eros86  Dołączył: 26 Sie 2014
Pomoc przy zakupie potrzebna:)
Witam Was
Jako, że od jakiegoś czasu mam fajną lampkę METZ-52AF1 do K-500 planuje zakup 4 kompletów akumulatorów jak w temacie oraz ładowarki, myślałem nad zakupem 4 sztuk BC-700 lub tej czarnej oryginalnej

http://allegro.pl/szybka-...4984846227.html
lub
http://allegro.pl/ladowar...4984843778.html

ale przez przypadek trafiłem na taki wynalazek z ich aukcji i myślę co to warte wg. Was?

http://allegro.pl/ladowar...4994819444.html

w sumie 1 ładowarka i problem z głowy, ponadto mogę ładować nawet 1 akumulator.

Chcę 4 komplety bo myślę żeby mieć 2 do aparatu oraz 2 do lampy, ponadto do lampy mam eneloopy 1900mAh, a do pentaxa oryginalny akumulator i ładowarkę i sądzę, że tak przygotowany w zapas energii mogę robić zdjęcia i nie martwić się o brak prądu:)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
eros86 napisał/a:
myślę co to warte wg. Was?
Niewiele. Tylko jeden prąd ładowania, brak informacji o rozładowaniu,pomiarze pojemności w Ah .
Tylko BC-700, albo lepiej BC-900.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Potwierdzam, najlepszy sprzęt.

Miałem 700, mam 900, jedyny mankament to taki że nie radzą sobie z za bardzo rozładowanymi akumulatorkami. Mimo że ładowarka pokazuje NULL to da się je reanimować. Wystarczy wrzucić na chwilę do ordynarnej ładowarki, albo chwilę podładować z innej baterii.

To tak informacyjnie gdyby ktoś chciał wyrzucić takie aku, w zabawkach córki radzą sobie dobrze.

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Nie każdy ma drugą ładowarkę by podładować "padnięty" akumulatorek, który nie jest widziany przez BC.
Wystarczy do gniazda obok włożyć w miarę naładowany akumulator i podłączyć drucikami oba ogniwa (to słabe i to niezłe) - plus z plusem i minus z minusem a następnie włączyć ładowarkę.

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
A mi BC700 coś szwankuje.
Zaczęło się przy eneloopach AA. Stare były, naprawdę kilka dobrych lat, choć używane nie tak wiele. Niby ładowała, ale krótko i twierdziła, że naładowane. A padały szybciutko. Pomyślałem, że zdechły to trudno.
Ale teraz z prawie nowymi AAA robi dokładnie to samo. Żadne opcje nie pomagają, discharde, refresh itd. Na każdej szybko (15min, 30min, 1godzina) stwierdza, że koniec, że full a akumulatorki zaraz padają.

Ładowarka też lat trochę ma, bo pewnie jest z okolic mojej rejestracji na forum o-)

Prakticant  Dołączył: 12 Gru 2014
  Re: Pomoc przy zakupie potrzebna:)
Oryginalna ładowarka Panasonic do Eneloopów (taka wkładana bezpośrednio do gniazdka 110-240V, na 4 sztuki AA) ma bardzo dobre opinie (na zagranicznych forach).
Na zdjęciach tej ładowarki myląco nie widać 4 diod sygnalizujących stan ładowania, ale diody są pod białą obudową ładowarki i świecą przez tą białą obudowę, indywidualnie dla każdego ładowanego ogniwa.

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
Generic, miałem to samo "padają" enelopy a nie ładowarka, opisałem na forum tutaj problem. Rozwiązaniem jest ładowanie aż pokaże naładowane, wyciągasz wkładasz i ładujesz i tak parę razy przynajmniej ;-)

eros86  Dołączył: 26 Sie 2014
a nie spotkaliście przypadkiem ładowarki na 16 lub chociaż 8 ogniw wyposażonej w funkcje jak BC-700?

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
darkduch, ale żeby praktycznie nowy komplet AAA? Nawet nie wiem czy każdy z nich był RAZ ładowany, bo służyły do latarki przy kluczach. Bo wiekowo to ponad rok mają na pewno.

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
nie wiem, moim tak się stało po długim czasie nie używania, naładowałem, włożyłem i lampa dość szybko padła, może miały z 2-3 cykle :-/

Prakticant  Dołączył: 12 Gru 2014
  Ansmann Energy 16
Przykładowo Ansmann Energy 16 (12 ogniw AA/AAA), ale i ona ma z Eneloopami kłopot (i z innymi, bywa że próbuje bez potrzeby przeładować 1-2 ogniwa z zestawu, są mocno gorące).
Jak ktoś napisał rozwiązaniem jest naładowanie do chwili naładowania pierwszych ogniw zestawu (nie ostatnich!), wyjęcie i wystudzenie (wystarczy parę minut), ponowne włożenie ogniw do ładowarki.
No ale nie zawsze można siedzieć i pilnować, poza tym chyba liczba cykli zmniejsza się x2 ?
Ktoś-gdzieś-kiedyś kombinował, że to temperatura ciasno upakowanych ogniw wpływa na siebie (sąsiednich w ładowarce) oraz na elektronikę (rozpoznawanie stanu naładowania) i ładowarka nieco "głupieje".

-----
eros86 napisał/a:
a nie spotkaliście przypadkiem ładowarki na 16 lub chociaż 8 ogniw wyposażonej w funkcje jak BC-700?

gruber_69  Dołączył: 31 Sie 2014
Ja również polecam BC-700. U mnie przez 4 lata bez większych problemów. Czasem przeładowuje ogniwa ale tylko stare GP 1300 mAh

Skocz do: