milo  Dołączył: 01 Sie 2006
[dylematy] Sigma 17-70 czy SMC 16-45
Co wybrac Sigme 17-70 czy SMC 16-45?

Zastosowania:
    szklo standartowe, do noszenia na body
    fotografowanie imprez, zastosowanie przyslony >5.6

Wymagania:
    szybkosc AF'a
    uniwersalnosc
    jakosc wykonania

Cena jest w sumie podobna, wiec?

dzidek16  Dołączył: 09 Cze 2007
Witam,miałem tą Sigmę do Alphy 100,,, sprzedałem kilka miesięcy temu gościowi z Irlandii,,,( na allegro ) oczywiście razem z aparatem,byłem baaaaardzo zadowolony żadnych BF FF dosyc szybka i celna no ale zmieniłem system :lol: teraz mam pentaxa K10D z 16-45 no i chetnie bym sie z kimś zamienił na wspomnianą Sigmę :-/ .Nie mam nic do tego szkiełka jest super ale troche za za mało te 45 mm na długim końcu przydałoby się więcej,,,,

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
milo napisał/a:
uniwersalnosc
w tej kategori IMHO wygrywa Sigma.
Ja z tych dwóch wziąbym Sigmę. Sam w przyszłości planuję "coś zamiast kita" i na ten moment uważam, że sigma jest najlepszym dla mnie wyborem właśnie na bardzo ubiwersalny charakter tego szkła.

awakqwq, tez tak 'domniemam', nawet pomyslalem ze jakis portret na tych 70mm tez sie zrobi...

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
milo, sigma , biorac pod uwage Twoje wymagania o ktorych wspomniales :-D

osobiscie to ja juz sie na nia zdecydowalem i bedzie moim kolejnym szklem wiec byc moze moja rada jest troszke subiektywna ale ..... :-B

Polar, ja tez jestem w sumie na nia zdecydowany, ... Tak z ciekawosci ... no bo w sumie SMC to SMC...

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
milo, Sigma 17-70 jest ok, walczyłem nią właśnie ostro na Krecie w przeróżnych warunkach, od ostrych świateł po mroczne wnętrza. Będziesz zadowolony.

Cobretti, wyszczególnisz jakies sample? Interesuje mnie tez wygoda ostrzenia manualnego, jak to wyglada?

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
Sample? Ba! Wszystkie z tych działów:
http://algorytmy.pl/foto/index.php?k=5_2_5
http://algorytmy.pl/foto/index.php?k=5_2_7 (tu nie sugeruj się jakością, były grube szyby abberujące i zniekształcające, chodzi o wykonanie fotek w fatalnych warunkach świetlnych, z dużym ISO, a mimo tego w miarę dobrze wyszły)
http://algorytmy.pl/foto/index.php?k=5_2_6
http://algorytmy.pl/foto/index.php?k=5_2_8
http://algorytmy.pl/foto/index.php?k=9_1_5_4

Mi ręcznie jest ciężko wyostrzyć, ale nie mam doświadczenia w ręcznym ostrzeniu szerokich kątów, więc to pewnie kwestia wprawy lub ustawienia dla bezpieczeństwa większej przysłony (albo matówki z klinem - wtedy jest super). W trybie makro dobrze ostrzy ręcznie - a raczej balansując ciałem, w sumie na jedno wychodzi.

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
Bardzo ladne te sample.
Masz jakis problem z FF/BF z ta Sigma? Bo nic takiego nie zauwazylem na zdjeciach. Sam sie przymierzam do zakupu i sie zastanawiam czy trzeba sprawdzac te Sigmy w sklepie z wlasnym body czy mozna zamawiac w ciemno ;)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006

sauat  Dołączył: 25 Sie 2007
Dzidek - a jak wygląda sprawa aberracji, kontrastu i ostrości tej Sigmy w porównaniu do 16-45? Bo do Nikona to było takie sobie szkło. Możesz coś napisać o różnicach i podobieństwach?
Jarek - dzięki za linka.

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Cobretti napisał/a:
walczyłem nią właśnie ostro na Krecie

Ladne miejsca, ladne sample. Jak juz kiedys skompletuje szeroki kat to tez bede wymieniac kita. Szkoda ze wybor jest miernawy.

Byles gdzies na wschodniej czesc wyspy? Przypomniales mi moje wakacje i zal pupe sciska ze nie mialem jeszcze wtedy cyfranki. Ale mam jeszce 6 klisz do wywolania, musze wyczaic gdzie to dobrze robia w wawie.

paj  Dołączył: 20 Kwi 2006
milo, ja tez zamierzam niebawem zanabyć to szkło i ciekaw jestem gdzie będziesz chciał je kupić czy gdzieś w Łodzi. Ja kupowałem parę rzeczy w sklepie FotMar na Piłsudskiego, tego szkła nie mają tam na półce żeby je podpiąć i przetestować, ale właściciel powiedział że może je sprowadzić. Jeżeli nawet to się uda to i tak nie będzie możliwości porównania kilku egzemplarzy (no przynajmniej dwóch) w związku z tym jak uważasz, czy najbliższym miejscem do sprawdzenia tego szkła jest n.p. Warszawa? Bo w MM to chyba niema co tego szukać? A może w ogóle nie warto porównywać w sklepie tylko brać ten jedyny egzemplarz sprawdzić w domu a potem ewentualnie reklamować.
Pozdrawiam.

mily  Dołączył: 19 Kwi 2006
milo - a sigmy 18-50:2.8 EX pod uwage nie bierzesz? Moim zdaniem najsensowniejsza z calej trojki. Wady to spora abberacja na pelnej dziurze, plastyka obrazu typowa dla zooma. Szklo jest wystarczajaco ostre od f2.8 wlacznie w calym zakresie, a jednak ta dzialka przyslony czasem pomaga ;) Puszczalem tu kiedys sampla z tego szkla na DSie.

mily, ale ta sigma to juz blizej 2k, a wtedy to nie warta nad nia myslec tylko gwiazdke usm brac.

paj, chyba od Czesia bym bral.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
milo napisał/a:
wtedy to nie warta nad nia myslec tylko gwiazdke usm brac.
Zwariowałeś :mrgreen:

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
milo napisał/a:
mily, ale ta sigma to juz blizej 2k, a wtedy to nie warta nad nia myslec tylko gwiazdke usm brac.

Ja wyrwałem w d-photo za 1620zł, więc cena porównywalna z pozostałymi szkłami.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
siwyyy77, miałeś zrobić testowe zdjęcia na tej budowie, na której testowałeś DA*16-50

Hmm, czyli dochodzi nowy zawodnik...

Skocz do: