Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
K10D i kilka lamp...
Witam!

Ma ktos pomysl jak sterowac tanio kilkoma lampami tym korpusem? Nie ma gniazda, wiec fotocela? Czy raczej fotocele skoro kilka lamp? No i tylko takie na 2-gi blysk?

Moze cos innego doradzicie? Lampki zwykle, jak wkladane w sanki aparatu - jak to tanim kosztem polaczyc aby smigalo? Pytam w zasadzie w imieniu kumpla...

Pzdr
Spinner

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Spinner, kiedyś przed paroma laty widziałem taką kostkę z chyba trzema gniazdami, ale to do minolty było, może jest cosik takiego i do pentaxa

[ Dodano: 2007-09-13, 22:27 ]
zakładaną na sanki oczywiście

[ Dodano: 2007-09-13, 22:28 ]
ale mógł to być jakiś domowy wynalazek a'la Adama Słodowy, już nie pamiętam

No wlasnie - jakby z fotoceli na drugi blysk kablem puscic przez "zlodziejke" (rozgaleznik) jakowys.... Hmmm...

A moze jakis patent na przedblyski ktos ma? :mrgreen:

Pzdr
Spinner

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
No najprosciej to po jednej fotoceli do jednej lampy.

Ale jedna fotocela na 2-gi blysk to kolo 100zl... :-|

Pzdr
Spinner

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
Spinner napisał/a:
kablem puscic przez "zlodziejke" (rozgaleznik) jakowys

w taki sposob wyzwalalem dwa sunpaki tzn ze stopki aparatu rownoleglym kabelkiem do gniezdek synhro obu lamp. dzialalo, przy czym akurat ten komplet lamp nie gryzl sie. moze sie zdarzyc ze nie mozna bedzie ot tak polaczyc rownolegle stykow synchronizacji kilku roznych lamp bez ich wzajemnego odseparowania (raz ze kazda ma swoje zasilanie, dwa ze czesto moga miec rozne napiecia na stopkach/stykach synchro, ogolnie laczac rozne uklady mozesz cos niecos zepsuc. mozesz, ale nie musisz
ps. ciekawe jak taka kostka z kilkoma wtyczkami jest faktycznie zrobiona, czy jakies niezalezne obwody, czy raczej wszstko 'do kupy'
pozdrawiam
kp

klimecki_ napisał/a:
ogolnie laczac rozne uklady mozesz cos niecos zepsuc. mozesz, ale nie musisz

Wlasnie - fajnie by bylo "niedotykac" K10D czyli fotocele na 2gi blysk wyzwolic z lampki wbudowanej a od fotoceli moze isc pajeczyna - grzeje mnie to - oby tylko dzialalo... Tylko jak to zrobic/gdzie kupic...;-)

Pzdr
Spinner

Spinner napisał/a:
a od fotoceli moze isc pajeczyna - grzeje mnie to - oby tylko dzialalo... Tylko jak to zrobic/gdzie kupic...;-)

zadziala, sprawdz tylko te lampy zeby ktoras nie miala duzego napiecia na zlaczu bo moze tej slabszej zrobic kuku. puszke bedziesz mial bezpieczna, lutownica w dlon, wczesniej odwiedziny w elektronicznym i...go go go ;]
pozdrawiam
kp
ps. a mi chodzi po glowie przedluzacz z kompletem stykow miedzy lampa (sigma z p-ttl i ttl) a ds-em, tylko nie taki z BH za 130dol komplet tylko mam zamiar pozyskac sanki z jakiejs puszki af - umarlaka i kompletna stopke z jakiejs taniej multisystemowej lampy(tez moze byc umarlak)

klimecki_ napisał/a:
lutownica w dlon, wczesniej odwiedziny w elektronicznym i...go go go ;]

Jakies porady? Schemat gdzies w sieci? Na jakich zlaczkach to zrobic?:-)

Pzdr
Spinner

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czy może być coś takiego? http://www.allegro.pl/ite...ficzny_pc_.html

Kuuuurka, dzieki plwk - zdaje sie, ze o to chodzi... :mrgreen:

Pzdr
Spinner

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Ten rozgałęźnik to bardzo przydatny drobiazg - nie wiem tylko jak z napięciem - tak na chłopski rozum to podłączenie na raz trzech bezpiecznych (z osobna) lamp do aparatu cyfrowego może dać już ryzykowne napięcie na stopce :-/ - ale jak przez fotocelę to wszystko OK :-) .

Google znalazło na forum konkurencji ciekawy wątek. Polecam posty użytkownika KuchateK. Wiele mi się rozjaśniło ;-) w temacie łączenia lamp.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Spinner napisał/a:
Kuuuurka, dzieki plwk - zdaje sie, ze o to chodzi

Spinner, trzeba tylko w tak połączonych lampach odpowiednio zestawic polaryzację na stykach-inaczej będa sie zwierały.Kiedyś do zenka podpinałem 2 lampy: jedna do gniazda na kablu,druga na hota.Po właczeniu,gdy jedna sie naładowała ,to druga sama błyskała.I tak na przemian.Dopiero po dopasowaniu polaryzacji(+/-)na stopkach czyli zmianie jednej z lamp(bo nie gmerałem w elektryce)problem zniknął.

[ Dodano: 2007-09-14, 14:44 ]
Tylko,że to był zenek- mogli pokręcic przewody przy montażu.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
klimecki_ napisał/a:
mam zamiar pozyskac sanki z jakiejs puszki af - umarlaka i kompletna stopke z jakiejs taniej multisystemowej lampy(tez moze byc umarlak)
Właśnie poszukuje na allegro takich umarlaków, ale słabo mi idzie. To jest chyba najtańszy sposób.
Inna wersja to zakup kilku lampek pentaxa i odpalanie bezprzewodowe. No ale jak potrzeba coś mocniejszego to się robi drogo. :roll:

Dzieki chlopaki, jest co czytac na tym watku z CB...:-)

Pzdr
Spinner

piotrecius napisał/a:
Polecam posty użytkownika KuchateK.

kojarze ten nick , kiedys czytalem (i wprowadzalem w zycie) jego posty na temat przerabiania lamp blyskowych by nie mialy sporych napiec na stykach
Spinner napisał/a:
Schemat gdzies w sieci? Na jakich zlaczkach to zrobic?:-)

sam rozgaleznik jest zazwyczaj prostym polaczeniem 1:1 kazdego ze stykow, wyglada toto wlasnie tak jak to z linka allegro. co do zlaczek to moze byc roznie, moje sunpaki do eksperymentow maja cos ala mikro-jack (mniejszy niz popularny 3.5), w kostce ktora wsuwasz w sanki aparatu (w fotocelach tez bywaja) jest zlacze zwane chyba zwyczajowo PC (nie wiem skad ta nazwa, ale na pytanie o zlacze do kabla synchronizacji lampy blyskowej nie powinno byc problemu w sklepach elektronicznych.
ps. drozsze urzadzonka do kablowego polaczenia (i synchronicznego wyzwalania) roznych lamp sa separowane - rozbieralem kiedys taki wynalazek. miale swoje zasilanie, zawieral min. kilka transoptorow. plus takiego pudelka jest taki ze mozesz zarowno wpiac tam nowego metza jak i kopiacego 200V na stopce unomata
pozdrawiam
kp

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
UWAGA. Dwa posty niżej uzupełnienie do tego postu. Ten zawiera niepełne informacje odnośnie ilości błysków. Przepraszam

Nie wiem czy już do tego doszliście czy nie (przeczytałem tylko kilka pierwszych postów ) ale w k10d nie wystarczy fotocela na 2 błyksi. Musi byc na trzy :roll: niestety, sprawdzone doświadczalne na lampie błyskowej Fomei 328 bodajże. Nawet robiłem filmik i liczyłem błyski ;)

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Na pewno będzie pasowała któraś wersja fotoceli MIF polskiej produkcji - produkuje ją człowiek udzielający się na Cyberfoto - są różna wersje - łącznie z konfigurowalnymi (np. liczba przedbłysków). Są też takie z dodatkowym gniazdkiem na zewnętrzny czujnik - plenerowe - czujnik na kabelku przykleja się do wbudowanej lampy i ma tak małą czułość, że lampy wyzwala tylko błysk z naszej lampy wbudowanej. To taka fotocela na koncerty, do klubu gdzie błyskają też inni, itp. - z opinii na Cyberfoto wnioskuję, że jest to dość skuteczne :-) . Tutaj sklep internetowy tego producenta ale polecam zajrzeć na Cyberfoto - twórca mifa - użytkownik august przewiduje niewielkie upusty dla cyberfotowiczów.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
Muszę sprostować nieco to co pisałem wczesniej
Cytat
Nie wiem czy już do tego doszliście czy nie (przeczytałem tylko kilka pierwszych postów ) ale w k10d nie wystarczy fotocela na 2 błyksi. Musi byc na trzy :roll: niestety, sprawdzone doświadczalne na lampie błyskowej Fomei 328 bodajże. Nawet robiłem filmik i liczyłem błyski ;)

Udało mi się odpalić zewnętrzną lampę z fotocelą na drugi błysk, tyle że w programie X i w zwykłym trybie lampy w wireless błyska trzy razy i jest kupa. Ma ktoś jakiś pomysł jak odpalić bezprzewodowo fgz af-360 w pttlu i do tego zwyklą lampe?

[ Dodano: 2007-09-15, 18:01 ]
negocjatorek napisał/a:

UP-DATE:

Własnie udało mi się odpalić obie lampy zewnętrzne. Szkoda tylko, że pentaxowska lampa nie działa wtedy w pttlu :( no cóż .

Dzieki chlopaki - ten MIF musze rozwazyc...

Pzdr
Spinner

Skocz do: