Sid Gotama  Dołączył: 10 Paź 2013
Ja w zasadzie dokonałem już wyboru, jeszcze tylko zastanowię się nad kolorystyką i w przyszłym tygodniu powinienem zamawiać.

Dzięki informacją Kolegów @greentrek i @djack wybór padł na Quarka 30.
Chociaż przyznaję że znaczenie w wyborze miało również pochodzenie firmy Wisport i fakt że produkują też dla wojska.
Co nie oznacza że temat trzeba zamknąć bo pojawiają się tu pomocne informacje.

Salewę MIAGE II 35L trochę za duży jak na moje potrzeby a Jacka Wolfskina "trochę" za drogi ale gdzieś mi się o uszy obiła ta nazwa, nie pamiętam może jakaś promocja na iBood była.
Aparat wolę jednak w kaburze nosić ale dobry dostęp obiektywów też by się przydał.

@tref
Po opowieści, dlaczego warto chronić aparat w górach, pomyślał bym raczej o zakupie dobrego... kasku :-P

action01  Dołączył: 22 Maj 2008
Chciałem coś niedrogiego 90 zł i żeby spełniał wymiary bagażu podręcznego kupiłem Tullo 35 http://www.sklep-presto.p...lo-35-Peme.html

http://www.fotosik.pl/pok...37307f8f8f.html

Ma dwie komory, dolna o wymiarach około 25 x 18 x 15. Mieści się K5 + 18-135, Sigma 8-16 i kamera Sony. Wszystko w osobnych swoich pokrowcach. Można bez problemu upchnąć 3 średniej wielości szkła + korpus.
W listopadzie jadę na 2 tygodnie to zdam relację.

[ Dodano: 2014-11-26, 12:42 ]
Plecak spełnił swoje zadanie. Przez dwa tygodnie trekkingu w Indochinach nie rozstawałem się z nim. W upale około 35 C nie czułem dyskomfortu. Wszystkie szwy wytrzymały, zamki też całe. W dolnej komorze miałem sprzęt foto, w górnej osobiste najpotrzebniejsze rzeczy. W bocznych kieszeniach mieściły się dwie butelki wody 1,5 l. Jestem zadowolony.

Postanowiłem odświeżyć temat.

Co prawda dzięki Waszej pomocy a szczególnie @greentrek wybrałem Quarka.
Niestety tak się porobiło że kupno musiałem odłożyć na grudzień a w grudniu się okazało że dosłownie nigdzie na "internetach" ich nie mieli.
Po dwóch tygodniach stałem się nawet nieco bardziej elastyczny i zamiast koloru który mi odpowiadał dopuszczałem nawet zmianę w tym aspekcie.
Niestety, brak towaru.
Po korespondencji z Wisportem dowiedziałem się że na razie koncentrują się na innym zamówieniu (podejrzewam że dla wojska).

I chyba już się wyrobili bo dostałem informację (niestety skasowałem :roll: i nie wiem czy to info było z Wisportu czy z któregoś ze sklepów internetowych ) że w lutym, Quarki powinny pojawić się w sprzedaży.
I z tego właśnie powodu odświeżyłem temat.

PS
Jako że musiałem coś kupić (przecież z reklamówką nie pojadę w góry) zakupiłem polecany przez @misiakuu Jacka Wolfskina za o ile pamiętam 580zł z wysyłką.
Na quarka też przyjdzie kolej ale żeby nie dublować litrażu chyba jakiś większy.

misiakuu  Dołączył: 02 Sty 2012
Dobry koniec tygodnia :) A tak na poważnie - nie pożałujesz. W międzyczasie moja szwagierka użytkowała plecak w piaszczystych warunkach Kenii przez 3 miesiące, ze mną był w Norwegii i kilka wycieczek lokalnych i sporo po mieście. Jest świetny.

Co do plecaków Jacka - górski mam od 10 lat, torbę od 11 lat i wyglądają i działają jak nowe... Jeśli policzysz cenę użytkowania na rok, wcale nie wychodzą tak drogo. Ręcznie szytego alpinusa solo 25 mam od 1998 roku, więc licząc tylko do tego roku kosztuje mnie jakieś 7.35 PLN rocznie :) Tyle w temacie!

Do zobaczenia na szlaku!

Dzisiaj miał chrzest, górka "Baranie 752m npm" nie mam pojęcia jak to odmienić by tak w oczy nie raziło.

Jako że nie noszę laptopa chciałem wkład wyciągnąć ale jakoś dziwnie się obiektywy układały więc zostawiłem i znalazłem zastosowanie.
Wchodzi tam a nawet bardzo pasuje piersiówka :mrgreen: , dodatkowa bluza w razie czego i "mata" izolacyjna pod "siedzenie" coby sobie czterech liter nie odmrozić.

PS
Jak jest z jego przemakalnością, bo trochę dziwne są te kieszenie z przeźroczystego tworzywa?

misiakuu  Dołączył: 02 Sty 2012
Sid Gotama napisał/a:
Jak jest z jego przemakalnością, bo trochę dziwne są te kieszenie z przeźroczystego tworzywa?

Nie wiem - na deszczu korzystałem ze zintegrowanego pokrowca przeciwdeszczowego, który jest schowany w spodzie plecaka :)

Co do mocowania na laptopa - też je usunąłem ostatnio i zrobiło się tak jakoś przetrzennie. Wcześniej cały czas miałem go zamocowanego wewnątrz plecaka.

Skocz do: