Cytat
W 1932 r. amerykański ekonomista Bernard London wydał broszurę, w której o problemy gospodarki obwiniał konsumentów "używających starych samochodów, starych aparatów radiowych i starych ubrań o wiele za długo". To wskutek tego magazyny i hurtownie miały pęcznieć od nowych towarów, których nikt nie chciał kupować. London proponował przymusowe ograniczenie czasu używania różnych produktów.
80 lat po wydaniu broszury wizja Londona się spełnia.
"Słuchawki pękły miesiąc po gwarancji"; "Aparat fotograficzny padł 4 dni przed końcem gwarancji"; "Słuchawka telefonu zepsuła się kilka miesięcy po gwarancji" - to tylko kilka opinii dzisiejszych użytkowników elektroniki.
"W sztuce może być coś dobrze zrobione albo źle, nic więcej." Stanisław Lem
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
K-3, K100D, DA18-55WR, T17-50/2.8, T70-200/2.8, FA31/1.8, FA77/1.8, SMC-M 50/1.7, SMC-M 135/3.5
M.W napisał/a:London proponował przymusowe ograniczenie czasu używania różnych produktów.
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
. Polecam tematy: "zaraza cynowa", "reballing", "zimne luty", "RoHS" - To lektura na początek, a potem możemy kontynuować temat.Blesso napisał/a:Nie ulegajmy "sugestiom", że ktoś coś robi specjalnie.
A to inny przypadek w rodzaju tego co widziałem w serwisie samochodowym: Facet miał w BMW uszkodzoną tarczę hamulcową, więc "oszczędzając" kazał zdjąć szczęki i zaślepić ten hamulec . Uważam, że w razie wypadku powinno się to potraktować z paragrafu usiłowanie zabójstwa i gość powinien pokryć z własnej kieszeni 100% kosztów + ewentualne leczenie + ewentualna dożywotnia renta.Enzo napisał/a:W rozmowie z serwisantem okazało się jednak, że sporo osób nie życzy sobie uzupełniania klimatyzacji ponad zakupiony limit czynnika (jeśli instalacja tego wymaga) bo nie będą przepłacać.
K-5 | DA 12-24 | DA 14 | DA 18-135 | DA 55-300 | FA 35 | FA 50 | poradzieckie stałki | kompletny brak talentu
Chciałem zwrócić nieśmiało uwagę na to, że Chińczycy latają już w kosmos i wysyłają na orbitę swoje satelity.Blesso napisał/a:Taniocha z Chin i potrzeba konkurowania z badziewiem o obniżonych standardach spowodowała, iż produkty z natury są gorsze.
To wersja optymistyczna. Wersja pesymistyczna (a pesymista to optymista tyle, że lepiej poinformowany) brzmi tak: jak producent wyprodukuje pralkę, która będzie działać 20 lat (a możliwości technologiczne są), to w krótkim czasie, zwłaszcza jak jest wielu producentów, rynek zostanie nasycony i następna okazja sprzedaży pralki nadarzy się za 20 lat. Jak wyprodukuje pralkę, która przetrwa tylko do końca gwarancji, to będzie miał robotę (i zysk) do końca świata.Blesso napisał/a:Kiepskiej jakości "tańsze" produktu, globalizacja rynku, wpływ dużych graczy na rynku (sprzedaż) spowodowały, że kupujemy chłam.
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
To w prywatnych gabinetach.technik219 napisał/a:W interesie lekarza również nie leży by pacjenta wyleczyć, bo wtedy lekarz będzie przymierał głodem. W interesie lekarza jest leczyć ale nie wyleczyć.
K-5 | DA 12-24 | DA 14 | DA 18-135 | DA 55-300 | FA 35 | FA 50 | poradzieckie stałki | kompletny brak talentu
...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam...
Nie koniecznie, zawsze można być człowiekiem ale b. rzadko się to opłaca.M.K napisał/a:I dlatego żeby być lekarzem trzeba przestać być człowiekiem.
Tylko, że body się zmieniają co 2-3 lata i z czasem obiektyw bez styków albo z śrubokrętem staje się antykiem. Po drugie: plastikowe obiektywy z plasticzanymi bagnetami to jest wg. ciebie postęp?M.K napisał/a:Swoją droga wg mnie lustrzanki i obiektywy trzymają sie niezłe w tym całym wielkim oszustwie.
Da się pogodzić jedno z drugim, ale nie jest łatwo, bo część kolegów "po fachu" ma Cię za idiotę....M.K napisał/a:I dlatego żeby być lekarzem trzeba przestać być człowiekiem.
Robić za idiotę to pół biedy, gorzej gdy cię jeszcze tępią bo "psujesz rynek". Ja miałem dosyć udawania, że leczę ( na intensywnej terapii nawet nie było czym ) i wyprowadziłem się z Polski.squonk napisał/a:Da się pogodzić jedno z drugim, ale nie jest łatwo, bo część kolegów "po fachu" ma Cię za idiotę....M.K napisał/a:I dlatego żeby być lekarzem trzeba przestać być człowiekiem.
berpa napisał/a:"RoHS"
Dużo różności