsza od Pentax'a - zabieram się za szukanie.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! :-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
adrian, przy zakupie zwróć jeszcze uwagę na nr seryjny, bo dopiero od numeru 8063038 te lampy poprawnie współpracują z pentaxem (sprawa oprogramowania lampy). Mówię o używanych, bo nowe chyba już wszystkie ten numerek przekroczyły.

Skocz do: