PentaGrupa na FB | Zapraszam również na moją stronę poświęconą fotografii nieruchomości - bshots.pl
x4rd napisał/a:radekbugaj wyczyściłeś styki w środku spirytusem?
Ja mam oryginalny grip Pentaxa i mam multimetr i znam się elektronice.radekbugaj napisał/a:A może ktoś z forumowiczów posiada oryginalny grip PENTAXA i multimetr cyfrowy (lub cokolwiek co pozwala określić przepływ prądu w obwodzie)
Mogę zrobić pomiary jakie chcesz ale nie dziś ani nie jutro. Dopiero w sobotę powinienem znaleźć wolną chwilę. Jeśli do tego czasu nikt Ci nie pomoże to zrobię pomiary o które Ci chodzi ale oczywiście tylko z oryginalnym gripem.radekbugaj napisał/a:Jeśli tak to przydała by się poglądowa wiedza na temat:
Królestwo za jedno zdjęcie! @czarnobialestudio
No i zamiast dwa dni zeszło mi tydzień.radekbugaj napisał/a:Swietnie - chętnie poczekam.
Pentax K5II
Sid Gotama napisał/a:A skąd pomysł że trzeci styk w akumulatorze służy do pomiaru temperatury a nie do balansowania ogniw podczas ich ładowania. Jakiś link można prosić?
Pozdrawiam
Mam propozycję żebyś zmierzył w akumulatorze rezystancję tego dodatkowego styku względem minusa. Może to jest powód problemów. Przecież korpus nie korzysta z niego a grip tak. Porównaj w tym aspekcie zamiennik z oryginałem.radekbugaj napisał/a:Jednak nadal nie wiem dlaczego włożony do gripa oryginalny aku jest dla body nie widoczny, podczas gdy w samym body śmiga aż miło :D.
Pentax K5II
radekbugaj napisał/a:Czyli wygląda to podobnie jak w zamienniki - tylko zdaje się u mnie było odwrotnie tam gdzie plus to minus i na odwrót no i ja nie miałem zdublowanego plusa lub minusa (ale jeszcze raz to sprawdzę). No i pytanie czy gdyby plus-minus w zamienniku był na odwrót to czy to w ogóle ma prawo działać... Może źle posprawdzałem (raz jeszcze zbadam).
Istnieje możliwość że się pomyliłem w oznaczaniu. W wolnej chwili sprawdzę to.radekbugaj napisał/a:Dalej natomiast dochodzi kwestia zamienionej biegunowości - może kolega ZbyszekB omyłkowo zapisał na odwrót + i - (bo ja powtórzyłem pomiary i mam na na opak z tym co ZbyszekB zamieścił i opisał...A wierzyć się nie chce by z odwróconą biegunowością to to działało).
Ja chciałem oryginalny grip rozebrać i też mi się nie udało ponieważ część śrubek znajduje się pod wykładzinami przeciwpoślizgowymi i trzeba by je odklejać. A powód rozkręcania u mnie był bardzo błahy i sobie odpuściłem.radekbugaj napisał/a:Chciałem wyczyścić - może jakoś zmodyfikować te połączenie na stykach by nie było tak kłopotliwe, ale... nie potrafię się dobrać do środka.
Mimo odkręcenia wszystkich śrubek coś trzymało ze sobą te dwie połówki obudowy...
PentaGrupa na FB | Zapraszam również na moją stronę poświęconą fotografii nieruchomości - bshots.pl
Pentax KM ,K100D, K10D , K3 i kilkadziesiąt ciekawych manuali
Pozdrawiam
Artur
Pentax