pawelsko  Dołączył: 04 Mar 2015
Zestaw YN na ślub
Kiedyś czytałem pewien post, jeden kolega opisywał jak wykorzystuje 3 lampy YN ustawiając je w rogach sali podczas ślubu.
Chciałbym się więcej dowiedzieć n/t tej techniki oświetlania sali.
- po pierwsze jakich modeli YN potrzebuje aby lampą z aparatu wyzwolić te trzy kolejne (najtaniej budżetowo)
- czy moc błysku ostawiam tylko w tej na sankach i ona steruje resztą czy jakoś inaczej
- aparat w trybie M?

Może ktoś miąłby do pokazania efekty takiej pracy.

Dzięki

wariat133  Dołączył: 29 Mar 2012
Postaram się szybko napisać bo jestem w pracy. Obszerniej odp. wieczorem i pokażę efekty. 3lampy po rogach sali. Plus jedna na sankach np yn 560 iv jako sterownik. Na lampach można założyć kolorowe filtry dające efekt dyskoteki. Lub dyfuzory zależnie czy jest to wesele czy ceremonia. Na sankach koniecznie sztuczny sufit czy jak,to tam zwą. Czasy to ok 1/80~1/125
F 2.4 3.5 dla da 35 2.4 iso od100 do 250 lampy na 1/4 mocy

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
Szczerze mówiąc to chyba wyśmiałbym fotografa, jeśli by mi powiedział, że chce w rogach sali ustawić jakieś lampy 8-)

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
hitman1986 napisał/a:
Szczerze mówiąc to chyba wyśmiałbym fotografa, jeśli by mi powiedział, że chce w rogach sali ustawić jakieś lampy

Aj tam, każdy ma swój łorkfloł ;)

pawelsko napisał/a:
- aparat w trybie M?

Tak.

pawelsko napisał/a:
- po pierwsze jakich modeli YN potrzebuje aby lampą z aparatu wyzwolić te trzy kolejne (najtaniej budżetowo)

Na sankach najlepiej mieć wspomnianą IV bo to jednocześnie trigger.

wariat133  Dołączył: 29 Mar 2012
Ok. więc tak
koszty
lampy jeśli dostaniesz minolty maxxumm 4000af to chyba najtańsze manualki to koszt jednej ok. 100zł
czyli 300zł lampy (koszt droższy 3x jeśli wybierzesz yn 560 III)
wyzwalacze yn 602 ok 300zł 3 szt na aallleeedrogo
yn 560 IV ok 330 zł
statywy oświetleniowe 3x 80zł
filtry strobist lee ok 30zł
sztuczne sufity można samemu zrobić szukaj hasło google The DIY Gary Fong Lightsphere
podlicz sam. A oto efekty
Galeria :

http://1drv.ms/1IbA906

Zdjęcia są praktycznie nie obrabiane, poprawiana ekspozycja i troszkę skadrowane. W exifach masz dane wszystkie.
Na zdjęciach zależnie o sytacji założone są sztyczne sufity lub gołe lampy ew. filtry ocieplające CTO lub kolorowe. Na aparacie zawsze paliła lampa dopełniająca z dyfuzorkiem. Lampy przestawiam zależnie od sytuacji raz stoją prawie po kątach parkietu raz bardziej po bokach. czasami z tyłu jak na USC po kątem ok 45 st do środka. Raz są używane dwie a raz trzy lampy, bo trzecią miałem na fotoceli i nie zawsze odpalała. Trzeba troszkę pokombinować z ustawieniem. ogólnie lapki tak ustawione świetnie doświetlają salę i dają świetne efekty np uwydatnienie sylwetki efekt dyskoteki zmiana klimatu temp. barwowej. Zdjęcia zyskują na życiu a drugi plan jest wyraźnie widoczny. W paru miejscach widać jak lampki stoją i świecą luba walą prosto.

Skocz do: