mak400  Dołączył: 23 Kwi 2010
Metz 64 Af-1 i Sigma 100-300/4
W dniu dzisiejszym zakupiłem w sklepie EuroAgd w Poznaniu lampę błyskową Metz 64 Af-1 z mocowaniem Pentax. Po przyjściu do domu okazało się, że lampa nie komunikuje się z aparatami Pentax K-x oraz Pentax K-5II z zamontowanym obiektywem Sigma 100-300/4. Natomiast lampa działa z obiektywami Pentax 18-55.
Ktoś może wie o może chodzić?

[ Dodano: 2015-07-23, 18:32 ]
Podpiąłem do w/w lampy Sigmę 28-200F3.5-5.6. Lampa w PTTL działa tylko do ogniskowej 70mm. Taką też wartość wyświetla przy Sigmie 100-300/4. Może nie potrafię ustawić lampy właściwie?

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Nowe firmware w lampie [ nie jestem pewien czy 1.1 jest pod Pentaxa- już wiem : nie ma ;) ] oraz aparatach "zamontowane"?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
mak400 napisał/a:
działa tylko do ogniskowej 70mm. Taką też wartość wyświetla przy Sigmie 100-300/4.
Może po prostu zoom lampy kończy się na 70mm ?

Firmware jest wgrany 1.1. Ręcznie zoom można ustawić do 135, a i bywa, ze widzę na wyświetlaczu 200mm. Rozmawiałem z serwisem foto-techniki. Był zdziwiony. Kazał sprawdzić w eXifie, czy obiektyw podaje zmianę ogniskowych, sugerując możliwość wadliwego obiektywu. Napisałem maila do serwisu, który obiecał przetłumaczyć i wysłać problem do producenta.
Ja rozważam oddanie lampy do sklepu. A zależało mi na zoomie, ponieważ często wykorzystuję Sigmę w zakresie od 100 do 160.
A poza tym czuję się jak bym miał ręce umaczane w nocniku.

M.K  Dołączył: 26 Sie 2007
Czy problem dotyczy tylko zmiany położenia palnika, czy lampa po prostu błyska pełną mocą, gdy podpięty jest w/w obiektyw?

Palnik w ogóle stoi na 70 i lampa przepala ptttl. W automatyce sobie radzi, ale też w ograniczonym zoomie do 135.

Trochę nie rozumiem - czyli w pttl działa czy nie działa? Jeżeli w auto pracuje i naświetla poprawnie to oznaczałoby, że nie ma informacji o ogniskowej. Warto więc sprawdzić radę serwisantów metza czy sigma poprawnie podaje do korpusu info o ogniskowej. Jeśli podaje poprawnie, to pewnie oznacza błąd komunikacji między osprzętem - trudno się dziwić METZ - PENTAX -SIGMA to są trzy firmy, a Pentaxowi bynajmniej nie zależy żeby ktoś używał sprzętu z innym logo więc kodu nie udostępnia, zresztą jak wszystkie firmy.
Inna sprawa, że z taką wadą można żyć, po prostu lampa będzie słabsza dla ogniskowych od 70 w górę. Z doświadczenia wiem, że lampy bardzo rzadko błyskają pełną mocą, chyba że używa się niskich iso i mocno domkniętych/ciemnych szkieł. Wtedy lampa potrafi wyzwolić pełny błysk. Trudno coś doradzać, ja bym podjechał do sklepu - poprosił o inny egzemplarz celem sprawdzenia i jeśli też by nie grało, to w ramach rękojmi podziękował za lampę. Jednak z drugiej strony moc 64 może się okazać wystarczająca nawet przy ustawaieniu 70 dla ogniskowych, które podajesz, że używasz.

Bardzo często używam w kościele ogniskowej od 100 do zdarza się, że nawet do 200mm. Dlatego kupiłem tego Metza.
Obiektyw komunikuje się z korpusem, ponieważ to pokazuje exif.

[ Dodano: 2015-07-24, 07:13 ]
W sklepie tylko mają sprzęt zamówiony, więc nie ma jak sprawdzić.

[ Dodano: 2015-07-24, 07:15 ]
W aparacie nie zmieniałem firware jak tylko go kupiłem. Mam go już ponad 2 lata.

[ Dodano: 2015-07-24, 07:22 ]
Lampa od 70 mm w ptttu przepala.

Spróbuj zmienić firmware w aparacie - może się dogadają.

Dla k5II czyli drugi link

Rozumiem, że ostatnią pozycję. Pomijam pozostałe?

[ Dodano: 2015-07-24, 07:39 ]
Mam wersję 1.00

tak

[ Dodano: 2015-07-24, 08:36 ]
Pomogło?

Jestem w tej chwili na "wycugu" Zobaczę może wieczorem, albo jutro.

gruber_69  Dołączył: 31 Sie 2014
Witam,

Wyżej wymieniony problem związany jest z brakiem komunikacji ze strony aparatu ogniskowej dłuższej niż 70mm (dla APS-C). Potwierdził mi to pracownik techniczny firmy Metz. Na początku Myśleli, że to problem z firmware lampy, jednak to body nie przekazuje informacji o ogniskowej dłuższej niż 70mm. Podobnie jest również w K-3. Założyłem wątek na pentaxforums i nie ma sposobu, żeby to obejść póki co. Tylko Ricoh mógłby to zaktualizować nowym firmware do puszki. Niestety moje prośby i uwagi nie poskutkowały.

Dziękuję. Ale mi to nie w smak. :cry: Dzisiaj dałem w sklepie pismo o zwrot pieniędzy. muszę czekać na decyzję. Żal mi.

pozdrawiam Edward

[ Dodano: 2015-07-24, 21:03 ]
Wygląda na to, że z każdą lampą będzie ten sam problem.

Ale kiszka! No to Ricoh już się cieszy, że aparat nie komunikuje się z lampami niesystemowymi.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
gruber_69 napisał/a:
Wyżej wymieniony problem związany jest z brakiem komunikacji ze strony aparatu ogniskowej dłuższej niż 70mm (dla APS-C). Potwierdził mi to pracownik techniczny firmy Metz.

Bzdura i tyle.
Gdyby to był problem korpusu to nie funkcjonowałby ŻADNE wcześniejsze lampy Metza, a funkcjonują bez problemu od serii Mecablitz zaczynając.
Na żadnym korpusie od K10, K7, K5 czy K5IIS nie miałem i nie mam żadnych kłopotów z przekazywaniem ogniskowej powyżej 70mm z żadną lampą Metza i to od tych z lat 80 zaczynając jak Metz 40MZ-2 do współczesnych.

To co jest wg. Ciebie zaistniałym przypadkiem?

[ Dodano: 2015-07-25, 15:25 ]
Chodzi mi o Metz 64 Af-1. Myślę, że jest to egzemplarz z ostatnich dostaw.

gruber_69  Dołączył: 31 Sie 2014
Grzechotnik napisał/a:
gruber_69 napisał/a:
Wyżej wymieniony problem związany jest z brakiem komunikacji ze strony aparatu ogniskowej dłuższej niż 70mm (dla APS-C). Potwierdził mi to pracownik techniczny firmy Metz.

Bzdura i tyle.
Gdyby to był problem korpusu to nie funkcjonowałby ŻADNE wcześniejsze lampy Metza, a funkcjonują bez problemu od serii Mecablitz zaczynając.
Na żadnym korpusie od K10, K7, K5 czy K5IIS nie miałem i nie mam żadnych kłopotów z przekazywaniem ogniskowej powyżej 70mm z żadną lampą Metza i to od tych z lat 80 zaczynając jak Metz 40MZ-2 do współczesnych.

Niestety nie mam żadnej innej lampy, żeby to sprawdzić i udało mi się jedynie ze wspomnianym w temacie modelem 64 AF-1. I nie chodzi o brak komunikacji z lampami niesystemowymi a jedynie o nie przekazywanie informacji o dłuższej ogniskowej w formacie APS-C.
Czy kolega może potwierdzić faktyczne zmiany w ustawieniu palnika po przekroczeniu ogniskowej 70mm dla innych lamp? U mnie po prostu palnik staje i tyle.
Świadczyłoby to o tym, że Metz oszukał mnie i pozostałe osoby zaangażowane w temat na innym forum.

Skocz do: