grub  Dołączył: 22 Mar 2006
ee, nic nie rozumiem. czy 360fgz mozna odpalic zdalnie (bez kabelkow, dodatkowych fotocel, etc) z kasetki bez zamocowanej na niej drugiej 360-tki (badz pokrewnej)? jesli tak - jak dokladnie?

GrzegorzQ  Dołączył: 20 Lut 2007
grub napisał/a:
ee, nic nie rozumiem. czy 360fgz mozna odpalic zdalnie (bez kabelkow, dodatkowych fotocel, etc) z kasetki bez zamocowanej na niej drugiej 360-tki (badz pokrewnej)? jesli tak - jak dokladnie?

dokładnie to mi się udało tak:

Pierścienie makro bagnet K (czyli tak jakby obiektyw bez styków)
K100tka w trybie manualnym
Ręcznie podniesiona wbudowana lampa.

obok

360tka ustawiona w trybie Wireless Slave (mode SLAVE2) manual

- zadziałało
lampa wbudowana błyska raz - pełną mocą ,
360tka błyska zgodnie z ustawioną wartością w manualu

eksperymentując - dobierając przesłonę i wartość błysku na 360tce - można coś wyskrobać

no patrz pan. to czemu mi nie dzialalo...? czyzby fakt bezstykowosci obiektywu mial jakies znaczenie? przeciez lampa nie wie jaki jest obiektyw... ha. poeksperymentujemy.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
grub napisał/a:
przeciez lampa nie wie jaki jest obiektyw... ha

Body wie czy obiektyw jest ze stykami i (skubane) przekazuję tę informację do lampy :-/

blyskajac morsem? cos nie chce mi sie wierzyc zeby dalo sie ustawic taka konfiguracje z manualnym szklem, a ze szklami ze stykami body obcinalo czesc funkcji zestawu. przeciez to niczemu nie sluzy, to nie canon.

grub napisał/a:
blyskajac morsem? cos nie chce mi sie wierzyc zeby dalo sie ustawic taka konfiguracje z manualnym szklem,...

Jeżeli założysz manualne szkło bez styków to body o tym wie.
I WBUDOWANA lampa też. (nie musi body do wbudowanej lampy błyskać morsem;-)
I wbudowana lampa błyska wtedy pełnym błyskiem.

360tka oczywiście o tym nie wie i dlatego trzeba jej o tym "powiedzieć" ręcznie ustawiając ją w tryb SLAVE2 to będzie reagować na pierwszy błysk i nie będzie czekać na żadne inteligentne sygnały morsem.

Co innego w wirelessowym PTTLu (ale to już nie w K100tce tylko np K10 MZ-6 MZ-S )
Obiektyw ze stykami.
A 360tka ustawiona w wireless tryb SLAVE1 i P-TTL

Wbudowana błyska wtedy serią przedbłysków (ile ich dokładnie jest to nie wiem)

Ale raz - wyzwala zdalną 360tkę
- muszą być zgrane channele na 360 i body więc ten błysk jest "inteligentny" - albo ma zdefiniowany czas trwania, albo jest to seria zdefiniowanej liczby minibłysków

360tka błyska wstępnym błyskiem pomiarowym

Body mierzy światło odbite błysku
(przelicza kalkuluje myśli itp)

A następnie "mruga" jeszcze raz do 360 a informacją z jaką mocą ma błysnąć lampa i jak się zsynchronizować ( bo a nuż widelec jest synchronizacja HSS)

Przez ten czas można powiedzieć że wbudowana i 360tka "gadają ze sobą morsem"

I dopiero na koniec następuje właściwy błysk i zdjęcie.

no tak, to co mowisz zgadza sie z moim wyobrazeniem. ale ciagle nie wiem jak odpalic 360 w wirelesie lampa wbudowana w k100 - niezaleznie od podlaczonego szkla. i mam na mysli lampowy manual, bo jak chce mi sie bawic w ustawianie lampy na statywie to tym bardziej chce mi sie dobrac sile blysku recznie a nie wierzyc jakim automatom. mozesz podac step-by-step?

grub napisał/a:
...niezaleznie od podlaczonego szkla....mam na mysli lampowy manual,... step-by-step?

Mogę sprawdzić czy się uda z niemanualnym szkłem, ale chyba nie, w takim razie pozostaje Ci
przerobienie obiektywu na manualny -
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=117651

Skocz do: