pozdrawiam Iwona
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
pozdrawiam Iwona
...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam...
YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II
Dużo różności
espresso napisał/a:czy plastyka obrazu to jest to samo co obraz z małą GO
Dużo różności
Przybyłem, zobaczyłem i własnym oczom nie wierzę!
W fotografii szukam wrażeń - natury mam pod dostatkiem w naturze
K-70 | K1mkII | ME Super | P30t | Zenit 80 | DA 35 f/2.4 | DA 50 f/1.8 | DA 18-55 | K 28 f/3.5 | Tamron: 28-75 f/2.8 | 10-24 | Sigma 70-200 f/2.8 | Pentacon 50 f/1.8
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
espresso napisał/a:Fenol, czy plastyka obrazu to jest to samo co obraz z małą GO, gdzie pierwszy plan jest wyraźnie wycięty z tła?
O niektórych obiektywach mówi się że dają ładną plastykę np. (43/1,9). Nie słyszałem jednak aby plastyka tego obiektywu była ograniczona do jakiejś wartości przysłony. Czy może jednak przymknięcie przysłony zabija "plastykę"? Zapewne z utożsamiania plastyki z małą GO powstały mity o rzekomej plastyczności FF, bo te umożliwiają mniejszy obszar ostrości.
Królestwo za jedno zdjęcie! @czarnobialestudio
Fenol napisał/a:Przestrzenność zdjęcia można osiągnąć też na inne sposoby. Wcześniej już pisałem, że mogą w tym pomóc wady obiektywu, ale równie dobrze można to zrobić za pomocą światła, kompozycji, prowadzenia linii czy uchwyceniu przejść tonalnych.
Fenol napisał/a:wszystko zależy od tego w jaki sposób zostaną wykorzystane.
K-30, MZ-50, ME, EX1. 29er.
https://barmiska.blogspot.com/
Fenol napisał/a:A może Wy widzicie to inaczej i jeszcze co innego określicie plastyką?
Słownik języka polskiego napisał/a:Plastyczny to mający wyraźnie zarysowane kontury i kształty, sprawiający wrażenie trójwymiarowości, wypukły, bryłowaty. Często chodzi o wyraźne podkreślenie różnicy poziomu. Przeciwieństwem motywu plastycznego jest płaski motyw. Plastyczny to również przedstawiający coś w sposób obrazowy, żywy, barwny, wyrazisty. "Gestykuluje w sposób tak plastyczny, że osoby i sytuacje, które odtwarza, stają przed oczami jak żywe. [...] Autor pisze poprawnie ale nie ma daru barwnej i plastycznej narracji."