bigdziado  Dołączył: 04 Wrz 2007
  Zmiana kita 18-55 na coś innego - zakup K10D
Witam wszystkich serdecznie tym bardziej iż jest to mój pierwszy post tutaj

Prawdopodobnie będę miał okazję nabyć K10D w amerykańskiej cenie (pp. pod koniec tego tygodnia będzie przebywać w USA kolega który może "sprowadzić" mi taki zakup) Jako że body będzie tańsze (niż u nas) rodzi się pytanie czy nie zainwestować "nadmiaru" zaoszczędzonej gotowizny w inny (lepszy ?) obiektyw w typie standard zoom. Mam tu na myśli Pentaxa 16-45 f.4 w cenie 413$ ewentualnie coś z pary Sigm 17-70 f2.8-4.5 za 339$ lub 18-50 f2.8 (w wersji SLD ELD) za 369$ Cena kita przy zakupie razem z body to 53$ czyli prawie jak za darmo. Czy taka zamiana ma w ogóle sens ? Czy wniesie to coś do jakości ?
Dodatkowy problem jest taki, że z powodu napiętych terminów (ew. pobyt kolegi w USA kończy się w sobotę rano) w grę wchodziłby zakup Internetowy (w tym konkretnym przypadku amazon.com) z opcją dostarczenia przesyłki next-day (albo two-days) na wskazany adres. W takim expresie dostępne jest tylko szkło Pentax'a a na razie nie wiemy czy byłaby szansa dostarczyć tamte obiektywy w szybkim terminie - macie może jakieś doświadczenie w tym temacie ? Obawiam się więc że pytanie można/trzeba będzie zawęzić: czy warto brać 14-45 do K10D z cenie 413$ (zakup razem z body wyniósłby 1150$ bez kosztów shipmentu, no i bez karty SD) ? (co "gorsza" przy takim zestawie Pentax daje 150$ rabatu, ale tylko dla mieszkańców USA :( )
Szukałem informacji na forum (i jest tego sporo) ale dyskusja zawsze stawała na konkluzji, że podane obiektywy są zbyt drogie a kitowy zbyt dobry w swojej cenie żeby go lekkomyślnie wymieniać. Ale co w przypadku lepszych cen ? Być może należy pójść "normalną" drogą rozwoju czyli 18-55 i zobaczyć czego mi brakuje żeby wiedzieć gdzie uderzyć dalej ?
Obecnie posiadam EOS'a 300 (bez D ;) ) z kitem (podpinałem pod niego także różne inne wynalazki) ale w zasadzie to on już leży na emeryturze oraz Sony DSC-H1, którym zaopiekowałem się nieco przypadkowo. Skutek jest taki że na H1 działam albo w trybie AV albo M i wściekam się że H1 nie "wyrabia" (trzeba się "naklikać" żeby zrobić coś "po swojemu") Zalety ma dwie: stabilizacja i kosmiczny zoooom (tyle że nadzwyczaj rzadko go używam) no i jeszcze może elementy obsługi działające DSLR-like :)
Szukam aparatu do amatorskiego focenia, "zabawy w kreatywne podejście do tematu" :) itd bez profesjonalnego zacięcia. Wymagania takie spełnił by zapewne K100D + "coś" ale patrząc na atrakcyjną cenę K10D (w USA oczywiście) jego wygodę użytkowania i "dobre ułożenie w dłoni" (miałem go w rękach) będę parł raczej w stronę K10.

pozdr.
--
rafal

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
sam sobie odpowiedziales na to pytanie, masz malo czasu, najpierw bym sprawdzil na Twoim miejscu jakie obiektywy sa dostepne, bo nie ma sensu rozwazac nt jakiegos obiektywu ktorego by nie zdazyli dostarczyc.

bigdziado napisał/a:
W takim expresie dostępne jest tylko szkło Pentax'a a na razie nie wiemy czy byłaby szansa dostarczyć tamte obiektywy w szybkim terminie

my nie odpowiemy na to pytanie, no chyba ze akurat ktos teraz tak kupowal/sprawdzal badz pracuje np w amazon.com :)
Zadales pytanie do sklepu? Najpierw bym sie dowiedzial jakie sa w stanie dostarczyc do max 2 dni.

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
co do wysylek expresowych w US tego nie wiem musialbys pytac Jarka lub jaad-a. Ale to zawsze ryzyko ze cos moze byc nie tak z body lub szklem nawet jesli paczka dojdzie na czas, i co pozniej pojedziesz wymienc ? . Dlatego lepiej jak kolega podjedzie do jakiegos sklepu i kupi na miejscu, sprawdzi (w miare swoich umiejetnosci) czy wszystko dziala i czy sample sa ok.

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
Jesli sie da to bralbym cos lepszego od kita, 16-45 lub Sigme 17-70, i tak przyjdzie taki moment ze bedziesz chcial wymienic kita. Poszukaj tez w innych sklepach internetowych, bh, adorama, buydig, etc

dzidek16  Dołączył: 09 Cze 2007
Witam, ja wziołem 16-45 i jestem bardzo zadowolony,,,prosze sprawdzic na www.tristatecamera.com ja zlozylem zamowienie w czwartek w piatek juz mialem sprzet w domu,,,,,pozdrawiam

Robert N  Dołączył: 25 Lip 2007
Jeśli cena kita przy zakupie razem z body to tylko 53$ i te 53$ nie są dla Ciebie krytyczne (a chyba nie, skoro zastanawiasz się nad droższymi obiektywami) to warto go brać, niezależnie od tego, co jeszcze kupisz. Zawsze będzie to zapasowy obiektyw, jakby co (na przykład ten droższy w naprawie, czego oczywiście nie życzę).

Pozdrawiam,
Robert

muodzian  Dołączył: 19 Sie 2007
Robert N napisał/a:
Jeśli cena kita przy zakupie razem z body to tylko 53$ i te 53$ nie są dla Ciebie krytyczne (a chyba nie, skoro zastanawiasz się nad droższymi obiektywami) to warto go brać, niezależnie od tego, co jeszcze kupisz. Zawsze będzie to zapasowy obiektyw, jakby co (na przykład ten droższy w naprawie, czego oczywiście nie życzę).

Pozdrawiam,
Robert

dowalili Ci cło?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Po prawie rocznym używaniu KITa coraz bardziej dojrzewam na kupienie "czegoś lepszego". Już bym nawet wziął DA16-45, bo ceny mu po wejściu gwiazdki spadły, ale jednak dochodzę do wniosku, że potrzebuję czegoś szerszego. I rozważam dokupienie Sigmy 10-20, a dalej mam w stałkach.
Więc może weź jednak kita, a po jakimś czasie zobaczysz, czy będziesz chciał *, czy Ci DA 16-45 będzie bardziej pasował, czy może poszukasz bardziej odpowiedniego dla siebie rozwiązania?

bigdziado  Dołączył: 04 Wrz 2007
Witam ponownie, dzięki za zainteresowanie
O Sigmach mogę zapomnieć, ponieważ typical delivery wynosi 3-7 days, co teoretycznie można skrócić do 1-3, ale to już niesie ze sobą ryzyko, że nie zdążą przed sobotą co byłoby bardzo przykre. Zostaje więc ew. 16-45 Pentax'a
Kolega będzie przebywał w San Jose i ma niestety ekstremalnie napięty program pobytu (12h/dobę testów w labie) więc raczej nie da rady udać się na zakupy do tradycyjnego sklepu. Tu pytanie odnośnie podatku: sprzedaż poprzez Amazon z dostawą do Californi oznacza że nie będzie naliczany podatek ?
Co do meritum, to chyba jednak zdecyduję się na kit'a, rozejrzę się po rodzinie za manualnymi szkłami :) zobaczę w którą stronę mnie pociągnie i zacznę odkładać do skarpety (kolega twierdzi, że jego firma ma zamiar powysyłać go jeszcze w przyszłosci na testy sprzętu do USA, więc szansa na "normalne" zakupy istnieje)

pozdr.

sauat  Dołączył: 25 Sie 2007
Mam w tej chwili kita, P 16-45 i S 28-70. Porównywałem bezpośrednio kita z 16-45 pod kątem ostrości najpierw fotografując ze statywu sciankę wyklejoną cz-b gazetą, potem martwa natura w postaci ceglanego muru z tabliczką z boku i kontenerem z poustawanymi butelkami po wódzie. Takie tam - kupiłem 16-45 i chciałem na szybko porównać, a akurat byłem w pracy, miałem godzinkę wolnego i szukałem czegoś do sfocenia. Byłem zaskoczony jedną rzeczą - kit miał bardziej ostre skrajne brzegi, niż 16-45 przy f4 - f5.6. Ale środek i to, co pomiędzy zdecydowanie na korzyść droższego - bez powiększania było widać, ze jest dużo lepiej. Co nie znaczy, że kit jest zły - ale trzeba wiedzieć, jak go używać.
Potem porównałem kita z Soniaczem R1 i tym jego genialnym szkłem. Cóż - kit był bardziej szczegółowy na środku, ale od f8 do 11. Brzeg wyszedł kiepsko, choć w RAWie różnica była o wieeeele mniejsza. Soniacz miał takie holyłódzkie kolory i fota się wydawała fajniejsza, ale na tej z Pentaxa było po prostu widać wiecej - jakieś ryski na murze i małe pęknięcia Soniacz retuszował.

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
kurcze, no wszystko fajnie, ale rozdzielczość, czyostrość obiektywu to niewszystko. Jak dla mnie pow. pewnych wartości (a takie warunki spełnia i kit i 16-45) rozdielczość obiektywu nie ma znaczenia.
Liczą się za to inne rzeczy:
- Aberracje - zdecydowanie lepszy jest kit.
- Praca pod światło, troche lepiej wypada16-45, ale nie jest to dużo lepiej, poprostu kit tez bardzo dobrze sobie radzi z różnego rodzaju efektami słonca wq obiektywie.
- koma i atefakty, jakośą tak chyba podobnie.

Jedyne co przemawia zdecydowanie za 16-45, to to 16mm, ale nie kazdy tego potrzebuje.

Cytat
Być może należy pójść "normalną" drogą rozwoju czyli 18-55 i zobaczyć czego mi brakuje żeby wiedzieć gdzie uderzyć dalej ?

uwazam, ze to zdecydowanie najlepsze, zeby nie powiedzieć jedyne słuszne wyjscie.
Jakby co kita sprzedasz po kosztach, więc wiele nie stracisz, a będziesz już miał pogląd czego Ci potrzeba.

zenza  Dołączył: 22 Kwi 2006
Tak sprzedasz po kosztach!!! Ja jakoś mojego za 300 zł nie mogę sprzedać.:) Ja kupiłem 16-45 dla jego 16, bo na coś szerszego mnie nie było stać, ale do tej pory robiłem kitem co najmniej od dwóch lat:)

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
ee, ja przed weakacjami sprzedałem za 305,- czyli minimalnie więcej niż w zestawach w Polsce, a dużo więcej niż za granicą.

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Tak jakoś o to samo pytałem z rok temu (nieco mi zeszło z zakupem..) - o tutaj. I właśnie rok temu przywiozłem sobie z USA Sigmę 17-70, o której tu mowa. Leży do dziś w oczekiwaniu na aparacik, którego nie zdążyłem tam kupić [już na szczęście kurier w drodze].
Możesz rzucić okiem na tamten wątek.

A co do podatku w Stanach. Nie płacisz go, jeśli towar zmienia stan. Tak więc kupuj z firm nie będących w Calofirnii.

Ja kupowałem w B&H [mieszkałem w San Francisco] - bardzo szybka dostawa.

Skocz do: