sajetan_tempe  Dołączył: 08 Sie 2008
Jeśli chcesz rzeczywiście wydać trochę więcej PLN na kijki, to polecam takie, które mają "zaciskowy" system blokowania i regulacji, a nie "skręcany". Np. "Flick Lock" Black Diamond'a czy "Power Lock" Komperdell. Miałem, kiedyś "skręcane" Masters Sherpa i generalnie uważam ten system za zawodny.

Hmm... Ale ciekawe czy można używać jednego z kijków jako monopodu? Czy ktoś widział gdzieś jakieś takie systemy dedykowane do kijków trekkingowych?

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
sajetan_tempe napisał/a:
skręcane ..... generalnie uważam ten system za zawodny

Bez przesady. Zaciskowe masz w najdroższych modelach. Moje 15 letnie Leki nigdy mnie nie zawiodły, choć traktuję je brutalnie.

sajetan_tempe napisał/a:
czy można używać jednego z kijków jako monopodu

Masz w ofercie producentów dwie propozycje - 1 - dodatkowy dinks dokręcany do kija, 2 - wbudowane w uchwyt gwintowe mocowanie statywowe.

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Manufaktura kumpla - wbudowana piers...kijóweczka 250ml każda - od razu raźniej się idzie ;-)

Sid Gotama  Dołączył: 10 Paź 2013
Marooned napisał/a:
Manufaktura kumpla - wbudowana piers...kijóweczka 250ml każda - od razu raźniej się idzie ;-)

[url=https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/q87/s720x720/10360208_937489189624693_8665524144668107987_n.jpg?o
h=f5e6bb8c4e0df15ce7de948dd2f375da&oe=5549475D]Obrazek[/url]

Spuścić z kija nabiera nowego znaczenia :-P

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
sajetan_tempe napisał/a:
Czy ktoś widział gdzieś jakieś takie systemy dedykowane do kijków trekkingowych?

rychu napisał/a:
Masz w ofercie producentów dwie propozycje - 1 - dodatkowy dinks dokręcany do kija, 2 - wbudowane w uchwyt gwintowe mocowanie statywowe.

Kilka[naście?] lat temu w "n.p.m." Wojtek Wierba opisywał jak zrobić "custom hand made", tylko że wtedy wybór na naszym rynku był żaden i zapaleńcy rzeźbili we własnym zakresie. Teraz już chyba nie warto, chyba że kogoś majsterkowanie bardzo relaksuje :-)

greentrek napisał/a:
Wojtek Wierba opisywał jak zrobić

Wojtek na pl.rec.gory opisywał wiele wynalazków, które do dziś działają.

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
Marooned napisał/a:
wbudowana piers...kijóweczka 250ml każda - od razu raźniej się idzie

a także znacznie sprawniej wybija się sobie oko lub zęby.... :roll:

badworm  Dołączył: 21 Lut 2009
Sid Gotama napisał/a:
Spuścić z kija nabiera nowego znaczenia :-P

Jest "piwo z kija", to nadszedł czas też na coś mocniejszego :-B

A co do tego, że dwa kijki to lepiej niż jeden - owszem, ale także lepiej jeden niż wcale. Na początku przy okazji wędrówek po alpejskich szlakach w roli podparcia używałem... statywu z rozłożoną jedną nogą. Od niecałego roku mam już kijki trekingowe i rzecz jasna sprawują się w tej roli o wiele lepiej :-)

Widziałem/macałem kijek, z jak mi się wydaje identyczną rączką jak ten który wkleiłem w pierwszym linku.
Bardzo niewygodny, można się podpierać jak laską ale faktycznie mało to ma sensu, natomiast używanie jako kijka jest bardzo niewygodne bo uchwyt laski przeszkadza a wręcz uniemożliwia takie użycie.

Jutro jeszcze zrobię rundkę po sklepach ale prawdopodobnie kupię FIZAN Prestige AntiShock.

Sid Gotama napisał/a:
prawdopodobnie kupię FIZAN Prestige AntiShock

W taki zaopatrzyłem moją żonkę. Trzeba zwracać uwagę na czystość elementów i smarowanie.

rychu napisał/a:
Sid Gotama napisał/a:
prawdopodobnie kupię FIZAN Prestige AntiShock

W taki zaopatrzyłem moją żonkę. Trzeba zwracać uwagę na czystość elementów i smarowanie.

Troszkę zagadkowa odpowiedz:
- dobre ale trzeba trzeba zwracać uwagę na czystość elementów i smarowanie?
- niezbyt dobre bo trzeba zwracać uwagę na czystość elementów i smarowanie?

Jeszcze nic nie zamówiłem, więc proszę o rozwinięcie, jak np. wypadają te kijki z tanszymi modelami.

PS
Na znanym portalu jest promocja, więc mogę kupić np.te kijki (albo inne ale powyżej 150zł) a zwrócą mi 50zł, więc w sumie mogę kupić nieco droższy model w cenie tańszego.

Sid Gotama, bardzo fajne kije w tym zakresie cenowym, ale trzeba od czasu do czasu rozkręcić, przeczyścić i nasmarować. Smarowanie, wg. wspomnianego Wojtka Wierby, roztworem kalafonii. Zeszłego sezonu musiałem niestety skrócić jeden, gdyż zapiekł się element rozporowy. Za taką kasę bierz bez zastanowienia. To dobra firma i dobry materiał. Z linków, jakie pokazałeś (nowsze modele) ma ładny uchwyt. Moje mają mieszankę PVC-korek. Antyszok działa, ale wolał bym materiał (7071) z pułki wyżej i bez tego gadżetu.

rychu napisał/a:
Sid Gotama, bardzo fajne kije w tym zakresie cenowym, ale trzeba od czasu do czasu rozkręcić, przeczyścić i nasmarować. Smarowanie, wg. wspomnianego Wojtka Wierby, roztworem kalafonii. Zeszłego sezonu musiałem niestety skrócić jeden, gdyż zapiekł się element rozporowy. Za taką kasę bierz bez zastanowienia. To dobra firma i dobry materiał. Z linków, jakie pokazałeś (nowsze modele) ma ładny uchwyt. Moje mają mieszankę PVC-korek. Antyszok działa, ale wolał bym materiał (7071) z pułki wyżej i bez tego gadżetu.

Dzięki za opinie, nie chcę Cię za bardzo męczyć ale jak już się zdecydowałem na trochę więcej to lepiej dobrze wybrać.

W moim pułapie cenowym (do 200zł) z promocją zmieszczą się jeszcze FIZAN EVEREST.

Materiał:

-drążek:aluminium alloy 7075
-rękojeść: pianka EVA z paskiem neopronowym
Elementy wykończenia:
-system blokujący FLEXY,

Zapomniałem chyba o dość istotnej rzeczy, czyli o wadze. W okularach trochę ponad 90kg, ale ciągle walczę :mrgreen:

Te chyba nie mają tego całego Antyszok ale w sumie nie za bardzo wiem czy to aby potrzebne.

Gdzie dostaniesz Everesty do 200zł?
To praktycznie ten sam materiał i system zaciskowy. Różnica w rękojeści i amortyzacji. Antyszok np. używając kijów żony osobiście blokuję. Co do uchwytu, to konstrukcja na ostre podejścia i pracę w śniegu - osobiście brał bym Everesty, brakuje mi przedłużonego chwytu w dół do skituru. Mają też kilka kompletów talerzy.

rychu napisał/a:
Gdzie dostaniesz Everesty do 200zł?
To praktycznie ten sam materiał i system zaciskowy. Różnica w rękojeści i amortyzacji. Antyszok np. używając kijów żony osobiście blokuję. Co do uchwytu, to konstrukcja na ostre podejścia i pracę w śniegu - osobiście brał bym Everesty, brakuje mi przedłużonego chwytu w dół do skituru. Mają też kilka kompletów talerzy.

Jak się nie ma za wiele kasy trzeba kombinować.
Teraz są promocje i Everesty można dostać za 209zł z darmową wysyłką (orlabaszta.pl) więc nie jest źle. Wiele sklepów daje dodtakowe rabaty za zapisanie się na news readera.

W taki sposób nie tak dawno kupiłem plecak Jack Wolfskin ACS za ponad 100zł taniej.

Na alledrogo też jest teraz promocja (dają 50zł) za zakupy "mobilne".

Zamówiłem Everesta

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
A może taka? Widziałem na filmie, z niespotykanymi funkcjami...
http://vignette2.wikia.no...=20140311233830

PK napisał/a:
A może taka? Widziałem na filmie, z niespotykanymi funkcjami...
http://vignette2.wikia.no...=20140311233830

Kostur treekingowy?

maser  Dołączył: 15 Lut 2009
Czasem zawodowo prowadzę grupy Nordic Walking i jak na razie najlepiej z składanych kijów sprawowały się Leki. Z s tałych najlepiej chodzi mi się z karbonowymi Exelami (waga ma znaczenie). Piąty sezon już ze mną maszerują. Ale Nordic Walking troszkę się różni od trekingu w górach. :mrgreen:

Po pierwszych nieudolnych próbach regulacji paska czy też nałożenia talerzyków mogę powiedzieć że kijki (Fizen Everest) zdały swój pierwszy egzamin.
Były ze mną na Babiej Górze a trzeba Wam wiedzieć że kondycja u mnie na 10 to znaczy co 10 metrów zawieszałem się całym (95kg) sobą na kijkach próbując złapać oddech i nie umrzeć.

Piankowa rękojeść nawet mokra daje pewny uchwyt, ja z jakichś niewiadomych powodów łapałem się na tym że trzymałem kijek w dość dziwny sposób czyli czterema palcami, najmniejszy palec mając podkurczony przy uchwycie.

Górny profil też ma zastosowanie, choćby przy schodzeniu ze stromej góry gdzie kijek wbijałem przed sobą schodząc w dół. Tutaj trochę szkoda że ta "gałka" nie jest bardziej chropowata/mniej śliska ale daje radę.

Robiłeś próbę z jednym? :mrgreen:
Dawaj foty z Babiej.
Ja dziś obskoczyłem Szrenicę i Łabski. Fotki może jutro.

Skocz do: