Cytat
Żyjemy w świecie napędzanym marketingiem i potrzebą nabywania nowszego, lepszego sprzętu. Najpopularniejszymi i najbardziej dyskutowanymi tematami fotograficznymi w czasopismach czy internecie są testy i przeglądy sprzętu… cały ten wyścig może obudzić GAS, czyli syndrom gromadzenia sprzętu prowadzący do ciągłych deliberacji na temat wyższości jednych aparatów nad innymi, czy kupowania coraz to lepszego sprzętu. Zapraszam do zapoznania się z 10 wskazówkami na temat tego jak przemóc chęć nabywania coraz to nowszego sprzętu autorstwa Eric’a Kim’a, międzynarodowego fotografa ulicznego z Los Angeles.
W sercu wszyscy mamy kuku na punkcie sprzętu. Kochamy słuchać o najnowszych, najlepszych aparatach, kochamy przeglądać porównania między różnymi obiektywami na różnych przysłonach, ostrość i “charakterystykę” każdego szkła. Myślę, że nie ma nic złego w zastanawianiu się nad sprzętem i dyskutowaniu o sprzęcie w fotografii, ale kiedy temat jest omawiany z nadmiarem – staje się niezdrowy niczym choroba.
Jestem słaby i sprzęt kusi mnie cały czas, ale ciągle staram się sobie przypominać, żeby nie popaść ofiarą Gear Acquisition Syndrome – Syndromu Gromadzenia Sprzętu (znanego także jako GAS). Bazując na socjologii, psychologii, kognitywistyce, filozofii oraz swoim własnym doświadczeniu zasugeruję kilka wskazówek na temat tego jak możesz wyleczyć się z GAS.
W tym artykule załączę również inspirujące zdjęcia z World Press Photo 2012, żeby przypomnieć nam, że to emocje i treść zdjęcia tworzą fascynujące fotografie, nie sprzęt.
1. Uświadom sobie, że jesteś słaby
2. Stwórz fizyczne ograniczenia
3. Nie chadzaj ze sprzętowcami
4. Trzymaj się jednego aparatu i jednego obiektywu
5. Oblicz koszt straconej szansy
6. Kup aparat na film
7. Nie spędzaj czasu na forach o sprzęcie
8. Zdaj sobie sprawę z tego, że ostrość i bokeh są przeceniane
9. Zdaj sobie sprawę z tego, że nigdy nie będziesz usatysfakcjonowany.
10. Zdaj sobie sprawę, że większość GAS to przechwalanie się
"W sztuce może być coś dobrze zrobione albo źle, nic więcej." Stanisław Lem
Rób jak uważasz, skoro nie uważałeś jak robisz ! ))
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
https://www.instagram.com/darek.prasal/
"Nie ma nic bardziej zadziwiającego niż zwykła prawda" (Egon Erwin Kisch)
Właśnie kupiłem. Siódmy.Cytat6. Kup aparat na film
Wyszło mi, że nie mogę przegapić tej aukcji...Cytat5. Oblicz koszt straconej szansy
Ale modelu czy egzemplarza? Bo jak się już ma ten swój typ to warto się zabezpieczyć.Cytat4. Trzymaj się jednego aparatu i jednego obiektywu
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
Erczu napisał/a:Oczywiście problem, ile sprzętu należy posiadać jest bardzo poważny. Na pewno nie należy przesadzać. Ale jest na to prosty wzór matematyczny, który precyzyjnie definiuje liczbę potrzebnych aparatów dla fotografa :
x+1= optymalna liczba aparatów
gdzie x to liczba posiadanych aparatów
http://fixedfocallife.com/camera/
W przypadku obiektywów zastosowanie ma lemat Dady-Opiszona.MixerB napisał/a:Czy ten wzór dotyczy także liczby obiektywów (tutaj zjawisko GAS określa się skrótem "LBA")?
NAFO expansion is non-negotiable
MixerB napisał/a:
Aby spełnić warunki podane na początku wątku wystarczy podstawić x=0
Erczu napisał/a:który precyzyjnie definiuje ilość potrzebnych aparatów dla fotografa
AJ napisał/a:CytatCytat:
6. Kup aparat na film
Właśnie kupiłem. Siódmy.
Dużo różności
Fenol napisał/a:Widziałeś kiedyś fotografa bez jakiegokolwiek aparatu ?
Fota na kliszy jest najlepsza
Myślę, że wszystko zawiera się w powyższym stwierdzeniu. Po prostu: Leica miała lepszych PR-owców nić, np. taki Contax.KONTESTATOR napisał/a:No i oczywiście aparat legenda
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd |
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 |
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo!
M.W napisał/a:9. Zdaj sobie sprawę z tego, że nigdy nie będziesz usatysfakcjonowany.
Pentax K-5 + SMC 18-55mm AL WR + SMC DA 50-200mm + SMS P-M 50mm + SHERPA 600RN VELBON
http://kpuc87.deviantart.com/
porządania od porządnie wykonany, bo jeśli od żądzy to raczej pożądania.tref napisał/a:Przedmiot porządania powinien być użyteczny,
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
Kytutr napisał/a:W przypadku obiektywów zastosowanie ma lemat Dady-Opiszona.
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=