squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
dexdorma310878 napisał/a:
squonk napisał/a:
dexdorma310878 - to nie to, to jest opcja gdy wbudowana lampa wyzwala lampę zewnętrzną w trybie pttl, a tego Twój aparat nie robi.

Musisz przełączyć lampę w tryb SERVO (pkt.9.5 instrukcji) - to jest tryb fotoceli.

Ale nigdzie nie widzę punktu .9.5

a tu?

liczba przewodnia (LP/GN) rośnie dwukrotnie przy czterokrotnym wzroście ISO - czyli x2. Przy dwukrotnym wzroście ISO LP/GN rośnie o pierwiastek z dwóch.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
a jeśli jeszcze odbijam to mnoze razy 2 warość i szukam wtedy w tej tabelce to Metz 52
Tyle, że to zależy od czego odbijasz i tyczy się lampy na stopce. W przypadku lampy poza aparatem liczysz odległości lampa-oświetlany temat, ale uwzględniając drogę światła w przypadku odbicia. Do tego musisz uwzględnić "światłożerność" danego modyfikatora/filtra.
Generalnie jednak wystarczy, że patrzysz na histogram i wiesz, że ilość światła maleje z kwadratem odległości, a do tego masz podstawowe wiadomości z zakresu zależności przysłona-czułość.

jarkar  Dołączył: 23 Sty 2013
1/16 z korektą na MINUS

ejlot  Dołączył: 07 Cze 2014
W ogóle w czym jest problem, bo nie rozumiem?? Instrukcja tłumaczy jak dla obywatela USA co masz ustawić, parametry lampy dobierasz eksperymentalnie, albo kupujesz światłomierz i on powie Ci jaką przysłonę przy danym ISO masz ustawić

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
Cytat
Moje pytanie jest następujące, czy jest opcja że moja lustrzanka nie będzie pracowała na tym trybie lampy?

A założenie lampy na aparat i sprawdzenie to jakaś wielka trudność? Albo zajrzenie do instrukcji aparatu na stronę 123? Naprawdę, lenistwo/nieporadność poniektórych osób jest powalająca…

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
Przecież pomagam (i inni też) pokazując, gdzie szukać i podpowiadając. Ale czasem pytasz o takie rzeczy, których sprawdzenie samodzielnie czy też poszukanie w instrukcji zajęłoby znacząco mniej czasu, niż oczekiwanie na odpowiedź na forum.

Rozwiązań na brak trybu zdalnego jest kilka:
a) poczekanie na dodanie tej opcji wraz z aktualizacją FW (mało prawdopodobne),
b) zakup drugiej lampy, możliwie najprostszej, ale umożliwiającej pracę w trybie sterownika błysku (kosztowne),
c) zakup przewodu i kostek synchronizacyjnych (niewygodne w pewnych sytuacjach),
d) nauczenie się i pracowanie z fotocelą i trybem manualnym na lampie (j.w.).

Być może ktoś wpadnie na jeszcze inne opcje.

Trzeba czytać a nie marudzić, to nowy model, mało forumowiczów go ma więc nie licz na podanie algorytmu działania, w instrukcji lampy i aparatu jest wszystko.

Sterowanie innych lamp błyskiem wbudowanej lampy w Pentaxie w porównaniu np. do Nikona jest tak prymitywne i kiepskie, że nie dziwie się że nie ma go w nowych korpusach, za 140zł kupisz wyzwalacz Yongnuo Rf-603 lub 602 i masz z głowy, i tak w bezprzewodowym nie zejdziesz poniżej 1/180s.

Możesz lampę ustawić na Slave M i w tedy będzie błyskać wyzwalana wbudowaną lampą uzywaną w trybie M na korpusie, w trybach Auto, Av,Tv, P i jak jeszcze inne półautomatyczne mogą się nazywać, wbudowana lampa wysyła niewidoczne dla Ciebie przedbłyski pomiarowe, które jednak wychwyci w słabym świetle fotocela lampy Metz i wyzwoli błysk którego aparat nie zarejestruje.

W trybie M na korpusie lampa wbudowana błyska raz i robi to tak jak ją ustawisz w menu (kompensacja chyba od -2 do +1), błysk ten wyzwoli lampę Metz pracującą w trybie Slave M ( moc lampy musisz ustawić sam na drodze eksperymentu). Jak już tego nie ogarniesz to ja kapituluje...

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
ejlot napisał/a:
moc lampy musisz ustawić sam na drodze eksperymentu

...albo pomiaru oddzielną flesz-miarką. Zwykłe światłomierze oddzielne nie zawsze mają możliwość pomiaru światła flesza. Najprostszy i względnie tani to Gossen sixtomat flash. Może nie jest zbyt wyrafinowany (brak wąskiego pola pomiaru, uśredniania kilku pomiarów itp.), ale mierzy światło ciągłe/zastane i błyskowe wystarczająco dokładnie. Oczywiście można też "na macanego", analizując krzywą na wyświetlaczu, jak wyżej napisał eljot
Czy ktoś Cię uprzedzał, że nie będzie łatwo z lustrem ? :evilsmile: ;-)

MarWoj, nie utrudniajmy sprawy, najpierw puszka, szkło i lampa. Metoda "na macanego" jest bardziej edukacyjna i zmusza do wielokrotnego pstrykania, co również może dać cenne doświadczenia

ejlot napisał/a:

Możesz lampę ustawić na Slave M i w tedy będzie błyskać wyzwalana wbudowaną lampą uzywaną w trybie M na korpusie, w trybach Auto, Av,Tv, P i jak jeszcze inne półautomatyczne mogą się nazywać, wbudowana lampa wysyła niewidoczne dla Ciebie przedbłyski pomiarowe, które jednak wychwyci w słabym świetle fotocela lampy Metz i wyzwoli błysk którego aparat nie zarejestruje.

Nie będzie. Ks-2 nie obsługuje takiego wyzwalania... stąd problem kolegi..

squonk, a co to obchodzi lampę ustawiona na Slave M, wyzwolisz ją jakimkolwiek błyskiem. Właśnie wziąłem moją lampę Metz 48 af1 i ustawiłem na Slave M, błyskałem w nią lampą K-50 w modzie zwykłego błysku, lampą Canon 430EX trzymaną w ręku w modzie TTL i M, oraz starą lampą Elwa Kołobrzeg 18LA2 i Metz błyskał zawsze

To się chyba nazywa SERWO :-) chodzi Ci zapewne o tryb fotoceli :-)

ejlot napisał/a:
Metoda "na macanego" jest bardziej edukacyjna i zmusza do wielokrotnego pstrykania, co również może dać cenne doświadczenia

Jesteś wielkim optymistą : zakładasz z góry umiejętność wyciągania trafnych wniosków. :evilsmile: ;-)

MarWoj, :-B :-B jeszcze wierzę w ludzi i ich ośrodkowy układ nerwowy

squonk napisał/a:
To się chyba nazywa SERWO :-) chodzi Ci zapewne o tryb fotoceli :-)

W mojej błyskotce tak to się nazywa, chodzi mi o najprostszy z możliwych tryb fotoceli

dexdorma310878, może potrzebujesz warsztatów prze Skype?? Masz już wszystko opisane, zrobiłem to ja, zrobiło to kilku innych. Nie ogarniasz błyskania?? Kup lampy światła ciągłego.

dexdorma310878, zrób już tylko jedno : przeczytaj uważnie i ze zrozumieniem instrukcje obsługi. Krok po kroku zrób to, co w nich napisano. Po kilku próbach opanujesz sprzęt. Nie ma innej drogi.

Dumb slave/SERWO (nazwy są różnie stosowane przez rożne firmy) to tryb prostej fotoceli - tzn. lampa jest wyzwalana błyskiem innej lampy - w tym wypadku wbudowanej.

Rozróżnia się dwa typy pracy:

1/ bez pominięcia przedbłysku pomiarowego (ponieważ obecnie każdy system błysku - Pentaxa, Canona, Sony, Nikona - ma swój system pomiarowy oparty na tzw przedbłysku - czyli krótkim słabym błysku i pomierzeniu światła odbitego) wtedy lampa zdalna byłaby wyzwalana za wcześnie - ominąć to można przestawiając jak napisał espresso - lampę wyzwalającą (w tym wypadku wbudowaną) w tryb M.

2/ z pominięciem przedbłysku pomiarowego - wtedy lampa wyzwalająca może być w trybie automatycznym.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
ejlot napisał/a:
Sterowanie innych lamp błyskiem wbudowanej lampy w Pentaxie w porównaniu np. do Nikona jest tak prymitywne i kiepskie, że nie dziwie się że nie ma go w nowych korpusach
Nie jest wcale kiepskie, jest prymitywne, fakt, bo nie pozwala na sterowanie grupami i zdalną manualną kontrolę, ale działa dobrze w zakresie tego, co potrafi.
co to jest ten dump slave nie łatwo zrozumieć , o co chodzi
Nie "dump", tylko dumb (czyli głupi/prosty, ale także niemy) slave, to dokładnie to samo, co M-Servo w ustawieniu bez pomijania przedbłysków, czyli na jedną "błyskawicę".

Skocz do: