kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
deniel napisał/a:
[ Dodano: 2007-09-10, 19:23 ]
Cytat:
system pentaxa jest baaardzo niszowy. mnie to odpowiada.
Moglbys to rozwinac?bo albo ja czegos nie rozumiem albo ktos uzywa slow ktorych nie rozumie :mrgreen: Dla ulatwienia dodam, ze "nisza" to potocznie «wolne miejsce, jakie może zająć np. producent na rynku towarów»

Ja bym sie tak nie czepial. Pentax w naszym kraju jest systemem niszowym i bardzo dobrze rozumiem o co danielowi chodzilo. Canona na przyklad niszowym nazwac nie mozna.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
Mowiac, za marka canon jest lepsza mialem na mysli caloksztalt firmy jak i aparaty dostepne na rynku

Marka to abstrakcyjny byt i ocena "lepsza-gorsza" jest bardzo ryzykownym pomysłem - no chyba, że oceniamy brzmienie nazwy lub krój czcionek w logo. I tu pełna zgoda - dźwięczny i mocny Canon zdecydowanie wygrywa z Pentaxem, który może się kojarzyć co najwyżej z połączeniem pętaka z tępakiem, ewentualnie, co gorsza, z tamponem wiadomej marki. I to prentensjonalne 'x' na końcu, które mogło sugerować nowoczesność, ale 30 lat temu. Ugh.

deniel  Dołączył: 15 Kwi 2007
bEEf, nic dodac nic ujac! :-B

muodzian  Dołączył: 19 Sie 2007
kierdel napisał/a:
deniel napisał/a:
[ Dodano: 2007-09-10, 19:23 ]
Cytat:
system pentaxa jest baaardzo niszowy. mnie to odpowiada.
Moglbys to rozwinac?bo albo ja czegos nie rozumiem albo ktos uzywa slow ktorych nie rozumie :mrgreen: Dla ulatwienia dodam, ze "nisza" to potocznie «wolne miejsce, jakie może zająć np. producent na rynku towarów»

Ja bym sie tak nie czepial. Pentax w naszym kraju jest systemem niszowym i bardzo dobrze rozumiem o co danielowi chodzilo. Canona na przyklad niszowym nazwac nie mozna.

to ja już nic nie rozumiem. :mrgreen: rozumiesz o co chodziło mnie, czy danielowi? <:

pojęcie niszy jest mi znane.

czy k10d można porównać z Nikonem D80, czy D200? bo ja osobiście wcisnąłbym kadyszke między tymi modelami. tak więc, wg mnie k10d wypełnia niszę, czyli jest sprzętem niszowym.

po drugie, przez nisze rozumiem również coś unikalnego, rzadko spotykanego. choć może nadciągnąłem trochę to pojęcie, to mam nadzieję, że zrozumiałeś o co mi chodzi.

deniel  Dołączył: 15 Kwi 2007
muodzian napisał/a:
czy k10d można porównać z Nikonem D80, czy D200? bo ja osobiście wcisnąłbym kadyszke między tymi modelami. tak więc, wg mnie k10d wypełnia niszę, czyli jest sprzętem niszowym.
Z tym sie zgadzam, ale nie jest to argument do zakupu no chyba, ze ktos nie lubi pozostalych marek.
muodzian napisał/a:
po drugie, przez nisze rozumiem również coś unikalnego, rzadko spotykanego. choć może nadciągnąłem trochę to pojęcie, to mam nadzieję, że zrozumiałeś o co mi chodzi.
Zrozumialem i mam nadzieje, ze ty tez :-B

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
muodzian napisał/a:
w takim razie chyba Ty nie znasz się na samochodach, a ja na fotografii. napewno nie odwrotnie.

:shock:

Cytat
wyobraź sobie, że zamierzam się zawodowo związać z branżą motoryzacyjną, ale narazie jestem maturzystą, więc cała droga przede mną. [:

To wiele tłumaczy. Pokora przychodzi z wiekiem. ;-)

Cytat

Źle rozumujesz pojęcie niszy. Mówisz o segmencie rynkowym lub o półce cenowej.
Nisza to by była jakby ktoś na reszcie zaczął robić dSLR z sensorem czarno-białym i rynek byłby na tyle mały (właśnie niszowy), Lu bariery wejścia na tyle duże, że innym firmom nie opłacałoby się w niego wejść.
:-)

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
Wyższość k100d nad k10d? Już mówię:
-minimalnie większa rozpiętość tonalna (gdzieś tu było na forum że KaSetka jest na II czy III miejscu po Fuji S5.)
-iso 3200 (ja wiem że tak naprawdę to podbijane ...ale jest)
-mały rozmiar -lubię duże aparaty ale po podpięciu naleśnika (którego zamierzam kiedyś dokupić) robi się taki zamaskowany niby kompakt

K10D ma oczywiście dużo bajerów które mi się podobają, dlatego chciałbym mieć obie puszki

awakqwq napisał/a:

Źle rozumujesz pojęcie niszy. Mówisz o segmencie rynkowym lub o półce cenowej.
Nisza to by była jakby ktoś na reszcie zaczął robić dSLR z sensorem czarno-białym i rynek byłby na tyle mały (właśnie niszowy)
:-)

eh, no nie do końca się zgodze. istnieje coś takiego jak nisza segmentowa. bynajmniej w rynku motoryzacyjnym.

choćby wejście na wikipedię i wpisanie hasła 'mercedes' owocuje:

Cytat
Marcedes CLS
Ekstrawaganckie 4-drzwiowe coupé.
Odważne stylizacyjnie auto niszowe, pozycjonowane między klasą E i S.
Technicznie bazuje na klasie E, ale jest bardziej prestiżowe i komfortowe, a także wyraźnie droższe.

a co do pokory to narazie się nie zanosi na jej nadejście.
jestem na etapie 'ja wiem lepiej i koniec, kropka.' :mrgreen:

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
muodzian, wikipedię nie zawsze tworzą ludzie kompetentni

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Generalnie jest wiele takich słów, które w obiegowym języku są nadużywane. Nisza jest jednym z nich.

w takim razie redaktorów wszystkich polskich pism motoryzacyjnych czeka ścięcie. :mrgreen:

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
muodzian napisał/a:
bynajmniej w rynku motoryzacyjnym.

Słowo "bynajmniej" nie jest równoznaczne ze słowem "przynajmniej". Wręcz przeciwnie!

mygosia napisał/a:
muodzian napisał/a:
bynajmniej w rynku motoryzacyjnym.

Słowo "bynajmniej" nie jest równoznaczne ze słowem "przynajmniej". Wręcz przeciwnie!

racja. fatalny błąd rzeczowy. :>

abhaya  Dołączył: 19 Sie 2007
  Proszę tylko bez zadymy
I po co się tak kłócić na forum? Niezgoda rujnuje. Peace and Love bracia.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
abhaya napisał/a:
Peace and Love bracia.

Nooo... To jak? Robimy love?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
mygosia napisał/a:
Nooo... To jak? Robimy love?
ja niestety odpadam, mam za krótkie łącze na takie odległości

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
mygosia napisał/a:
abhaya napisał/a:
Peace and Love bracia.