ojciecpio79  Dołączył: 06 Wrz 2007
Prosbe o pomoc!!
Posiadam Aparat Pentax a3 (spadek po dziadku:) oraz posiadam obiektywy:
1. Sigma 70-210mm 1:4-5.6
2. smc Pentax-A 1:2 50 mm
Chciłabym sprobować robic zdjęcia macro i a jestem troszeczke zielony przyznam, i dlatego kieruje do was zapytanie.
Co mozna by było zrobic zeby otrzymac takie zdjecia, czy jakies pierscienie czy trzeba bedzie kupic nowy obiektyw??
Dziekuje za pomoc

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
Można zacząć od wyszukiwarki, zapewni lekturę na dwa wieczory :)

No w sumie to masz racje ale gdybys mógł podzielic sie juz swoja znajac zycie wiksza widza to byłbym wdzieczny:)

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Witaj na forum ojciecpio79, najprostrzym rozwiązaniem są pierścienie pośrednie. Resztę znajdziesz na forum, było o tym sporo.

dziekuje za odpowiedz:), a nie ma to znaczenia ze to jest stary aparat i mogły by byc jakies problemy z mocowaniem??
Ale i tak dziekuje za pomoc:)

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
ojciecpio79 napisał/a:
a nie ma to znaczenia ze to jest stary aparat i mogły by byc jakies problemy z mocowaniem

No dobra niech Ci będzie.
Twój aparat i obiektywy mają mocowanie na bagnet, więc pierścienie też powinny mieć mocowanie bagnetowe Pentaksa.

[ Dodano: 2007-09-06, 19:46 ]
Popatrz do tego co znalazła szukajka http://pentax.org.pl/search.php?mode=results

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
ojciecpio79, można kupić obiektyw makro, i to nie będzie złe rozwiązanie. Tyle, że nie najtańsze. Można nabyć pierścienie pośrednie. Można też zainwestować w pierścień odwrotnego mocowania. A na początek można się pobawić soczewkami macro.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
ojciecpio79 napisał/a:
dlatego kieruje do was zapytanie.
Zapytanie kieruje się do bazy danych, a skoro już przy bazach jesteśmy - przewertuj forum, informacji o pierścieniach, szkąłch macro, odwrotkach i nasadkach było sporo, również z samplami.

[ Dodano: 2007-09-06, 21:12 ]
Widzę, że wszyscy odsyłają Cię do archiwum. no i mają rację.
Ogólnie zasada jest taka - pierścienie mają mieć mocowanie takie jak korpus i pasujące do niego szkło [to chyba jasne], zresztą o tym już Zdano napisał. Każdy aparat, nawet najstarszy, czy tez prymitywny jest dobrym narzedziem [czasem tylko mniej wygodnym]. Jeśli zastosujesz retro musisz dopasować średnicę tej odwrotki do gwintu filtrów szkła [albo bezpośrednio taką odwrotkę zastosować albo pośrednio - kupić redukcję].

Jeśli na obiektywie jest napis: macro 1:6 - to olej go, bo to nie jest macro [chyba, że zastosujesz pierścienie]

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
http://fotohobby.terramai...przet_makro.htm

i

http://www.fotografia-prz...rafia/macro.php

(odpusc sobie wzory, poczytaj opisy roznych rozwiazan w drugiej czesci tekstu...)

Pzdr
Spinner

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
KOMUNIKAT TECHNICZNY:
Uprasza się szanownych podróżnych o bardziej precyzyjne nadawanie tematów swoim postom.
END of KOMUNIKAT TECHNICZNY.

Dzieki za wszelkiego rodzaju informacje, ale mam jeszcze ostanie pytanie:
Tref napisałes zebym zastosował pierscienie posrednie to wtedy bedzie powiedzmy dobrze gdyz na moim obiektywie pisze (macro 1:4.7).
Dlatego mam zapytanie czy pierscienie znajdujaze sie na stronie beda dobre??

http://www.allegro.pl/ite..._fakt_vat_.html

czyli otrzymam zdjecia przy uzyciu obiektywu (Sigma 70-210 1:4-5.6 fi 52) oraz tych pierscieni co sa na alegro w przyzwoitym powiekszeniu jak dla poczatkujacego macrowicza:)

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
ojciecpio79, dobre beda każde pierścienie z mocowaniem K.Jedynie ,co może je różnić to obecnośc lub brak styków elektrycznych.Te bez styków nie dadzą wspólpracy w trybie program,ale bedą tansze.Obecnośc lub brak styków nie wplywa na skale odwzorowania.Jeśli idzie o łączenie pierścieni z teleobiektywami: im dłuzszy,tym więcej pierscieni trzeba wkręcić m-dzy korpus a obiektyw,by osiągnoąc skale odwzorowania np. 1:2.Praktycznie każdym obiektywem można robic makrozdjęcia,tylko nie każdy ma na tyle dobra jakośc,by oddac drobne szczególy robala czy badyla.Zatem na koniec: z posiadanego przez Ciebie szkła do makro najlepiej użyć standardu A 2/50.

[ Dodano: 2007-09-10, 13:31 ]
I jeszcze jedno: nie traktuj mojej wypowiedzi jako objawienia ;-) ,fotografowanie to zwykle eksperymentowanie.Wypróbuj wszystkie obiektywy,by wiedzieć czego sie po nich spodziewac.

MarWoj, napisaleś " szkła do makro najlepiej użyć standardu A 2/50" .Czy mógłbys mi troszeczke przyblizyc co onzacza ten standart 2/50?? , albo gdzie mozna takie dostac i jaka to jest cena prowizoryczna??Wiem ze to głupie pytanie ale prosiłbym o odpowiedz.
Jeszcze raz dzieki za wczesniejsza odpowiedz i wogóle

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Na przykład poszukaj sobie tutaj

Allegro

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
ojciecpio79 napisał/a:
szkła do makro najlepiej użyć standardu A 2/50
poszukaj na allegro jest tam sporo konwerterów. Ostatnio stworzyłem tandem A50/2.0-Kenko 2x (za konwerter zapłaciłem 250 PLN) i wszystko chodzi jak ta lala. Jeśli chodzi o łączenie dwóch obiektywów dzióbkami, to też przechodziłem, historię możesz sobie darować., chyba że utłuczesz robala.

mam taki http://www.allegro.pl/ite...7_pentax_k.html

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
ojciecpio79 napisał/a:
posiadam obiektywy:
1. Sigma 70-210mm 1:4-5.6
2. smc Pentax-A 1:2 50 mm
ojciecpio79 napisał/a:
gdzie mozna takie dostac
ojciecpio79, po co chcesz kupować cos,co juz ponoc masz :?: :roll:
Dostałes juz odsyłacz,więc nie dywagując o stronie technicznej: obiektyw standardowy to taki,który daje ostre pole widzenia,podobne do ludzkiego.Człowiek patrząc na wprost widzi wiecej,ale OSTRO to tylko te ok. 50stopni sferycznych,jak obiektyw,który umownie nazywa sie standardem i zaokragla ogniskowa do 50mm.

[ Dodano: 2007-09-11, 09:41 ]
I jeszcze jedno: nie zrozum mnie żle.Napisałem,że z posiadanych przez Ciebie szkieł,najlepiej użyć standardu.Nie oznacza to,że standard jest najlepszy do makro.Jest dobry,ale ma tez pewne ograniczenia np. koniecznośc focenia z bardzo małej odległości.Do makro najlepiej uzywac obiektywów makro o ogniskowej od ok. 100mm.Wtedy focąc robala masz szanse go nie spłoszyc,bo focisz z odległości ok 30 cm/czasem więcej/.

Skocz do: