Witam,
Mam pewien problem, z którym już sam nie wiem co zrobić i postanowiłem posłuchać co byście mi poradzili.
Mam K-50 i obiektyw Sigma 17-70 f2.8-4 HSM, na którym mam ogromny front focus. Żeby w ogóle wyniki były jakkolwiek akceptowalne muszę ustawić w menu kalibracji w aparacie -10 na wszystkie obiektywy i dodatkowo -10 na konkretne szkło, nawet wtedy jest lekki FF, ale do zniesienia. Sigma sprawdzona też z K-5II, na którym przy -10 też jest jeszcze front focus, a tam nie było chyba opcji dodatkowej regulacji per szkło, stąd ograniczenie do -10.
Problem tej Sigmy wziął się stąd, że jako pierwszą cyfrówkę kupiłem sobie parę lat temu od jednego z forumowiczów trefną K10d z kitem, ale że się słabo znałem to popełniłem jeszcze potem kilka błędów.
Do K10d kupiłem sobie nową Sigmę 17-70, która mocno back-focusowała z tym korpusem, więc ponieważ była na gwarancji to odesłałem do kalibracji. Wykalibrowali, odesłali, było ok. K10d pracował jeszcze z kitem, który jakimś cudem trafiał w punkt.
W zeszłym roku kupiłem nowego K-50, z którym ta Sigma ma problem jak opisałem wcześniej, no ale -20 i da się jakoś pracować.
Parę dni temu kupiłem używanego limiteda DA35mm f2.8, który po wstępnych testach FF/BF wymaga -8 kalibracji front focusa (poprzedni właściciel twierdzi, że nie miał FF/BF i jestem w stanie w to uwierzyć, bo to nie jest tanie szkło).
Wniosek: body front focusuje samo z siebie. Ale jeszcze na wszelki wypadek test kita 18-55, no i front focus jest, ale bardzo niewielki.
Fotki testowe zrobionie na 3 wspomnianych obiektywach, ogniskowa 35mm, pełne dziury, są dostępne tu:
https://goo.gl/photos/XabVzpwQuEcV3apD6, wartość 5, 10 oznacza wartość na minusie.
Teraz mam opcje:
1. Kalibracja Sigmy, wydatek rzędu 300zł, na co po przejściach, tysiącu testów na FF, pożyczaniu szkieł i zawracaniu ludziom głowy mam już niewielką ochotę.
2. Wysłanie K-50 do usunięcia FF. -8 to dość solidna wada, którą gdyby mi usunęli w serwisie pozwoliłaby pracować z Sigmą. Tu musiałbym znów ludziom pozawracać głowę i potestować na innych szkłach żeby potwierdzić FF, żebym znów nie skończył za rok z rozkalibrowanym body.
3. Sprzedanie Sigmy jako rozkalibrowanej, pogodzenie się ze stratą, dołożenie do DA 17-70.
Poradzicie?
Pozdrawiam,
Tomek