K-1, SMC FA*24/2, SMC FA*300/4.5, T 28-75/2.8: 645N+FA 45-85/4.5+ A 35/3.5, seria tradycyjnych korpusów bagnetu "K" i nawet jakieś Nikony oraz osprzęt do wszystkiego i niczego.
w jakim sensie nie będą pasowały? Nie dadzą się wkręcić? Ja Super Takumara 105/2,8 i 85/1,9 wkręciłem bez przeszkód ale pomiar ekspozycji (zdaje mi się, że) nie działał.P napisał/a:wyczytałem, że Super-Takumar 50/1 .4 i Super-Takumar 55/1.8 nie będą pasowały
cyfranka+analogów kilka+szkiełek przeróżnych mnóstwo. Czyli Pentaxy, Canony, Minolty i pewnie coś jeszcze dokupię
P napisał/a:palę papierosy, zyskuję przy bliższym poznaniu
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
gezaj napisał/a:w jakim sensie nie będą pasowały? Nie dadzą się wkręcić?P napisał/a:wyczytałem, że Super-Takumar 50/1 .4 i Super-Takumar 55/1.8 nie będą pasowały
CytatThe following two lenses will not properly fit the Pentax ES II camera body due to different mechanical design and construction:
Super-Takumar 50mm f/1 .4
Super-Takumar 55mm f/1.8 (with “1 .8” engraved at the left end of the diaphragm ring and “16” at the right.)
powalos napisał/a:P, a jak się ma sytuacja, gdy podczas wkręcania przestawisz dźwignię w obiektywie na manual. Wówczas ten bolec powinien się schować i nie powinno być kłopotu z wkręceniem. Tak myślę. Pzdr.
K-1, SMC FA*24/2, SMC FA*300/4.5, T 28-75/2.8: 645N+FA 45-85/4.5+ A 35/3.5, seria tradycyjnych korpusów bagnetu "K" i nawet jakieś Nikony oraz osprzęt do wszystkiego i niczego.
powalos napisał/a:P, to spróbuj może wkręcać go obiektywem " w dół". Wtedy może bolec schowa się głębiej. Tylko rzeczywiście rób wszystko w miarę delikatnie.
jak tylko będę w domu to "przećwiczę" to zagadnienie.P napisał/a:(nawiasem mówiąc pomiar ekspozycji powinien wtedy działać tak, że przesuwa się dźwignię DOF i lekko wciska migawkę)
cyfranka+analogów kilka+szkiełek przeróżnych mnóstwo. Czyli Pentaxy, Canony, Minolty i pewnie coś jeszcze dokupię
powalos napisał/a:spróbuj może wkręcać go obiektywem " w dół".
P napisał/a:Jak rozumiem winowajcą (ze strony puszki) jest popychacz symulacji przysłony
K 5IIs, LX,MX,MEs,ME F,superA,MZ5n,Z1p,ZX-M,KM,SFXn,SF7,P50,SP II+słoiki 16-500mm,flaszki
MarWoj napisał/a:P, czy mówi Ci "cuś" login "zdzicho_2346" ?
sprawdzałem to na Super Takumarze 85/1,9 i owszem , działa ale wg mnie nie całkiem poprawnie. Tzn np na F1,9 zmierzy 1/250 to po przymknieciu o 6 działek przysłony pomiar wydłuża czas naświetlania o 3 działki.P napisał/a:(nawiasem mówiąc pomiar ekspozycji powinien wtedy działać tak, że przesuwa się dźwignię DOF i lekko wciska migawkę)
gezaj napisał/a:sprawdzałem to na Super Takumarze 85/1,9 i owszem , działa ale wg mnie nie całkiem poprawnie. Tzn np na F1,9 zmierzy 1/250 to po przymknieciu o 6 działek przysłony pomiar wydłuża czas naświetlania o 3 działki.
akurat wczoraj mierzyłem i każda ma min. 1,5VP napisał/a:A bateryjki w jakim stanie?
K 5IIs, LX,MX,MEs,ME F,superA,MZ5n,Z1p,ZX-M,KM,SFXn,SF7,P50,SP II+słoiki 16-500mm,flaszki