Mother Earth will swallow you ...
pozdrawiam Stach /predoo/
K-751, dodatki i dyletanckie pstryki
Mother Earth will swallow you ...
pazuzu88 napisał/a:wystraczy wgrac ten profil
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
CytatCzy to nie jest tak, że te opcje, o których tu wspominacie są najistotniejsze gdy chcemy coś wydrukować?
K-751, dodatki i dyletanckie pstryki
Co masz na myśli?pazuzu88 napisał/a:Posiadam Colormunki display ale on niestety nie wspiera kalibracji sprzętowej.
NAFO expansion is non-negotiable
Kytutr napisał/a:Co masz na myśli?pazuzu88 napisał/a:Posiadam Colormunki display ale on niestety nie wspiera kalibracji sprzętowej.
Electrical engineers do it with less resistance ;)
Welti 1C, Zenith EM, Pentax ME S,K30, K100d super, Metz 50, M42 Heliosy, 28/3,5; 50/1.4 SMC Takumar, Sonnar, Vivitar, Pentax 28-90, 18-135 itp.
Kolorymetry Spyder (co najmniej do modelu 5 Elite włącznie) mają znaczne przekłamania (np. temp. barwowej). Poniekąd jest to "dekalibrator". Zdecydowanie lepiej wymienić na X-Rite i1 DisplayPro. Oczywiście w przypadku mocno rozjechanego, starego laptopa na TN, lepiej już go przemielić takim Spyder3, bo przynajmniej przekłamanie spadnie z kilku tysięcy Kelwinów do np. 500 . Jednak już szkoda Spyderem kalibrować dobrych monitorów.Bogdan napisał/a:
Posiadam Spydera3 Elite.
Na LCD nawet nie słuchaj tego, co to oprogramowanie gada. Przy LCD kalibrujesz odstrajając maksymalnie dwie składowe (z R G B) od kontrastu natywnego. Masz EIZO, to w tym monitorze kontrast natywny jest przy nastawie:Bogdan napisał/a:
Wyświetla się komunikat:
adjust the contrast control until the current value is within 4% of the target value. Click update to take a new reading after adjustement. When done, click continue.
Program chce abym wyregulował kontrast dopóki wymagana wartość nie przekroczy 4% wartości zadanej.
Gdzie mogę ten kontrast wyregulować w moim monitorze?
Są trzy możliwe powody:Bogdan napisał/a:
gdy natomiast kliknę continue, test zakończy się powodzeniem ale wg mnie obraz po kalibracji jest za zimny.
Cztery. Po prostu nie da się skalibrować monitora (patrz mój post z poprzedniej strony).Kuzyn Mygosi napisał/a:Są trzy możliwe powody
Pentax K10D | Sigma 17-70 F2.8-4.5 macro, Weltblick 300 F5.6, Phoenix 650-1300 (2600 z TC x2)
Lumix GX80 | Lumix G 12–32 f/3.5–5.6, Lumix G 45-150 f/4.0-5.6, Olympus M.Zuiko 45mm f/1.8
Jeśli nawet ktoś ma rozjechany monitor i dodasz do tego rozjazd Twojego monitora, to w praktyce zniekształcenia się sumują. Także takie podejście jest najgorsze z możliwych.Marooned napisał/a:Dlatego przestałem wierzyć w kalibrację. I tak każdy ma inaczej.
Kolorymetr to tylko narzędzie. Nie każdy co pożyczył śrubokręt, naprawi np. silnik w swoim aucie. Osobiście kalibrowałem dwa kompletnie różne monitory (jeden stary na CCFL i drugi nowy, co dopiero wyjęty z pudła z podświetleniem LED) i otrzymałem praktycznie taki sam obraz. Absolutnie nie było mowy o jakimś zażółceniu (pomimo, że ten stary przed kalibracją świecił na różowo). Domyślam się, że wykonałeś źle kalibrację (np. nie znalazłeś kontrastu natywnego od którego się dopiero zaczyna kalibrację, a w dodatku nie odejmowałeś max dwóch składowych od nastawy natywnej, co prawdopodobnie doprowadziło do przepalenia którychś ze składowych koloru podczas poszukiwania temp. barwowej podczas kalibracji i1 profilerem czy innym DisplayCal, co w praktyce doprowadziło do losowego wyglądu koloru białego). Powiem więcej - jestem pewien, że popełniłeś ten błąd, bo nawet profesjonalni (dosłownie) recenzenci monitorów na znanych zagranicznych portalach, widzę po ustawieniach (jeśli je publikują) go popełniają.Marooned napisał/a:Dzięki uprzejmości Jimmy'ego skorzystałem z kalibratora x-rite i1Display Pro. Co ciekawe, kalibrator ów nie dał oczekiwanych rezultatów.(...) na starym mam biel (może ciut chłodną), a na nowym żółtaczkę.