Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Klimatyzatorw mieszkaniu
Co prawda teraz w Polsce jest idealna temperatura, ale gorąco było i na pewno będzie.
Poza tym ocieplenie klimatu itp. ;-) , wiec myślę że warto posłuchać opinii osób, które mają w domu/mieszkaniu klimatyzator.
W szczególności na co patrzeć przy zakupie i montażu, jaki jest koszt utrzymania miłego chłodu.

Podzielcie się doświadczeniami. :-)

Hermes  Dołączył: 04 Lut 2008
Zastanawiałem się na klimą w domu, doszedłem jednak po ostatniej fali upałów do wniosku, że szkoda kasy. Dom mam nieźle wyizolowany termicznie, więc ciepło tak bardzo nie wnika do środka. A co do samych urządzeń, nadmierna oszczędność zemści się szybko, zarówno w samym koszcie eksploatacji, jaka i komforcie, potrafią być hałaśliwe.

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Gwiazdor, znajomi z trójmiejskiej strefy klimatycznej zamontowali rok temu splita na ostatnim piętrze w bloku. Teraz urlopują, ale za tydzień-dwa mogę podpytać jak im się sprzęt sprawuje. Jakbym się nie odzywał, przypomnij się na PW.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Hermes napisał/a:
nadmierna oszczędność zemści się szybko
Ja nie mam, ale wiem z doświadczenia znajomych, że jak się w ramach oszczędności założy klimatyzator trochę słabszy niż by należało do danego pomieszczenia, to efekt jest niemal taki, jakby tego klimatyzatora w ogóle nie było.

pinkman  Dołączył: 31 Paź 2013
Znajomy ma jakiś przenośny, odpala go tylko po powrocie z pracy by zbić temperaturę w pomieszczeniu przeznaczonym do spania. Daje to radę. Pomysł jest dobry bo nadmiar ciepła szczególnie doskwiera wieczorem podczas zasypiania. Wychodzi to tanio. Oczywiście takie rozwiązanie to wersja najbardziej ekonomiczna.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
wiem że sąsiedzi piętro wyżej mają splita (mieszkanie pod dachem) i może czasami mnie nawet nachodziła taka myśl, ale jak sobie potem myślę, że super gorących dni w roku jest pewnie z 2 tygodnie a oprócz tego ostatnie co bym chciał po całym dniu pracy w klimatyzowanym pomieszczeniu to przejście do kolejnego klimatyzowanego pomieszczenia, to mi jakoś przechodzi ;-)

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Jak mieszkaliśmy w Niemczech na początku przez 1.5 roku wynajmowaliśmy loft z wieloma oknami dachowymi. Efekt był taki, że na zewnątrz 30 i w środku 30. Do tego w Stuttgarcie jak jest gorąco to nie ma ruchu powietrza.
Kupiliśmy taki pokojowy na kółeczkach i z rurą harmonijkową do okna o mocy ok 2.4kW i dawał radę. Przez następne 2 lata stał w piwnicy, bo przenieśliśmy się na 600m npm, więc upały nie były dotkliwe.
Obecnie klimatyzator stoi prawie na stałe u Teścia w "biurze", które jest w pokoju, którego cały sufit jest skośnym dachem + okno dachowe. Od razu komfort pracy podskoczył.

Koszty: 300e. Nikt nie będzie myślał o klimatyzatorze takim jak nasz jako rozwiązaniu docelowym. Jego moc jest wystarczająca na ok 30m2 o ile jest to w miarę otwarta przestrzeń.

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
Gwiazdor napisał/a:
na co patrzeć przy zakupie i montażu
Na dobry dobór wydajności do zapotrzebowania. Koszt utrzymania musisz sobie policzyć sam i jest bardzo zależny od zysków ciepła w pomieszczeniu. Zakładając, że kupujesz klimatyzator 2,5kW (mocy chłodniczej) to daje tak około 750W mocy elektrycznej, czyli jeśli to urządzenie pracuje non-stop przez godzinę zapłacisz za 07-08kWh
1kWh kosztuje około 0,52zł czyli koszt jest 0,39zł.
Jeśli kupisz urządzenie zbyt "słabe", nie będzie wyłączało się wcale, a i efekt będzie mizerny.
Pytanie o moc chłodniczą. Niestety ona maleje wraz ze wzrostem temperatury zewnętrznej. Niestety producenci podają moce (chłodnicze) przy różnych temperaturach zewnętrznych. Czyli: producent X podaje moc 2,5kW przy +25*c, a producent Y 2,5kW przy +30*C.
Niby niewiele, ale typowy montaż w bloku, na częściowo zabudowanym balkonie i temperatura otoczenia dochodzi przy 30*C (zewnętrznej) do 40*C, a wtedy wydajność spada do załóżmy 1,8kW mocy chłodniczej.
espresso napisał/a:
funkcja grzania i to jest jedno z bardziej efektywnych i ekonomicznych źródeł ciepła na prąd
Oczywiście, ale z zaznaczeniem, że w zależności od temperatury na zewnątrz. Przy -5-7*C po prostu wydajność spada na tyle, że przestaje się to opłacać.
Na co patrezć przy montażu????
Jednostka wewnętrzna jak najwyżej, zewnętrzna min 20 cm od podłoża (jeśli zamierzasz wykorzystywać ją do grzania).
Problem kolejny (z życia wzięte). Jeśli założysz urządzenie policzone na jeden pokój, nie licz na to, że ochłodzisz całe mieszkanie. Moja zona twierdzi inaczej i otwiera wszystkie możliwe drzwi. Efekt??? W pomieszczeniu klimatyzowanym nie osiągam najniższej zadanej temperatury, a w pozostałych i tak jest ciepło :-) , ale z żoną się nie dyskutuje. :mrgreen: .
Oczywiście cały czas pisze o urządzeniach typu split czyi 1:1. Ja osobiście mam zamontowanego Daikina naściennego.
Nie żałuję nawet jednej złotówki wydanej na to urządzenie. Ciche i bezawaryjne. Działa u mnie już ósmy sezon i zero problemów.
nie polecam urządzeń "przenośnych". Hałas, odprowadzenie ciepła, no i niestety wszystkie elementy, które się grzeją znajdują się w pomieszczeniu, które chłodzimy :-) .
generalnie polecam zwrócić się z pytaniem do lokalnej firmy, która się tym zajmuje, niech policzą jakie urządzenie potrzebujesz, spytaj ile kosztuje przegląd, czy tzw "zerowy" jest w cenie, ile przegląd standardowy kosztuje?
Jeśli będziesz nie zadowolony czyt: ustawiam 17*C, a mam 22*C to znaczy że spitolili robotę i niech poprawiają na swój koszt. W tym układzie nie możesz przyoszczędzić na zasadzie: to jak 3,5kW wyliczyliście i będę miał 17*C to załóżcie 2,5kW (bo jest tańszy) to będę miał ze 20*C.
To na razie tyle. Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania, wal śmiało :mrgreen: W miarę możliwości i posiadanej wiedzy pomogę.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeśli nie mieszkamy we własnym domu, na założenie klimatyzatora zewnętrznego, zgodę musi wyrazić administrator budynku.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
chyba że masz balkon którego jesteś właścicielem (zazwyczaj tak jest ;-) i zewnętrzną część splita postawisz na posadzce balkonu - choć i tak warto byłoby taką zgodę dostać, ze względu na możliwy generowany hałas (żeby potem uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek ze strony sąsiadów)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
pinkman napisał/a:
Znajomy ma jakiś przenośny, odpala go tylko po powrocie z pracy by zbić temperaturę w pomieszczeniu przeznaczonym do spania.
Właśnie nie wiem czy warto zakładać splita (mam mieszkanie na górze, pod skośnym dachem) na ten miesiac w roku, czy nie zdecydować się na takie przenośne coś. Pamiętasz co to było za urządzenie?

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Są też przenośne splity. ;-)

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Gwiazdor, mam w domu jakiegoś taniego przenośnego z rurą. Wziąłem na testy od kumpla, który zamontował właśnie normalnego splita i sobie bardzo chwali.
Ten przenośny... no cóź. Ja mam problem z rurą, mam okna połaciowe i rura jest za krótka żeby wystawić. Trzeba by przedłużyć. Strzasznie to głośne. Nie włączysz tego na noc i nie pójdziesz spać. Jednak dość wielki klamot, który wkurza strasznie żonę, bo ciągle gdzieś przeszkadza. Poza tym no schładza ale jakoś na razie kiepsko mi te testy idą. Mi zależy głównie na chłodzeniu drugiego poziomu (mieszkanie "na strychu") i nie mogę tego jakoś wykombinować, żeby jednocześnie dwie sypialnie schłodzić nie grzejąc salonu...

pinkman  Dołączył: 31 Paź 2013
Gwiazdor zapytam jutro i dam znać.

[ Dodano: 2015-07-17, 19:44 ]
Blaupunkt Moby Blue 1312

Skocz do: