Dołączył: 09 Gru 2014 Obecnie mam K5 IIs i chcę pobawić się w fotografię starymi obiektywami manualnymi trochę na poważniej. Naczytalem się wiele o szkłach m42  jak i o seriach manualnych na bagnet K. Oglądając zdjęcia w necie z obu mocowań jakoś bardziej przemawiają do mnie M42 - łagodniejsze jakieś są te zdjęcia i mają jakby ładniejszy bardziej artystyczny bokeh. Za to na bagnet K są o wiele prostsze w użyciu. klik klik i zmienione. Mają też lepszą współpracę z elektroniką w puszkach Pentaxa bo M42 totalna już abstrakcja w pracy z cyfrówką. I jeszcze te egzotyczne nazwy firm Exacta, Pentacolar, Orion, Takumar itd. Które z tych szkieł są porządne a które to śmieci ?? No właśnie. I co wybrać ?? ale po kolei :
  Obecnie mam K5 IIs i chcę pobawić się w fotografię starymi obiektywami manualnymi trochę na poważniej. Naczytalem się wiele o szkłach m42  jak i o seriach manualnych na bagnet K. Oglądając zdjęcia w necie z obu mocowań jakoś bardziej przemawiają do mnie M42 - łagodniejsze jakieś są te zdjęcia i mają jakby ładniejszy bardziej artystyczny bokeh. Za to na bagnet K są o wiele prostsze w użyciu. klik klik i zmienione. Mają też lepszą współpracę z elektroniką w puszkach Pentaxa bo M42 totalna już abstrakcja w pracy z cyfrówką. I jeszcze te egzotyczne nazwy firm Exacta, Pentacolar, Orion, Takumar itd. Które z tych szkieł są porządne a które to śmieci ?? No właśnie. I co wybrać ?? ale po kolei :
 Tylko czy warto ? Czy inne szkiełka może są lepsze a tańsze ??
  Tylko czy warto ? Czy inne szkiełka może są lepsze a tańsze ??
 Ale będę wdzięczny za podpowiedzi i wskazówki jak odnaleźć się w tym gąszczu starszych manuali
  Ale będę wdzięczny za podpowiedzi i wskazówki jak odnaleźć się w tym gąszczu starszych manuali  W co się pchać na początek ??
  W co się pchać na początek ?? Dołączył: 12 Paź 2011
                Dołączył: 12 Paź 2011K-S2 + Super A + DA 20-40 + DA 18-135 + S10-20 3.5 + S30 1.4 Art + HD 55-300 + Ltd 21, 35, 40, 70 + A50 1.4, 1.7 + A28 2.8
                Dołączył: 09 Gru 2014 A druga korzyść z m42, którą sobie właśnie uświadomiłem....szczerze mówiąc jestem "wszechsystemowcem". Za jakiś czas  zanabędę najpewniej Canona 5d albo i 6D i fajnie było by mieć właśnie obiektywy m42, które mógłbym używać w obu systemach
  A druga korzyść z m42, którą sobie właśnie uświadomiłem....szczerze mówiąc jestem "wszechsystemowcem". Za jakiś czas  zanabędę najpewniej Canona 5d albo i 6D i fajnie było by mieć właśnie obiektywy m42, które mógłbym używać w obu systemach  Poza tym ładne przykłady zdjęć wychodzą na Flickr jak się wpisze hasło takumar czy helios
   Poza tym ładne przykłady zdjęć wychodzą na Flickr jak się wpisze hasło takumar czy helios  I heliosy m42 mnie urzekły
  I heliosy m42 mnie urzekły  Mają taki specyficznie ostry bokeh w przeciwieństwie do delikatnego budyniowatego Takumara. też macie takie wrażenie ? Tyle, że ponoć okropnie pod światło pracują heliosy? Ktoś coś wie w tym temacie ?   W każdym razie jedna decyzja już podjęta...idę w m42 i prosiłbym o ewentualne polecenie obiektywów z tego mocowania
  Mają taki specyficznie ostry bokeh w przeciwieństwie do delikatnego budyniowatego Takumara. też macie takie wrażenie ? Tyle, że ponoć okropnie pod światło pracują heliosy? Ktoś coś wie w tym temacie ?   W każdym razie jedna decyzja już podjęta...idę w m42 i prosiłbym o ewentualne polecenie obiektywów z tego mocowania  

W fotografii szukam wrażeń - natury mam pod dostatkiem w naturze
K-70 | K1mkII | ME Super | P30t | Zenit 80 | DA 35 f/2.4 | DA 50 f/1.8 | DA 18-55 | K 28 f/3.5 | Tamron: 28-75 f/2.8 | 10-24 |  Sigma 70-200 f/2.8 | Pentacon 50 f/1.8 

Dołączył: 09 Gru 2014 Przejściówka z kołnierzem lub bez, komplikacje z ostrzeniem na nieskończoność albo z możliwością wypadnięcia obiektywu na nieprawidłowo zamontowanej i przerobionej przejściówce, frezarki i nawiercanie obiektywów. Ludzie
  Przejściówka z kołnierzem lub bez, komplikacje z ostrzeniem na nieskończoność albo z możliwością wypadnięcia obiektywu na nieprawidłowo zamontowanej i przerobionej przejściówce, frezarki i nawiercanie obiektywów. Ludzie  ) Ja chcę tylko fotografować
 ) Ja chcę tylko fotografować  ) Na szczęście znalazłem ten filmik i chyba on wszystko mi wyjaśnił. Gorąco polecam początkującym jak ja z m42 :
 ) Na szczęście znalazłem ten filmik i chyba on wszystko mi wyjaśnił. Gorąco polecam początkującym jak ja z m42 :
 Dlatego też może i faktycznie. nie ma co polecać. Obiektywy są w miarę tanie na m42 i warto chyba samemu odkrywać magię starych szkieł i eksperymentować oraz eksperymentować jeszcze więcej i po prostu cieszyć się fotografią
  Dlatego też może i faktycznie. nie ma co polecać. Obiektywy są w miarę tanie na m42 i warto chyba samemu odkrywać magię starych szkieł i eksperymentować oraz eksperymentować jeszcze więcej i po prostu cieszyć się fotografią  
    Zatem może i faktycznie dalsza dyskusja jakie są najlepsze dla mnie szkła w m42 nie ma dalszego sensu i tworzenia następnego wątku
   Zatem może i faktycznie dalsza dyskusja jakie są najlepsze dla mnie szkła w m42 nie ma dalszego sensu i tworzenia następnego wątku  A!! Co mi tam !! Się "pochwalę" swoim dawnym "dziełem"
  A!! Co mi tam !! Się "pochwalę" swoim dawnym "dziełem"  Mała galeria z wypadu na krajobraz. Zdjęcia nad rzeką robione właśnie obiektywem m42 - nie pamiętam już jakim. Co o tym sądzicie ?
  Mała galeria z wypadu na krajobraz. Zdjęcia nad rzeką robione właśnie obiektywem m42 - nie pamiętam już jakim. Co o tym sądzicie ?
 Czy z obiektywami m42 filtrów cokina używa się normalnie  tzn kupujesz mocowanie np 49 mm i je nakręcasz na obiektyw ?? Czy jest jakaś specjalna przjściówka do mocowania cokinów na m42? Czy po prostu mam nie mieszać i zapomnieć o cokinach na m42 ??
   Czy z obiektywami m42 filtrów cokina używa się normalnie  tzn kupujesz mocowanie np 49 mm i je nakręcasz na obiektyw ?? Czy jest jakaś specjalna przjściówka do mocowania cokinów na m42? Czy po prostu mam nie mieszać i zapomnieć o cokinach na m42 ??galex   https://500px.com/galex2
Pentax K-30+ kit Xenon
Pentax SMC- DA 35/2,4 AL
Pentax SMC-A 35-70/3.5-4.5
Chinon 1,7/50
oraz z przejściówką LOMO:
Sonnar 135/3,5, Sonnar 180/2,8
                Dołączył: 09 Gru 2014 ) Ale spokojnie. Temat ogarniam. Znam róznicę mocowanie m42 a mocowanie filtrów cokin
 ) Ale spokojnie. Temat ogarniam. Znam róznicę mocowanie m42 a mocowanie filtrów cokin  Upraszczając problem. wkręcam obiektyw m42 o średnicy np 49 mm do aparatu i teraz...mogę normalnie wkręcić z przodu obiektywu standardowy pierścień cokina 49mm tak jak do każdego współczesnego obiektywu ?? Czy ze starymi obiektywami muszę jakiś inny specyficzny przedni pierścień wkręcać  ? Tak mają np. mocno wypukłe Samyangi, że można na nich używać cokinów ale mają specjalną nakładkę z przodu żeby te filtry zamontować.
   Upraszczając problem. wkręcam obiektyw m42 o średnicy np 49 mm do aparatu i teraz...mogę normalnie wkręcić z przodu obiektywu standardowy pierścień cokina 49mm tak jak do każdego współczesnego obiektywu ?? Czy ze starymi obiektywami muszę jakiś inny specyficzny przedni pierścień wkręcać  ? Tak mają np. mocno wypukłe Samyangi, że można na nich używać cokinów ale mają specjalną nakładkę z przodu żeby te filtry zamontować.A dlaczego niby miałoby być inaczej ? Jeśli obiektyw ma z przodu gwint, to wkręcasz normalnie. Bagnet, czy gwint z tyłu nie ma znaczenia.Ramadan napisał/a:mogę normalnie wkręcić z przodu obiektywu standardowy pierścień cokina 49mm
 Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
                Dołączył: 09 Gru 2014 Bo cokiny mam, pierścienie jakieś dodatkowe, też małą kasa i ciekawe co to wyjdzie z tego całęgo eksperymentowania z m42
  Bo cokiny mam, pierścienie jakieś dodatkowe, też małą kasa i ciekawe co to wyjdzie z tego całęgo eksperymentowania z m42  Dla mnie do zamknięcia temat
  Dla mnie do zamknięcia temat  Dziękuję za wszystkie porady i wskazówki
  Dziękuję za wszystkie porady i wskazówki  
 Pozdrawiam
6x6  -  24x36  -  FF  -  APS-C - malutki dron
                Dołączył: 09 Gru 2014 W końcu Ansel Adams i wielu innych wspaniałych fotografów dawało radę na sprzęcie na jakim my dziś nie potrafilibyśmy pracować wiec raczej problem kręcenia mordką mnie nie zatrzyma
  W końcu Ansel Adams i wielu innych wspaniałych fotografów dawało radę na sprzęcie na jakim my dziś nie potrafilibyśmy pracować wiec raczej problem kręcenia mordką mnie nie zatrzyma  
 To nie ma znaczenia. Holder spokojnie obraca się na pierścieniu i wystarczy leciutko przytrzymać go małym palcem i filtr jest w stałym położeniu wówczas.plwk napisał/a:obiektyw nie kręcił mordką przy ostrzeniu.
 Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
                Dołączył: 27 Paź 2008Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme created by opiszon, powered with Bootstrap and VanillaJS.
Strona używa plików cookie. Jeśli nie zgadzasz się na to, zablokuj możliwość korzystania z cookie w swojej przeglądarce.
my.pentax.org.pl