Porównanie teleobiektywów:
SMC Pentax DA 50-200 F4-5.6
Sigma 70-300 F4-5.6 APO DG MACRO
Zdjęcia porównawcze można znaleźć na mojej stronie
http://my.opera.com/Zabol/albums/
Nie dodałem żadnych komentarzy co do porównywanych zdjęć tak żeby każdy mógł wyciągnąć swoje własne wnioski.
Tekst ten jest zbiorem moich subiektywnych odczuć co do obydwu obiektywów.
Budowa:
Sigma jest wyraźnie większa i cięższa, Pentax jest dosłownie minimalnie większy od kita 18-55. Dzięki czemu znacznie bardziej „kompaktowy” Pentax jest obiektywem poręczniejszym.
Pierścień ustawiania ogniskowej w Sigmie chodzi ciężko z wyraźnym oporem, pod tym względem znacznie lepiej spisuje się Pentax pierścień chodzi lekko i płynnie ale bez luzów. Wynika to najprawdopodobniej z masy obiektywów, co nie zmienia faktu iż w tej kategorii Pentax jest górą.
Pierścień ostrości działa porównywalnie w obu obiektywach tj. lekko i precyzyjnie.
Materiał z którego zbudowana jest Sigma sprawia znacznie lepsze wrażenie niż plastik zastosowany w Pentanie, pod tym względem zdecydowanie wygrywa Sigma.
Należy wspomnieć że Pentax wyposażony jest w mechanizm Quick-Shift Focus (system ten pozwala ręcznie ostrzyć przy włączonym AF), Sigma nie. Jak dla mnie największy pożytek w codziennym użytkowaniu z tej funkcji jest przy chowaniu aparatu do torby
(i brak tej funkcji jest dość upierdliwy) Tak naprawdę funkcja ta najbardziej przydaje się przy słabym oświetleniu gdzie aparat ma problemy z automatyczny ustawianiem ostrości. Plus dla Pentaxa.
Oba obiektywy wyposażone są w tulipany, Sigma dodatkowo daje futerał na obiektyw. Futerał jest dość dobrze wykonany ale jak sprawdza się w użytkowaniu nie mam bladego pojęcia bo obiektyw od razu wylądował w torbie foto.
Praca AF:
Po podpięciu obiektywów do body i odsłuchu subiektywnie uważamy z żoną, że głośność pracy układu AF w obu obiektywach jest bardzo podobna, różne jest natomiast „brzmienie”. Jedno jest pewne nie są to obiektywy ciche. Nie umiem powiedzieć jak głośne. Dla mnie oba są akceptowalne, ale kolega ex Canonier uważa że oba są cholernie głośne i że pod tym względem oba są beznadziejne.
W świetle dziennym oba obiektywy pracują jak dla mnie podobnie. Do żadnego z nich nie miałem zastrzeżeń.
Przy słabym świetle żarowym w zakresie do 200mm oba układy AF pracują podobnie (może Pentax jest nieco szybszy ale nie potrafię tego ocenić jest to moje subiektywne odczucie). Logicznie rzecz biorą Pentax jest dużo lżejszy więc układ AF powinien działać szybciej, choć odnoszę wrażenie znów subiektywne, że dla 200mm Sigma działa nieco szybciej (podejrzewam, że może to być związane z faktem iż dla tej ogniskowej sigma jest nieco jaśniejsza f4.5 wobec f5.6 – jednakże jest to tylko moja spekulacja). Należy podkreślić, iż dla ogniskowej 300mm praca AF w Sigmie w słabym świetle jest słabsza niż dla reszty zakresu. Przy słabym oświetleniu AF dla 300mm często się gubi i ma tendencje do biegania po całym zakresie. Uważam, że w Sigmie przydałby się bardzo Quick-Shift. Sposobem jak znalazłem na tą przypadłość jest ustawianie ostrości dla ogniskowej 200mm, a następnie zmiana ogniskowej na 300mm i doostrzenie AF. jednakże użyteczność tak ciemnego szkła w słabym świetle jest dyskusyjna. Nie zmienia to jednak faktu iż dla 300mm AF przy kiepskim świetle działa kiepsko
Ciekawą rzecz zaobserwowałem po podpięciu obiektywów do body i próbie ustawienia tych samych ogniskowych. Otóż gdy ustawiłem obiektyw na te same ogniskowe według oznaczeń na obudowie po wciśnięci przycisku info okazało się iż aparat rozpoznaje inne ogniskowe. Przypadłość taka nie występuje w żadnym z posiadanych przeze mnie obiektywów 18-55 (Pentax i Samsung). Nie wiem z czego wynika ten fakt ale zarówno Pentax jak i Sigma notowały tu pewne rozbieżności. I tak:
Sigma ogniskowe:
wartość na | wartość wg
obudowie: | wskazań aparatu:
70mm – 70mm
100mm – 100mm
135m – 133mm
200mm – 190mm / 210mm
300mm – 300mm
Pentax ogniskowe:
wartość na | wartość wg
obudowie: | wskazań aparatu:
50mm – 50mm
80mm – 80mm
100mm – 95mm / 105mm
135mm – 125mm / 138mm
200mm - 200mm
Sigma:
Największa przysłona przy danej ogniskowej (ogniskowa wg wskazań aparatu):
70mm – 133mm f4.0
150mm – 210mm f4.5
240mm – 300mm f5.6
Pentax:
Największa przysłona przy danej ogniskowej (ogniskowa wg wskazań aparatu):
50mm – 58mm f4.0
63mm – 138mm f4.5 wedle podziałki na obiektywie 63mm – 135mm
150mm – 200mm f5.6 wedle podziałki na obiektywie 135mm – 200mm
Wszystkie zdjęcia wykonane zostały ze statywu.
Można dyskutować który obiektyw pozwala uzyskać ostrzejsze zdjęcie, moim zdaniem dla pełnego otworu nieznacznie ostrzejsza jest Sigma co na wspólnych oględzinach zdjęć potwierdził kolega właściciel Pentaxa 50-200, różnica jednak nie jest w mojej opinii duża. Ja nie dopatrzyłem się różnicy w oddaniu kolorów. Każdy może dokonać samodzielnego porównania, oceny oraz zdecydować które szkło w jego opinii jest lepsze. Zdjęć w pełnej rozdzielczości (zawierające exif-y) oraz cropy do obejrzenia na mojej stronie
http://my.opera.com/Zabol/albums/.
Moja konkluzja jest taka. Oba obiektywy jak na swoją cenę są dobre. Zaletą Sigmy jest to iż obiektyw jest nieco jaśniejszy i dłuższy 300mm jak najbardziej użyteczne. Jest też wykonany z lepszych materiałów. Dla mnie główne wady Sigmy to duży rozmiar i waga oraz brak QSF.
Pentax jest lżejszy i mniejszy co czyni go dużo wygodniejszy. Łatwiej znaleźć dla niego miejsce w torbie, a i lżej nosić no i ma QSF. Do wad zaliczę taką sobie jakość obudowy i mimo wszystko szkło jest nieco ciemniejsze.
W ojej opinii oba te obiektywy są dobre, a wybór powinien zależeć od indywidualnych preferencji co do zakresu ogniskowych (czy bardziej potrzebujemy 50mm na początku czy też 300mm na końcu) lub rozmiarów czy ma być to mały lekki kompaktowy obiektywy czy też duże i ciężkie tele. Jeżeli chodzi o zakres ogniskowych w mojej opinii do robienia zdjęć w plenerze generalnie bardziej przydatny jest zakres 70-300 natomiast w pomieszczeniach (np. sala konferencyjna) bardziej użyteczny jest zakres 50-200. Generalnie co kto lubi i potrzebuje.
Na forum spotykałem się z opiniami że lepsze jest cięższe szkło bo wygodniej się je „stabilizuje ręką” nie wiem nie znam się więc nie skomentuję. Mnie oboma obiektywami pracowało się równie dobrze.
Na koniec chciałbym wspomnieć o jeszcze jednej ważnej różnicy. Z zasłyszanych opinii każda sztuka 50-200 pracuje tak samo, a z Sigma bywa różnie niestety kontrola jakości jest kiepska. Ja kupując obiektyw miałem swoje obawy ale w sklepie zapewniono mnie że nie ma problemu z wymiana egzemplarza w razie jakichkolwiek kłopotów lub nieprawidłowości. Dla tego jeżeli ktoś obawia się ewentualnej wymiany wadliwego egzemplarza polecam raczej Pentaxa.
Na koniec chciałby powiedzieć, że test tego typu robiłem po raz pierwszy jeżeli brakuje w nim jakiegoś typu zdjęć np. pod ostre światło (tu sam się zorientowałem i mam zamiar ten brak uzupełnić) proszę dać znać. Kolega jest gotów wypożyczyć mi Pentaxa 50-200 do dalszych testów.