mak400  Dołączył: 23 Kwi 2010
W moim przypadku również.

[ Dodano: 2015-07-25, 16:40 ]
Chodzi mi o palnik lampy.

gruber_69  Dołączył: 31 Sie 2014
Chciałbym tylko zauważyć, że lampa 64 AF-1 zoomuje dla APS-C do 135mm (200mm dla FF), natomiast pozostałe Metz, których dane sprawdzałem na stronie producenta mają zoom do 70mm dla APS-C (105mm dla FF). Samo w sobie może to powodować, że lampy współpracują jak założył producent, gdyż zoomują do teoretycznie maksymalnej raportowanej ogniskowej. Jeśli zmieni się format wyświetlania ogniskowej na ekwiwalent FF lampa 64 AF-1 zoomuje do 105mm.

Oczywiście wszystko na automacie, gdyż ręcznie można palnik ustawić w całym zakresie.

135 mogę uzyskać w trybie A i przy ręcznym ustawieniu palnika na 135. Może być w trybie A, ale jak ustawię zoom na automatyczny, to nie da rady powyżej 70 mm.

Wskazywałoby to na problem który opisałem na początku.
Body może nie przekazywać lampie dłuższej ogniskowej.
Musimy czekać aż kolega Grzechotnik zweryfikuje, czy inna lampa jest w stanie wskazać dłuższą ogniskową niż 70mm w trybie auto.

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
gruber_69 napisał/a:
Body może nie przekazywać lampie dłuższej ogniskowej.

Zoom lamp Pentaxa kończy się na 85 mm (58 mm dla cyfrówek), więc co najmniej do takiej ogniskowej body podaje lampie ten parametr. Z tego, co wyczytałem, wspominany Metz posiada taką pozycję palnika, więc teoretycznie powinien go tak ustawić. Czy podawana na wyświetlaczu lampy ogniskowa odpowiada tej na obiektywie (jak w przypadku Pentaxa), czy zawsze podawane są wartości dla formatu małoobrazkowego (czyli przemnożone przez 1,5)?

Lampa ustawia palnik od 16mm do 70mm. Zoom powyżej 70mm pozostawia palnik w pozycji dla 70mm. Oczywiście są to wartości dla APS-C. Body prawidłowo przekazuje parametry właśnie do wspomnianych 70mm i ani jednego więcej. Jeśli włączy się wyświetlanie ogniskowej dla małego obrazka zoom skończy się na 105mm, czyli dokładnie 70mm dla APS-C.

Można zapodać żeby lampa ustawiała na FF, wtedy na wyświetlaczu lampy w jnfo jest informacja, że palnik lampy jest ustawiony na "digital" Jak ustawimy lampę na APS-C to wtedy można tak jak wyżej to opisałem, ustawić palnik w ręcznej nastawie na 135, ale w automacie PPTL najwyższą wartością, jaką wyświetlacz pokazuje to 70mm. I odpowiada to wartości ustawionej na pierścieniu zoomu aparatu.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Ja pierdziele.
Tak sobie czytam to co piszecie i zastanawiam się jak jeszcze długo będziecie bredzić?
Panowie - błądzicie we mgle i to pod prąd, ciągle nie rozumiecie gdzie macie BYKA w waszej logice? Bo macie solidnego :evilsmile:

Mam jeszcze taką teorię, że, skoro inne błyskotki Metza zoomują tylko do 70 mm, to przypisaniu firmware dla 64 ktoś pozostawił ten parametr bez zmian i lampa sama nie wie, że może więcej. ;-) Trzeba by sprawdzić, czy taka sytuacja jest w innych systemach.

Wobec powyższej sugestii dobrze byłoby by każdy użytkownik Metza, a szczególnie 64-ki sprawdził na swoim sprzęcie jak działa zoom palnika.

[ Dodano: 2015-07-28, 07:43 ]
Może by to sprawę w jakiś sposób wyjaśniło.

Grzechotnik napisał/a:
Ja pierdziele.
Tak sobie czytam to co piszecie i zastanawiam się jak jeszcze długo będziecie bredzić?
Panowie - błądzicie we mgle i to pod prąd, ciągle nie rozumiecie gdzie macie BYKA w waszej logice? Bo macie solidnego :evilsmile:

No niestety nie wiem.
Nawet podpinając stałkę 100mm i uruchamiając palnik na auto zoom wartość automatycznie leci na 70mm i tam stoi.
Proszę o wyjaśnienie co mogę zrobić aby to działało skoro body ma przekazywać dłuższe ogniskowe.

W dniu wczorajszym otrzymałem odpowiedź od dystrybutora lamp Metz, Foto-Technika na moje zapytania co do pozycji palnika na 70 mm. Foto-Technika przekazała problem producentowi, który odpowiedział w trybie można by ująć ekspresowym. Oto odpowiedź:

Szanowny Panie Edwardzie,

Poniżej przesyłam polskie tłumaczenie odpowiedzi producenta na zadane przez Pana pytanie.

"Wartość długości ogniskowej, stosowana w aparacie jest przekazywana do lampy przez magistralę danych cyfrowych. Magistrala ta posiada dane w formie bajta, który przekazuje wartość ogniskowej do lampy, następnie lampa błyskowa ustawia odpowiednią pozycję zoom reflektora.

Jednak musieliśmy sobie zdać sprawę, że magistrala danych aparatu Pentax przenosi maksymalną długość 105 mm, odpowiednio ogniskowej 70 mm (rozmiar zoom). Jeśli stosowana długość ogniskowej jest większa aparat nadal przenosi wartość 70 mm, jako wartość maksymalną, dlatego lampa mecablitz 64 AF-1 digital do Pentax nie może rozpoznać dłuższej ogniskowej i ustawia zawsze wartość zoom na 70 mm.

Jeśli używamy obiektywu o ogniskowej 100 mm do 300 mm, taki jak wspomniany obiektyw Sigma, lampa błyskowa mecablitz 64 AF-1 digital ustawia pozycję zoom na wartość 70 mm na wide i 70mm na tele ze względu na zależności w wyżej wymienionej transmisji danych Pentax.

Niestety, nie można tego zmienić przez modyfikację oprogramowania lampy mecablitz 64 AF-1. Niezbędna jest modyfikacja oprogramowania aparatu.
Dlatego, jeśli w aparacie stosowana jest maksymalna długość ogniskowej i maksymalnej liczbie przewodniej lampy błyskowej należy ręcznie ustawić reflektor zoomu lampy błyskowej"

Pozdrawiam
Serwis Metz
F.H. Foto-Technika

a to oryginał tekstu:
W dniu 2015-07-28 o 09:05, METZ pisze:

Dear Sebastian,

Many thanks for your e-mail.

Basically the value of the focal length which is used on the camera is transferred to the flash unit by a serial digital data bus. This camera data bus also includes a byte for the focal length. Therefore this byte transfers the value of the focal length to the flash unit and the flash unit sets the corresponding position of the zoom reflector.

However, we had to realise that the camera data bus of Pentax cameras transfers a maximum focal length of 105 mm respectively 70 mm (zoom size). If a longer focal length is used on the camera the camera still transfers the value of 70 mm as maximum value. This is why the flash unit mecablitz 64 AF-1 digital for Pentax can't recognise a longer focal length and sets always the 70 mm position at zoom size.

If a lens with digital focal length of 100 mm to 300 mm such as the mentioned Sigma lens is used the mecablitz 64 AF-1 digital already sets the afore-mentioned position of 70 mm at shortest focal length of the lens. If a longer focal length is used the reflector position is still set in 70 mm position depending on the afore-mentioned Pentax data transfer.

Unfortunately we can't change it by a modification of the mecablitz 64 AF-1 digital firmware. Normally the camera firmware has to be modified for this. Therefore if a longer focal length is used on the camera and the maximum guide number of the flash unit is needed the zoom reflector of the flash unit has to be manually set.

Best regards

Technical support

Więc jednak nie jestem pierwszym, który dostał taką odpowiedź.
Szkoda tylko, że Metz wiedząc jak to wygląda nie informuje przed zakupem o ograniczeniach.

Mam nadzieję, że 70 mm to w większości zastosowań jest wystarczająca wartość, powyżej można użyć ustawienia ręcznego pozycji zoom do 135 mm.
Nie wiem jak wygląda max. zoom w AF 540 FGZ.

[ Dodano: 2015-07-29, 07:27 ]
gruber_69

a Ty jak sobie radzisz z tym problemem?

Przestawiam palnik ręcznie jeśli jest to konieczne dla większego zasięgu. Jeśli zasięg jest wystarczający to po prostu traci się światło na doświetlanie poza kadrem i tym samym na pewno trochę więcej energii ucieka z akumulatora. Obecnie planuję zmianę szkła z 18-135 na coś krótszego i wtedy problem może mnie nie dotyczyć.

mak400 napisał/a:
Nie wiem jak wygląda max. zoom w AF 540 FGZ.

85 mm (58 dla APS-C).

gruber_69 napisał/a:
Jeśli zasięg jest wystarczający to po prostu traci się światło na doświetlanie poza kadrem

Jednak część tego światła wraca w postaci odbitej od ścian/sufitu, im mniejsze pomieszczenie, tym jego udział jest bardziej zauważalny.

Grzechotnik napisał/a:
ciągle nie rozumiecie gdzie macie BYKA

Pokażesz w końcu gdzie podając jednocześnie przykład lampy (niekoniecznie Metza) ustawiającej automatycznie kąt błysku dla szkieł o ogniskowych dłuższych, niż 105 mm (70 mm dla APS-C)?

bakulik napisał/a:
85 mm (58 dla APS-C).

To i tak krócej w ptttl-u niż u Metza. A w nim jest możliwość ręcznego ustawienia na 135 mm

[ Dodano: 2015-07-29, 16:56 ]
bakulik napisał/a:
ciągle nie rozumiecie gdzie macie BYKA

Pokażesz w końcu gdzie podając jednocześnie przykład lampy (niekoniecznie Metza) ustawiającej automatycznie kąt błysku dla szkieł o ogniskowych dłuższych, niż 105 mm (70 mm dla APS-C)?

dobrze byłoby dla jasności oglądu problemu

Skocz do: