dargry  Dołączył: 18 Sty 2010
Jeszcze nigdy nie mialem czegoś takiego a focę już ładnych kilka lat. Dlatego zgłupiałem.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Czego nie miałeś? Spadku rozdzielczości i fatalnych flar? Poruszonych zdjęć? Degradacji szczegółów na puszkowym JPG?

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
jaad75 - zrozum to rozczarowanie... chłop miał 40 korpusów i dopiero w 41 coś takiego ;-)

jaad75 napisał/a:
Czego nie miałeś? Spadku rozdzielczości i fatalnych flar? Poruszonych zdjęć? Degradacji szczegółów na puszkowym JPG?

Dokładnie. Szczegóły uciekały mi kiedyś na Tamronie, Sigm mialem kilka różnych i nigdy nie miałem problemów. Filtry UV zawsze założone nigdy nic się nie działo. Poruszone foty? Ostatnio robiłem Samym NX 2000 szkiełkiem 50-200 na 200mm przy czasach 1/30 - żyleta. Wiele lat strzelałem sportowo łapy mam w miarę stabilne. Najprawdopodobniej walę jakąś głupotę w związku ze stabilizacją. Zawsze mialem w szkiełku (pomijam chwilkę z K-10). Po za tym przeważnie robię w jpg, nawet jak robiłem foty do gazet gdzieś wieczorem zza szczegóły tak nie uciekały.

[ Dodano: 2015-02-04, 12:07 ]
cube007 napisał/a:
jaad75 - zrozum to rozczarowanie... chłop miał 40 korpusów i dopiero w 41 coś takiego ;-)

Nigdy nie miałem kumulacji. I nie korpusów, a aparatów 😉

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
dargry napisał/a:
Szczegóły uciekały mi kiedyś na Tamronie
Tamron zazwyczaj ma akurat ostrzejsze szkła, tyle, że gorsze mechanicznie.
dargry napisał/a:
Sigm mialem kilka różnych i nigdy nie miałem problemów
To jest tani amatorski zoomek, czego się spodziewałeś na pełnej dziurze?
dargry napisał/a:
Filtry UV zawsze założone nigdy nic się nie działo.
Kiepski filtr UV zawsze degraduje obraz, a już zwłaszcza pod światło.
dargry napisał/a:
Ostatnio robiłem Samym NX 2000 szkiełkiem 50-200 na 200mm przy czasach 1/30 - żyleta.
NX2000, to nie lustrzanka.
dargry napisał/a:
Najprawdopodobniej walę jakąś głupotę w związku ze stabilizacją
Tylko w przypadku jednego zdjęcia SR nie zdążył zadziałać (co nie znaczy, że w pozostałych dwóch przypadkach jest dobrze).
dargry napisał/a:
K-10
Nie ma takiego aparatu.
dargry napisał/a:
przeważnie robię w jpg, nawet jak robiłem foty do gazet gdzieś wieczorem zza szczegóły tak nie uciekały.
Jeśli miałbyś doświadczenia, o których piszesz, to diagnoza tak oczywistego problemu na forum nie byłaby Ci potrzebna.

Pentax K-10D. Znam taki.

Wszystkich rozumów nie pozjadałem więc się pytam.

Zresztą racja po co się pytać.

Dzięki za uwagi.

Temat do likwidacji.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
dargry napisał/a:
Pentax K-10D. Znam taki.

Nie było takiego modelu, był K10D.

Skocz do: