Niestety, nie do uniknięcia w Sejmie oraz w internetach.M.K napisał/a:Skupianie się na niedociągnięciach i różnicach mamy reprezentatywnie na Półwiejskiej
Pentax KP / K-50 | Pentax DA 18-135 mm f/3.5-5.6 | Pentax DA 50 mm f/1.8 | Pentax DA 35 mm f/2.4 AL | Sigma 10-20 mm f/3.5 | Tamron SP AF 90mm F/2.8 Di Macro
Pentax KP / K-50 | Pentax DA 18-135 mm f/3.5-5.6 | Pentax DA 50 mm f/1.8 | Pentax DA 35 mm f/2.4 AL | Sigma 10-20 mm f/3.5 | Tamron SP AF 90mm F/2.8 Di Macro
Raiven napisał/a:Tutaj znalazłem fajną tablicę testową
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
No i jak określi tą dokładność ? Jeśli będzie miał BF, lub FF to otrzyma nieostre zdjęcie tablicy i co dalej ? W którą stronę będzie przesunięta ostrość i o ile ? Kolejna teoria ?M.K napisał/a:wyznaczenia jak jest dokładny af potrzebujesz płaszczyznę równoległą do matrycy na którą będziesz ostrzył.
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
Raiven napisał/a:Jedyne co mi się rzuciło w oczy to taka sobie ostrość na boku fotki. Możesz polecić jakiś poradnik jak skalibrować takiego zooma? Dość świeży zakup
kerad napisał/a:Raiven napisał/a:
Jedyne co mi się rzuciło w oczy to taka sobie ostrość na boku fotki. Możesz polecić jakiś poradnik jak skalibrować takiego zooma? Dość świeży zakup
Jeżeli taki problem występuje to proponuję zostawić drzewa w spokoju i wysłać sprzęt do serwisu.
Chętnie przeczytam, jak to ma zrobić.M.K napisał/a:ja mu nie każę kalibrować tylko ocenić.
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
Doradzasz mu spieprzenie kalibracji. Przy dłuższych ogniskowych, na odległościach na których wykonuje się podstawową kalibrację (25x ogniskowa), rozkład GO, to blisko 1:1 i każde przesunięcie na krótkim dystansie będzie potęgować błędy na większych odległościach. Aparat ma trafiać tam gdzie ostrzysz, zamiast fundować mu "zamierzony" BF, należy nauczyć się inteligentnie wskazywać punkty, na które ma ostrzyć.M.K napisał/a:Raiven, skalibruj na nowo af i obiektywy. Zobacz jak rozkłada się Tobie głębia ostrości na skośnym pasku do kalibracji af. Ten zestaw można sobie zrobić samemu. Okazuje się, że często af jest skalibrowany bardzo niekorzystnie, tzn nawet z przesunięciem większym niż 1/3 do 2/3 na niekorzyść tego co przed głównym tematem. Skalibruj af tak, żeby większość pola ostrości była przed głównym tematem, a ostrość łapała się na końcu tego pola. W ten sposób zachwiejesz podział 1/3 do 2/3 na korzyść zwłaszcza na bliskich kadrach, na odległych jest praktycznie niezauważalne.
K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
M.K napisał/a:Witam Kamratów!!! Drodzy Panowie: życzę ... przede wszystkim wzajemnego szacunku i zrozumienia.
M.K napisał/a:Twoja inteligencja powinna podpowiedzieć, że właśnie o tym piszę... Co udowodniłeś? ... Więc co takiego uzyskałeś? ... Panie DARKU zadowolony? ... to taki przykład Tobie łatwy przedstawię ... Prawdopodobnie i to zlekceważysz, bo żyjemy w czasach wielkich ignorantów i małych umysłów o jeszcze mniejszych horyzontach.
To nie ma nic wspólnego z hiperfokalną. Używanie tego pojęcia w tym kontekście jest błędem. Ma za to dużo wspólnego z rozkładem GO na poszczególnych odległościach, ogniskowych i przysłonach. Tylko przypomnę jeszcze od czego wyszliśmy w tej dyskusji:M.K napisał/a:Niestety nie udało mi się znaleźć publikacji z fotografią, która w mojej głowie jest wyryta niczym rylcem - wykonaną na średnim formacie przy 50mm, lecz z odległą sylwetką człowieka jako głównego motywu, i rozmazanym tylnym jeszcze dalszym planem - ukazująca wykorzystanie metody ostrzenia na Hiperfokalną - czyli przesunięcia GO i zakończenia jej w dowolnym wybranym przez siebie miejscu
Pomylenie pojęć, bo jak się okazuje chodziło Ci front focus, który rzekomo ma poprawić plastykę, poprzez przesunięcie granicy rozmycia bliżej fotografowanego obiektu (wciąż jednak zasadniczo psuje ostrość w płaszczyźnie obiektu). Nie ma to nic wspólnego z pojęciem hiperfokalnej:M.K napisał/a:Jak myślicie czy zaimplementowanie hiperfokalnej do korpusu jest możliwe? W systemie nikona obiektyw podaje dość precyzyjne informacje o odległości od fotografa. Gdyby wiec założyć, ze sa one dokładne aparat potrafiłby dokonać korektę sam, ostrząc na hiperfokalna. Oczywiście musiałby istnieć osobny program AF, który mógłby miec dwa lub trzy poziomy: bezpieczny, średni i ekstra mocny.
Nie ma tu żadnej "paniki". Oczywiście, że kalibracja software'owa jest bez problemu do wyzerowania, chodzi tylko, że doradzasz mu cytuję:M.K napisał/a:Chciałbym się odnieść do panicznego wręcz postu o "zepsuciu" kalibracji. Powtarzam, że ja do Kamrata Raivena pisałem o zrobieniu testu i prosiłem go, żeby nic nie ruszał. Poza tym, nawet jeśli łapki by go świerzbiły i by pokręcił to co wielkiego się stało - pytam?
Czyli ewidentne wykonanie błędnej kalibracji, kompletnie bez świadomości skutków takiego działania. Owszem, zawsze można zresetować, tylko po co nieświadomemu użytkownikowi doradzać głupoty?M.K napisał/a:Skalibruj af tak, żeby większość pola ostrości była przed głównym tematem, a ostrość łapała się na końcu tego pola. W ten sposób zachwiejesz podział 1/3 do 2/3 na korzyść zwłaszcza na bliskich kadrach, na odległych jest praktycznie niezauważalne.
K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ