Ma to sens ponieważ nie miałem tego obiektywu w ręku i nie wiem jak wygląda sytuacja. Nie chcę Ci nic doradzać dopóki nie zobaczę jak ta guma wygląda. Może przynajmniej podlinkuj jakieś zdjęcie obiektywu identycznego jak Twój bo jak wpisałem w googla "Pentax M 50/1,7" to mi znalazło głównie stare manuale bez gumy.Enzo napisał/a:Nie ma to większego sensu bo guma jest na swoim miejscu jeno się porusza - odkleiła się od pierścienia.
Absolutnie nie rozcinaj gumy, to jest chyba ostateczna ostateczność. Nigdy nie musiałem tego robić nawet jak guma była rozciągnięta. Zależnie od konstrukcji można stosować różne metody klejenia i różne kleje. Podklejałem gumy na kilkunastu obiektywach i zawsze z pozytywnym skutkiem więc myślę że mogę Ci pomóc jak zobaczę fotki obiektywu.Enzo napisał/a:Guma nie jest sflaczała, nie odstaje. Internety podpowiedziały mi by ją rozciąć, nałożyć klej lub taśmę dwustronną i z powrotem założyć. Jednak mam opory z tym rozcinaniem, nie wiem czy słusznie?
ZbyszekB napisał/a:Ma to sens ponieważ nie miałem tego obiektywu w ręku i nie wiem jak wygląda sytuacja.
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
Enzo napisał/a:Nie ma to większego sensu bo guma jest na swoim miejscu jeno się porusza - odkleiła się od pierścienia.
ZbyszekB napisał/a:Podklejałem gumy na kilkunastu obiektywach i zawsze z pozytywnym skutkiem
Nie ma problemu. Zdarzają się tacy którzy wszystko widzieli i wszystko robili i zawsze dobrze ale ja do nich nie należę. Co nie znaczy że nic nie wiem, nic nie umiem, zawsze się mylę i wszystko robię źle.Enzo napisał/a:Przepraszam, sądziłem że z tym obiektywem jest jak z koniem (jaki jest każdy widzi). Tak to wygląda:
Taaaaa. Normalnie jasnowidz jesteś i wiesz co robiłem, jak i dlaczego. No i bez dyskusyjnie niszczę wszystko czego się dotknę.Grzechotnik napisał/a:Czyli je niszczyłeś niestety :). Praktyczie żaden obiektyw nie ma klejonych gum bo trzeba je zdejmować przy rozbiórce szkła a klejenie to utrudnia i niszczy gumę. Te które mająją gumęklejoną to ułamek procenta i zazwyczaj dowód naprawiaczy.
Jeśli już trzeba to zrobić bo guma sflaczała ze starości to do klejenia nie używamy żadnego butaprenu czy innych wynalazków a wyłącznie specjalnego słabo wiążacego kleju adhezyjnego przeznaczonego właśnie do gumy, niestety dostanie takiego graniczy z cudem. Dlatego możńa użyć kleju stosowanego do klejenia lotek w strzałach łuczniczych, trzeba tylko uważać bo on jest mocno wiążacy i tylko go nakrapiamy punktowo.
K-5 + S 17-70/2,8-4 hsm + S 70-200/2,8 hsm + S 30 1,4 + kiciorII + FA50/1,4 + FGZ 540
Możesz podać jakiś bliższe namiary na ten klej? Odchodzi mi narżnik gumy na K-5, tuż koło przedniego kółka nastaw.ZbyszekB napisał/a:A klej jaki stosowałem i stosuję jest właśnie takim słabo wiążącym klejem który absolutnie nie niszczy gumy i daje się łatwo usunąć (z gumy i plastiku) w przypadku konieczności kolejnej naprawy. I tyle na temat.
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
K-5, K20D kit WR, F 28/2.8, FA 35/2 AL, FA 50/1.4, K 55/1.8, DA 55-300, DA 70/2.4 Ltd, M 85/2, A 100/2.8, A 100/4 macro, K 150/4, F * 300/4.5, CZ Planar T* 50/1.7, Porst 55/1.4(M42), Pentacon 50/1.8(M42) , Pentacon 100/2.8(M42)
K-5, K20D kit WR, F 28/2.8, FA 35/2 AL, FA 50/1.4, K 55/1.8, DA 55-300, DA 70/2.4 Ltd, M 85/2, A 100/2.8, A 100/4 macro, K 150/4, F * 300/4.5, CZ Planar T* 50/1.7, Porst 55/1.4(M42), Pentacon 50/1.8(M42) , Pentacon 100/2.8(M42)